Nieuwsbrief april 2021

APRIL 2021

Voorwoord Jan Adels

Beste ouders,

In het afgelopen jaar hebben we allemaal veel te maken gehad met allerlei beperkingen en vervelende omstandigheden. Gelukkig zijn er ook mooie dingen. Ook op het Willem. Zo schrijf ik deze tekst een dag voordat de film “HaroldHamlet” in première gaat. Ik ben er trots op dat het onze leerlingen en mijn collega’s – onder leiding van Jibbe Heetveld – is gelukt op deze manier de mooie traditie van de Grote Avond van het Willem voort te zetten in corona-tijd. Ik hoop dat u op woensdag 21, donderdag 22 of vrijdag 23 april om 20.00 uur gaat kijken via de website van de school.

En er is meer om blij mee te zijn, want we maken stappen richting ‘normaal’. Inmiddels wordt er al weer vrij veel fysiek les gegeven. Het is allemaal nog anders dan anders: klassen zitten in extra grote ruimtes of verdeeld over twee lokalen of ze hebben les in Spant! of in de kerk. Maar toch: er wordt steeds meer fysiek les gegeven.

Ondertussen moeten we ons wel realiseren dat we wel stappen zetten richting ‘normaal’, maar dat de situatie voorlopig nog niet normaal is. We gaan ervan uit dat we na de zomer weer normaal ons werk kunnen doen, maar tot die tijd blijft het improviseren. We zijn druk bezig te bedenken hoe we in het komende schooljaar omgaan met de gevolgen van de beperkingen waarmee we te maken hebben sinds maart 2020. Hiermee bouwen we voort op de extra maatregelen die we al in schooljaar 2020-2021 namen. We maken hiervoor gebruik van de extra gelden van het Rijk die wij binnenkort kunnen krijgen als we hiervoor een goed plan hebben gemaakt. Dit zijn de zogenaamde NPO-gelden, waarbij ‘NPO’ staat voor het Nationaal Programma Onderwijs na Corona.

En tot slot: het is bijna meivakantie… En als die is afgelopen, komt de zomervakantie al weer dichtbij en daarmee naar wij hopen eindelijk weer een ‘normaal’ schooljaar.

Met vriendelijke groeten,

Jan Adels
rector Willem de Zwijger College

Wat deden we al tot nu toe

Zoals is te lezen in het voorwoord van deze Zwijgerpraat, wordt er hard gewerkt aan een plan voor volgend schooljaar om zo goed mogelijk de negatieve effecten van de corona-maatregelen te beperken. Je zou bijna vergeten dat er dit schooljaar al heel veel gebeurde en gebeurt in dit verband, onder andere met extra overheidssubsidie. Enkele in het oog springende maatregelen zijn:

Herstellessen
In de eerste periode hebben we gewerkt met kortere lesuren (namelijk van 45 minuten) in combinatie met verplichte herstellessen, waardoor het ‘verlies’ in tijd werd gecompenseerd.
In de tweede periode werkten we op dezelfde manier, behalve dat de herstellessen toen niet verplicht waren. De leerlingen konden zelf een keuze maken.

Willems Bijles Centrale
We vroegen extra subsidie bij de overheid aan om examenleerlingen extra te ondersteunen. Dit werd Willems Bijles Centrale: vanaf de derde periode konden alle examenleerlingen extra ondersteuning krijgen na de reguliere lessen. Dit loopt nog steeds door.

Extra tijd voor kernvakken
Momenteel werken we met lesuren van 50 minuten. We hebben extra tijd voor kernvakken ingeroosterd. Deze vakken zijn dus (in veel gevallen) ‘opgeplust’ ten opzichte van de lessentabel.

Les geven volgens profiel
We hebben ervoor gekozen A3 en G3 net als H3 al in periode vier (in plaats van het volgend schooljaar) les te geven volgens het profiel dat ze hebben gekozen.

Extra examentraining
Alle examenleerlingen kunnen deelnemen aan extra examentraining in twee weekenden in mei. Zij hebben dan ook toegang tot een online platform waar ze kunnen oefenen voor het examen.

