DNA lab in samenwerking met de Universiteit van Utrecht

WILLEMS WEETJES
10-10-2019

DNA lab in samenwerking met de Universiteit van Utrecht

Leerlingen uit V6 met biologie in hun profiel hebben op 10 oktober meegedaan aan het reizend DNA lab; Taal van de Tumor. Dit is een exclusief practicum dat door de universiteit van Utrecht wordt aangeboden op scholen. De leerlingen maken kennis met een aantal moderne DNA technieken zoals Polymerase Chain Reaction (PCR),  gelelektroforese en leren de resultaten van een DNA onderzoek van echt tumor weefsel te analyseren.

Hoe kun je kanker het beste behandelen? Hoe ontstaat het eigenlijk? En is kanker erfelijk? Deze vragen staan centraal in het practicum waarbij de leerlingen het DNA materiaal van 3 verschillende patiënten onderzoeken. Zij krijgen een stukje van het tumorweefsel van de patiënt en onderzoeken welke specifieke mutaties zijn opgetreden. Elke patiënt heeft namelijk een unieke combinatie van mutaties in zijn of haar tumor-DNA. Op basis van de gevonden mutaties kunnen ze voorspellen welke behandeling het beste zal werken bij welke patiënt, zodat therapie op maat gegeven kan worden.

Het is tijdens dit practicum dus de taak van de leerlingen om uit te zoeken welke fouten er in het DNA van de kankercellen van de patiënt zitten, zodat ze een advies aan de arts kunnen geven over de therapie op maat. Daarnaast ontdekken de scholieren of de kanker van deze patiënt erfelijk is.

Willem de Zwijger College
Nieuwe ’s Gravelandseweg 38
1405 HM Bussum
035 692 7600
info@wdz.nl