Informatie Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek

NIEUWS
30-03-2022

Informatie Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek

Elk kind in Nederland heeft recht op jeugdgezondheidszorg; op advies en ondersteuning bij het gezond opgroeien en opvoeden. In de regio Gooi en Vechtstreek kunnen kinderen en hun ouders hiervoor terecht bij Jeugd en Gezin. Dat kan op elk gewenst moment. Daarnaast krijgen kinderen regelmatig een afspraak aangeboden. Voor welke onderzoeken worden leerlingen in het voortgezet onderwijs uitgenodigd? En met welke vragen kunnen jongeren en ouders bij Jeugd en Gezin terecht? Meer informatie hierover kun je lezen in onderstaande tekst.

Onderzoek onderbouw

In klas 2 worden alle leerlingen door de doktersassistent of jeugdverpleegkundige onderzocht. Deze heeft een gesprek met de jongere, weegt het gewicht, meet de lengte en bespreekt de vragenlijst die van tevoren is ingevuld. Ook worden evt. de ogen en oren getest. Op basis van dit onderzoek wordt gekeken of een aanvullende afspraak nodig is.

Onderzoek bovenbouw

Alle leerlingen in klas 4 worden uitgenodigd voor een consult bij de jeugdverpleegkundige. Deze gaat in gesprek over de ontwikkeling, leefstijl en gezondheid van de jongeren. Voorafgaand aan de afspraak wordt hen gevraagd om een digitale vragenlijst in te vullen.

Oproep voor vaccinaties

In het kalenderjaar dat leerlingen 14 jaar worden, ontvangen zij een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokken. Daarnaast is er een inhaalcampagne voor de HPV-vaccinatie. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die deze vaccinatie nog niet hebben gehaald, krijgen hiervoor een uitnodiging. De HPV-vaccinatie bestaat uit een serie van twee prikken en beschermt tegen 6 vormen van kanker. Ook als jongeren nog andere vaccinaties uit het landelijke programma missen, kunnen zij hiervoor terecht bij Jeugd en Gezin.

Vragen over ontwikkeling en opvoeding

Bij vragen over de groei en ontwikkeling kunnen ouders en jongeren altijd contact opnemen met Jeugd en Gezin. Bijvoorbeeld bij vragen over voeding, leefstijl, gedrag, pesten, seksualiteit etc. In de meeste gevallen kan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige meedenken en voorlichting of advies geven. In sommige gevallen verwijzen zij door. Uiteraard worden ouders hierbij betrokken.

Ook voor vragen over de opvoeding kunnen ouders bij Jeugd en Gezin terecht. De jeugdverpleegkundigen en gezins- en opvoedcoaches kunnen tips en hulp bieden om het opvoeden makkelijker te maken.

Extra onderzoek

Naar aanleiding van vragen en/of zorgen kunnen ook extra onderzoeken worden afgesproken. Dit kan op verzoek van de jongere zelf, de ouders of bijvoorbeeld de mentor. Op elke leeftijd en in elke klas kunnen leerlingen dus in aanmerking komen voor een onderzoek bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

MijnJeugdenGezin

Via het klantportaal www.MijnJeugdenGezin.nl kan je zelf online een afspraak maken, verzetten of afzeggen. Je kunt hier ook de groeicurven bekijken en een overzicht van de vaccinaties inzien. Het inloggen gaat via DigiD, zodat de privacy is gewaarborgd. Volgens de privacy wetgeving hebben ouders tot de leeftijd van 16 jaar inzage in het klantportaal van hun kind. Vanaf 12 jaar kan het kind ook zelf inloggen.

Bereikbaarheid

Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek is op werkdagen tussen 8.00 en 13.00 uur bereikbaar via telefoonnummer (035) 692 63 50. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@jggv.nl of voor meer informatie kijken op www.jggv.nl.