Extra havo 4-groep
We hebben een extra havo groep 4 gecreëerd voor leerlingen die meer baat hebben bij een meer op maat ontwikkeld programma.

Extra herkansingsmogelijkheden
Vanwege de bijzondere omstandigheden, zijn we ruimhartig omgegaan met het bieden van extra herkansingsmogelijkheden. Zo is er een extra herkansingmogelijkheid gekomen voor een SE toets voor leerlingen in de (voor-) examenklassen.

De nieuwe school

Vorige week informeerde ik alle ouders en leerlingen over onze plannen voor een nieuwe school. Voor alle duidelijkheid brengen wij de belangrijkste zaken nog eens onder uw aandacht:

  • de Vitusmavo en het Willem de Zwijger College hebben het plan een nieuwe school te starten;
  • deze nieuwe school is een ondernemende school, die opleidt voor banen van de toekomst, met als speerpunten: cultuur, digitale technologie en duurzaamheid;
  • op deze nieuwe school is plaats voor iedereen: van mavo t/m vwo+. Om dit brede aanbod te realiseren, wordt de mogelijkheid van een fusie onderzocht;
  • later dit jaar zal blijken of de fusie daadwerkelijk zal doorgaan;
  • als de fusie inderdaad doorgaat, is de nieuwe school een feit vanaf schooljaar 2022-2023;
  • wij opteren voor de nieuwbouw op het Hocras-terrein. Het is niet bekend wanneer deze is gerealiseerd. Wel dat het nog enkele jaren gaat duren. Tot die tijd maken we gebruik van de huisvesting die we hebben;
  • heeft u een vraag of een opmerking: mailt u dan alstublieft de afdelingsleider van uw zoon of dochter. Hij/zij belt u dan op.

Medewerker van de maand: Frank Helsloot afdelingsleider

Frank, hoe lang werk je al op het Willem de Zwijger College?
Ik werk nu 10 jaar op het Willem. Ik heb diverse functies vervuld in het onderwijs. Ik heb gewerkt in het middelbaar onderwijs, speciaal onderwijs en basisschool onderwijs. Ik heb gewerkt als docent aardrijkskunde, groepsmentor en zorg coördinator. Ik was ook ambulant begeleider om kinderen die niet vanzelf meedraaien op een middelbare school goed te laten functioneren. Denk hierbij aan kinderen met ADHD, autisme stoornis en opstandigheidsproblematiek.

Je bent nu afdelingsleider, waarom ben je dat gaan doen?
Na vijf jaar lesgeven op het Willem kreeg ik de kans om afdelingsleider te worden. Het allerleukste van deze functie is om collega’s te begeleiden en mijn ervaring en expertise hierbij in te zetten. Ik ben een soort oliemannetje die zorgt dat alles zo goed mogelijk verloopt voor leerlingen, voor ouders en docenten die in mijn team zitten en waar ik leiding aan geef.

Beschrijf eens een willekeurige dag?
Dat is een grappige vraag, want een willekeurige dag in het leven van een afdelingsleider bestaat eigenlijk niet. Je maakt een planning, neemt je dingen voor, maar er doen zich elke dag onvoorspelbare zaken voor. Dat maakt de baan enorm afwisselend en uitdagend. Die flexibiliteit is iets wat bij mij past. De ene keer observeer ik een les, dan sta ik ouders te woord, komen leerlingen langs met diverse vragen en los ik samen met hen problemen op, hou mij bezig met het opstellen en uitvoeren van beleidsplannen voor de school, geef voorlichting aan basisscholen, heb functioneringsgesprekken met docenten…kortom…geen moment verveling of sleur!

Hoe ziet jullie team eruit?
Het managementteam bestaat uit de rector, conrector en vier afdelingsleiders. We hebben veel met elkaar te maken en er is 1 x per week een managementteam vergadering. En hoe verschillend ook de afdelingen, van brugklassen tot examenklassen, er is veel overlap en we maken gebruik van ieders kracht en expertise. Ik ervaar het als een prettig team wat goed op elkaar is ingespeeld.

