Trebuchet wedstrijd

WILLEMS WEETJES
20-04-2020

Trebuchet wedstrijd havo 4 2021

Zoals ieder jaar in havo 4 organiseert de natuurkunde sectie samen met de havo 4 leerlingen de trebuchet wedstrijd. (De trebuchet is een middeleeuws slingerarm-artilleriewapen, een wapen dat gebruik maakt van mechanische energie om projectielen weg te schieten). De leerlingen krijgen elk jaar de opdracht om een trebuchet te bouwen met een draai-as die niet hoger is dan 50 cm. Dit is elk jaar weer een kans voor de leerlingen om  hun kwaliteiten te laten zien. De wedstrijd zelf is elk jaar weer een leuk en gaaf lesmoment. In de tuin naast de school schieten we dan met tennisballen en kijken we hoever die komen.

De trebuchets die gemaakt worden verschillen elk jaar behoorlijk van grootte en ontwerp. Er zijn trebuchets die wat kleiner zijn en die wat groter zijn.

Deze wedstrijd was bijzonder om twee redenen. Het school record dat stamde uit 2014 is dit jaar verbroken! Max en Milo is het gelukt om met hun trebuchet een wonderlijke 31 m(!) ver te schieten. Dat is bijna 2 meter verder dan het oude record! Proficiat heren.

En het was de laatste trebuchet wedstrijd met de steun en toeverlaat van de natuurkunde sectie Robbert van Woerkom, die dit jaar met pensioen gaat. Volgend jaar zijn de eerste wedstrijden zonder meneer van Woerkom en we zullen hem missen.

Ook dit jaar was de wedstrijd één van de leukste momenten uit het havo 4 dit jaar en dit jaar was het bijzonder succesvol. Ik ben trots op de prestaties van de leerlingen.

Voor dit is het over, volgend jaar doen we dit weer. De trebs zijn weer naar huis, en Max zijn vader heeft zijn bankschroef weer terug.

Figuur 1 Dante en Bas (9,9m)

Figuur 2 Milo en Max (31m)

Figuur 3 Eline en Indy (4,4m)

Figuur 4 Het contra gewicht van Max en Milo (31m)

Figuur 5 Robbert naast het meetlint