Brugklas

Welkom op jullie nieuwe school

Nieuwe brugklassers, welkom! Hopelijk ga je je snel thuis voelen op ‘t Willem. En leuk ook dat je nu echt bij ons op school zit! Je hebt vast al veel gehoord over de veranderingen die je te wachten staan bij de overstap van de basisschool naar de middelbare school. Wij zorgen ervoor dat je alle informatie krijgt die je nodig hebt.

Ff rondneuzen?

Hieronder vind je twee documenten om te downloaden. Over de spullen die je voor de verschillende vakken moet aanschaffen, over de huur van een kluisje, over het programma van de Willem1-dagen en over onze maatjes.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je natuurlijk altijd een mailtje naar je mentor sturen.

Download hier Informatie nieuwe bruggers 2021-2022 – belangrijke informatie en veel adviezen en tips van kinderen die nu in de brugklas zitten.

Kijk ook eens in Magister. Vooral naar het Plan van Toetsing Onderbouw (PTO’s) per vak, die vind je in de ELO van Magister. De mentor zal je helpen die te vinden.

Onze brugklassen

Op ‘t Willem hebben we een eenjarige brugperiode. We geven graag zo snel mogelijk onderwijs op ieders niveau. We starten met een gymnasiumbrugklas, een atheneumbrugklas en een vwo/havo-brugklas.

Het Willem heeft de oudste gymnasiale traditie. Daar zijn we maar wat trots op. En dat merk je. Zo bieden we in onze gymnasiumbrugklassen Latijn, Griekse mythologie, geschiedenis en Cambridge Engels. Naast onderwijs in de klassieke talen krijgen ze na de brugklas versterkt talenonderwijs. Dat betekent dat de lessen in Engels, Duits en Frans in de betreffende taal worden gegeven. Verder geven we les in toegepaste natuur- en scheikunde, dat noemen we techniek plus. Ook krijg je het uitdagende vak wetenschap, je leert hoe je wetenschappelijk onderzoek doet en presenteert. Leerlingen die een extra uitdaging willen, mogen deelnemen aan een verbredingsproject.

Leerlingen met een vwo-advies komen in de atheneumbrugklas. Die geeft veel uitdagingen, zoals het vak Big History waarin meerdere wetenschappen samenkomen en waar we aan de slag gaan met de vaardigheden die je voor wetenschappelijk onderzoek nodig hebt. In plaats van regulier Engels geven we Cambridge Engels. Kun en wil je nog meer aan dan mag je deelnemen aan het verbredingsproject. Onder begeleiding van een docent wordt dan een deel van de lestijd aan een zelfgekozen project besteed.

Ook de vwo/havo-brugklas is ambitieus. Zo krijgen leerlingen extra lessen in de kernvakken Engels, Nederlands en wiskunde. En we gaan ver met biologie, informatica, techniek en wiskunde. Mocht je aan het einde van het brugjaar willen en kunnen overstappen naar een ander niveau dan is dat altijd bespreekbaar. Wij zorgen voor een goede aansluiting van de verschillende leerjaren.