Geef je ook nog les?
Dit jaar niet, ook vanwege alle coronaperikelen waar we ons mee bezig houden, maar normaal geef ik 1 dag in de week aardrijkskunde. Dat is leuk om te combineren, en goed om de feeling in lessituaties te houden met docenten en leerlingen in een klassituatie. Per slot is dit ook de reden waarom ik ooit het onderwijs in ben gegaan, het werken met kinderen, overdragen van kennis in het vakgebied. De liefde voor het lesgeven. En, bij aardrijkskunde haal je de wereld binnen. Sla de krant maar open, de kleine en grote wereld om ons heen, dat kun je bij aardrijkskunde lessen mooi kwijt, of het nou gaat over milieuvraagstukken of cultuurverschillen en overeenkomsten en alles wat daarbij komt kijken. Ik word blij van het enthousiasme en de creativiteit van kinderen. Een leuk voorbeeld om te noemen dat bij een les in de brugklas over klimaatverandering, leerlingen met de oplossing kwamen om een heleboel stofzuigers in de ruimte te plaatsen om zo CO2 te kunnen opzuigen. Dit soort leuke en creatieve gedachtes van kinderen geeft mij energie.

En als laatste natuurlijk ook wat privé vragen. Waar woon je? En met wie?
Ik woon met veel plezier in Hilversum. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Daar zou ik niet meer naar toe willen verhuizen. Veel te druk. Het is heel fijn om in Hilversum te wonen. Ik fiets met veel plezier heen en weer over de hei naar school en weer naar huis en het is heerlijk om dan je hoofd te laten leegwaaien. Ik ben getrouwd, heb twee leuke dochters. De oudste wil ook het onderwijs in; het speciaal onderwijs en de jongste wil graag creatieve therapie gaan doen met kinderen. Zo zie je maar, de appel valt niet ver van de boom. In mijn vrije tijd wandel ik graag, ik hou van lezen en ga vaak snookeren. En ik ben vrijwilliger voor een bewoner van De Amerpoort. Bij deze meneer ga ik al 25 jaar op bezoek, praat wat met hem, drink kopjes koffie. Dat is heel mooi om te kunnen doen en ook hier een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Examen 2021

Ook dit jaar gaat een grote groep leerlingen van Havo 5 en VWO 6 onze school verlaten. Na jaren van gezelligheid, leren, huiswerk maken, blokken voor toetsen komt er voor hen een einde aan hun schooltijd op het Willem. Hoe ervaren de leerlingen dit zelf? Voor deze Zwijgerpraat spraken we met twee van hen.

Leonie van Barneveld

H5, 17 jaar oud. Ze doet eindexamen in de vakken: Nederlands, Engels, wiskunde B, geschiedenis, biologie, Frans en economie.

De sfeer is fijn op het Willem zegt ze. Ze heeft met veel plezier 5 jaar doorgebracht op het Willem.

En dat terwijl het Willem niet eens haar eerste keus was, ze was destijds uitgeloot op het Vitus. Best eng dus want al haar vriendinnetjes gingen wel naar het Vitus. Maar zegt ze, ze heeft hier zoveel nieuwe mensen leren kennen, vooral toen ze zich in de brugklas aanmeldde voor de kleine avond en tot haar grote verrassing de hoofdrol kreeg, als Elisabeth Scrooge. Toen voelde ze zich direct op haar plek. Dat cultuur aspect vond ze zo leuk dat ze later ook meedeed aan de grote avond, de musical Julia@Romeo, als bendelid en als pastoor. Ook dat was heel erg leuk om te doen.

Ze noemt vooral alle bijzondere dingen als de activiteitenweek, sportdagen, projecten buiten de lessen om als hoogtepunten van haar schoolcarrière. Dan leer je elkaar pas goed kennen.

