Proef met energiezuinige warmtepanelen

NIEUWS
24-11-2020

‘t Willem doet tijdens COVID-19 proef met energiezuinige warmtepanelen

Artikel uit het Bussums Nieuws (link naar artikel>>>)

BUSSUM – Met de winter in aantocht en COVID-19 nog volop om ons heen, vraagt de directie van het Willem de Zwijger College zich af hoe de school dusdanig goed kan worden geventileerd, zodat de leerlingen ook lekker warm blijven. In samenwerking met het bedrijf Invro Heat doet de school daarom een proef met energiezuinige warmtepanelen.

Op de school aan de Nieuwe ‘s-Gravelandseweg is de ventilatie dit jaar extra onder de loep genomen. Hoewel niet voldoende bekend is in welke mate ventilatie helpt om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, is duidelijk dat ventileren en luchten kan helpen om luchtweginfecties te beperken. Daarbij volgt de school de bestaande regelgeving en richtlijnen op het gebied van ventilatie en luchten van het RIVM. Uit metingen met CO²-meters blijkt dat het verstandig is om tussen de lessen en in de pauzes de ramen en deuren goed open te zetten, zodat de volgende klas weer in een fris lokaal zit.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Weldadig
De aanvoertemperatuur in de centrale verwarming (cv) is verhoogd om kouklachten als gevolg van het ventileren te voorkomen, maar dat is natuurlijk niet erg energiezuinig. Daarom doet het Willem de Zwijger College een proef met infraroodpanelen. Deze panelen zijn opgehangen in één van de lokalen, als (gedeeltelijk) alternatief voor de traditionele cv. De ‘Wall Heaters’ werken op stroom en bieden meer comfort in het door ventilatie koelere lokaal. De gezonde stralen van de heater worden geabsorbeerd door het lichaam en voelen weldadig aan, als zonnestralen. De infrarood panelen veroorzaken geen circulerende stofdeeltjes, huisstofmijt, pollen, bacteriën of slechte luchtvochtigheid. Aan de leerlingen wordt gevraagd middels een korte enquête de behaaglijkheid in het lokaal met de panelen te vergelijken met die in lokalen waar alleen cv is. De eerste resultaten zijn positief.

Extra trui
Naast ventileren zijn op het Willem de Zwijger College nog andere maatregelen van kracht om het COVID-19 virus te weren. Aan leerlingen wordt gevraagd om, volgens de richtlijnen van de overheid, anderhalve meter afstand te houden van alle volwassenen in de school, de vastgestelde looproute te volgen en om in de gangen en kantine een mondkapje te dragen. Op koude dagen kunnen ze een extra trui meenemen, zodat ze het in een fris geventileerd lokaal niet koud hebben. Met al deze maatregelen ziet de school de winter met vertrouwen tegemoet.