Ze is geen fan van de toetsweken, maar ja dat moet natuurlijk wel gebeuren. Maar misschien kan de lesstof ook op een andere manier worden getoetst want het is best veel. In de loop van de schooljaren nemen de toetsen weliswaar af, maar de stof wordt steeds meer. Soms mogen de docenten best wat meer onderling bespreken hoeveel toetsen er voor alle vakken zijn zegt ze, wat meer rekening houden met de leerlingen, zodat het wat beter verdeeld wordt.

Het is fijn dat er docenten zijn waar je echt veel aan hebt. Die bijzonder voor je zijn, altijd voor je klaar staan, waar je goed mee kunt praten. Ze heeft veel gehad aan haar mentoren.

Corona was natuurlijk een vreemd gegeven zo in dit laatste schooljaar. Best turbulent. Wel was het lekker rustig in het gebouw met een periode waar alleen examenleerlingen aanwezig waren. Het is een rare tijd zegt ze.

En wat gaat ze na haar examen doen? Leonie heeft de toelatingstoets gedaan bij de Pabo in Utrecht en in Amsterdam. Ze twijfelt nog welke stad voor haar de beste keuze is. De HU heeft een aantrekkelijk aanbod, daar zijn ook gymlessen wat de HVA niet heeft, maar in Amsterdam zitten de locaties in de binnenstad en in Utrecht is er een campus buiten het centrum. Gelukkig heeft ze nog even om haar definitieve keuze te maken. We wensen haar veel succes en wat leuk dat ze het onderwijs in wil!

Felix Smit

V6, 18 jaar oud. Hij doet examen in de vakken: Nederlands, Engels, wiskunde A, bedrijfseconomie, economie, Frans, Duits, geschiedenis. Hij had ook graag scheikunde willen doen, maar mocht “maar” 8 vakken doen. Felix heeft eerst Havo gedaan en is daarna doorgestroomd naar het VWO.

Felix heeft vanwege zijn overstap na de Havo naar het vwo 7 jaar op het Willem gezeten. En met veel plezier. Hij geeft aan dat de onderbouw echt totaal anders is dan de bovenbouw. In de bovenbouw heb je meer vrijheid, er wordt gedifferentieerd en dat maakt het voor hem aantrekkelijker.

Wel was raar voor hem dat na het examen van de Havo alle vrienden weg gingen en hij een nieuwe start moest maken met allemaal nieuwe leerlingen in vwo 5. Hij had veel vrienden gemaakt door de kleine avond en een goeie band met iedereen opgebouwd. Maar tegelijkertijd was de overstap ook een moment voor zelfontwikkeling en nieuwe uitdagingen.

Dit corona jaar was ook voor hem heel raar. De school was lang dicht, maar hij heeft die tijd goed gebruikt. Veel financiële boeken gelezen, een eigen online bedrijfje gestart, waar hij laptops, telefoon hoesjes en cardwallets kocht en verkocht. Daar is hij mee gestopt, maar dat ondernemen is echt iets voor hem. Hij is nu bezig om de aandelenmarkt te onderzoeken en is bezig te kijken naar nieuwe opkomende markten, opkomende bedrijven, zoals waterstofaandelen, om daar in te beleggen. Dat is ook zijn droom, hij wil ondernemer worden, investeerder in opkomende bedrijven.

Hij gaat dan ook Business Administration doen aan de UvA, waar hij inmiddels ook is aangenomen, hij was super blij met zijn hoge rangnummer waardoor plaatsing geen probleem was.

Felix heeft ook jaren in de leerlingenraad gezeten en hij heeft voor ons nog wel een opmerking, de communicatie naar leerlingen is goed, maar kan beter. Een voorbeeld is dat de leerlingenraad commentaar heeft op het nakijken van toetsen, het beleid daarin en daar niet altijd in gehoord wordt. Zelf zou hij ook iets meer vrijheid willen hebben bij het invullen van de lessen. Bij het ene vak heb je als leerling een hoog niveau en zou je minder lessen kunnen volgen om toch een mooi cijfer te halen en bij een ander vak wil je als leerling meer les krijgen omdat je daar zwakker voor staat. Die zelfstandigheid zou iets zijn om eens over na te denken geeft hij mee als tip aan ons.

Ook hij is erg te spreken over zijn mentoren. Behalve dat zij goed onderwijs geven, zijn ze ook echt persoonlijk betrokken en dat is heel fijn. Hij heeft het idee dat de docenten op het Willem in vergelijk met andere scholen waar vrienden van hem zitten echt het beste met je voor hebben en begaan zijn met de leerlingen. Dat is een mooi compliment Felix, dank je wel!

Leonie van Barneveld

H5, 17 jaar oud. Ze doet eindexamen in de vakken: Nederlands, Engels, wiskunde B, geschiedenis, biologie, Frans en economie.

De sfeer is fijn op het Willem zegt ze. Ze heeft met veel plezier 5 jaar doorgebracht op het Willem.

En dat terwijl het Willem niet eens haar eerste keus was, ze was destijds uitgeloot op het Vitus. Best eng dus want al haar vriendinnetjes gingen wel naar het Vitus. Maar zegt ze, ze heeft hier zoveel nieuwe mensen leren kennen, vooral toen ze zich in de brugklas aanmeldde voor de kleine avond en tot haar grote verrassing de hoofdrol kreeg, als Elisabeth Scrooge. Toen voelde ze zich direct op haar plek. Dat cultuur aspect vond ze zo leuk dat ze later ook meedeed aan de grote avond, de musical Julia@Romeo, als bendelid en als pastoor. Ook dat was heel erg leuk om te doen.

Ze noemt vooral alle bijzondere dingen als de activiteitenweek, sportdagen, projecten buiten de lessen om als hoogtepunten van haar schoolcarrière. Dan leer je elkaar pas goed kennen.

Ze is geen fan van de toetsweken, maar ja dat moet natuurlijk wel gebeuren. Maar misschien kan de lesstof ook op een andere manier worden getoetst want het is best veel. In de loop van de schooljaren nemen de toetsen weliswaar af, maar de stof wordt steeds meer. Soms mogen de docenten best wat meer onderling bespreken hoeveel toetsen er voor alle vakken zijn zegt ze, wat meer rekening houden met de leerlingen, zodat het wat beter verdeeld wordt.

Het is fijn dat er docenten zijn waar je echt veel aan hebt. Die bijzonder voor je zijn, altijd voor je klaar staan, waar je goed mee kunt praten. Ze heeft veel gehad aan haar mentoren.

Corona was natuurlijk een vreemd gegeven zo in dit laatste schooljaar. Best turbulent. Wel was het lekker rustig in het gebouw met een periode waar alleen examenleerlingen aanwezig waren. Het is een rare tijd zegt ze.

En wat gaat ze na haar examen doen? Leonie heeft de toelatingstoets gedaan bij de Pabo in Utrecht en in Amsterdam. Ze twijfelt nog welke stad voor haar de beste keuze is. De HU heeft een aantrekkelijk aanbod, daar zijn ook gymlessen wat de HVA niet heeft, maar in Amsterdam zitten de locaties in de binnenstad en in Utrecht is er een campus buiten het centrum. Gelukkig heeft ze nog even om haar definitieve keuze te maken. We wensen haar veel succes en wat leuk dat ze het onderwijs in wil!

Felix Smit

V6, 18 jaar oud. Hij doet examen in de vakken: Nederlands, Engels, wiskunde A, bedrijfseconomie, economie, Frans, Duits, geschiedenis. Hij had ook graag scheikunde willen doen, maar mocht “maar” 8 vakken doen. Felix heeft eerst Havo gedaan en is daarna doorgestroomd naar het VWO.

Felix heeft vanwege zijn overstap na de Havo naar het vwo 7 jaar op het Willem gezeten. En met veel plezier. Hij geeft aan dat de onderbouw echt totaal anders is dan de bovenbouw. In de bovenbouw heb je meer vrijheid, er wordt gedifferentieerd en dat maakt het voor hem aantrekkelijker.

Wel was raar voor hem dat na het examen van de Havo alle vrienden weg gingen en hij een nieuwe start moest maken met allemaal nieuwe leerlingen in vwo 5. Hij had veel vrienden gemaakt door de kleine avond en een goeie band met iedereen opgebouwd. Maar tegelijkertijd was de overstap ook een moment voor zelfontwikkeling en nieuwe uitdagingen.

Dit corona jaar was ook voor hem heel raar. De school was lang dicht, maar hij heeft die tijd goed gebruikt. Veel financiële boeken gelezen, een eigen online bedrijfje gestart, waar hij laptops, telefoon hoesjes en cardwallets kocht en verkocht. Daar is hij mee gestopt, maar dat ondernemen is echt iets voor hem. Hij is nu bezig om de aandelenmarkt te onderzoeken en is bezig te kijken naar nieuwe opkomende markten, opkomende bedrijven, zoals waterstofaandelen, om daar in te beleggen. Dat is ook zijn droom, hij wil ondernemer worden, investeerder in opkomende bedrijven.

Hij gaat dan ook Business Administration doen aan de UvA, waar hij inmiddels ook is aangenomen, hij was super blij met zijn hoge rangnummer waardoor plaatsing geen probleem was.

Felix heeft ook jaren in de leerlingenraad gezeten en hij heeft voor ons nog wel een opmerking, de communicatie naar leerlingen is goed, maar kan beter. Een voorbeeld is dat de leerlingenraad commentaar heeft op het nakijken van toetsen, het beleid daarin en daar niet altijd in gehoord wordt. Zelf zou hij ook iets meer vrijheid willen hebben bij het invullen van de lessen. Bij het ene vak heb je als leerling een hoog niveau en zou je minder lessen kunnen volgen om toch een mooi cijfer te halen en bij een ander vak wil je als leerling meer les krijgen omdat je daar zwakker voor staat. Die zelfstandigheid zou iets zijn om eens over na te denken geeft hij mee als tip aan ons.

Ook hij is erg te spreken over zijn mentoren. Behalve dat zij goed onderwijs geven, zijn ze ook echt persoonlijk betrokken en dat is heel fijn. Hij heeft het idee dat de docenten op het Willem in vergelijk met andere scholen waar vrienden van hem zitten echt het beste met je voor hebben en begaan zijn met de leerlingen. Dat is een mooi compliment Felix, dank je wel!

Van de oudercommissie

Het moge duidelijk zijn, de OC heeft zich afgelopen tijd niet verveeld. Wij hebben een paar indringende gesprekken met de schoolleiding gevoerd over het rooster dat in P4 gelukkig een duidelijk verbetering kent. De meeste aandacht ging echter uit naar het voorgenomen besluit om een nieuwe scholengemeenschap met een onderscheidend profiel, onderwijsconcept en onderwijsaanbod te starten waarin onze school en mavo Vitus samengaan. Dit traject is met name op het niveau van de MR besproken en voorbereid, maar de OC zal haar mening en voorstellen namens de ouders aan de afgevaardigden van de MR (blijven) verstrekken. De OC onderschrijft de wens en noodzaak dat onze school een ander en verfrissend aanbod moet bieden, maar wij zullen waken dat de huidige thema’s aandacht blijven houden van de schoolleiding en monitoren dat de leerlingen door deze moeilijke tijd heen worden geholpen. Daarbij hebben we oog voor de werkdruk van de docenten van wie een grootte mate van flexibiliteit en wendbaarheid wordt verwacht. Kortom: focus op de kwaliteit van het huidige onderwijs en de weerbaarheid van interne organisatie van Willem de Zwijger College zijn onze prioritiet komende tijd!

Tot de volgende Zwijgerpraat, of eerder via mail (oudercommissie@mdw.wdz.nl), app of telefoon,

Truke den Uyl-Slagter, Eric Hoefman, Hein Langendijk, Margot de Jong, Riekelt Pasterkamp, Bea Berndsen, Raymond Kuijten, Dillianne van den Boogaard en Patricia Schaafsma