Chromebooks

Chromebooks

Ook in schooljaar 2022-2023 gaan alle tweede klassen met een Chromebook werken. Een laptop die slechts enkele seconden nodig heeft om op te starten. Documenten staan in the cloud, niet op de eigen harde schijf. Hij wordt geleverd met besturingssysteem Chrome OS van Google, een ingebouwde bescherming tegen virussen, touch-scherm, long-life-batterijen, rubberen stootrand, vochtbestendig toetsenbord en mousepad en beschermhoes.

U kunt de Chromebook via de school kopen of huren inclusief een Easy4U Total Care Pack. Meer informatie vindt u op onze website.

Wat is een Chromebook?

Het Chromebook is een kleine laptop die anders werkt dan Windows of IOS (Apple). Het heeft met Chrome OS een online besturingssysteem waarmee het apparaat snel opstart en niet vastloopt.

Leerlingen kunnen er eenvoudig documenten, spreadsheets, presentaties en enquêtes mee maken. Alle documenten worden in de Cloud van Google Drive opgeslagen. Voor het Chromebook zijn er veel educatieve apps ontwikkeld (Google Apps For Education). Diverse licenties van lesmethodes zijn al geschikt voor het Chromebook. Het heeft een toetsenbord en een USB-poort met en zonder muis.

Pilot

Het Chromebook is een waardevolle aanvulling op ons onderwijs. Lesmethodes, boeken en lessen van de vakdocent blijven echter nog altijd de basis vormen. We blijven daarom de boeken uit het boekenfonds gebruiken. Het Chromebook biedt docenten en leerlingen de mogelijkheid om meer digitaal lesmateriaal aan te bieden en meer te kunnen differentiëren. Leerlingen werken met elkaar samen aan digitale documenten in welke lesruimte dan ook.

Dagelijks gebruik

Belangrijk is dat leerlingen het Chromebook elke dag opgeladen mee naar school nemen. Opladen op school is niet wenselijk, omdat onvoldoende contactpunten zijn. De accu levert zeven tot acht uur gebruik op. Thuis kan het Chromebook ook worden gebruikt, maar de leerling kan ook op elke vaste pc of laptop via Google Drive, bij de gedeelde documenten komen.

We gaan werken met COOL van Cloudwise. COOL biedt meekijksoftware voor docenten waarmee ze leerlingen kunnen volgen in hun projecten. De docent kan ook de schermen blokkeren, om de aandacht van de leerlingen te krijgen om instructie te geven. Dit kan alleen als leerlingen gebruik maken van hun schoolaccount.

Aanschaf Chromebook

We bieden drie mogelijkheden:

  1. U sluit een huur- of koopovereenkomst af met The Rent Company. Afhankelijk van het type contract en uw keuze voor een bepaald Chromebook, bedragen de kosten ongeveer 8 tot 12 euro per maand.
  2. U schaft zelf een Chromebook aan. De maximale schermgrootte is 11,6 inch, om te voorkomen dat leerlingen niet zichtbaar achter het scherm zitten. Een eigen Chromebook moet eenmalig worden aangemeld bij systeembeheer om beheerssoftware te kunnen installeren. Dit is een beheersprogramma voor de docent en om vanaf de eigen laptop mee te kunnen kijken naar de schermen van de leerlingen. Dat kan alleen van 8.30 tot 15.30 uur van maandag tot en met vrijdag.
  3. Een leerling die zelf geen Chromebook wenst aan te schaffen, kan bij uitzondering bij de ICT afdeling een Chromebook lenen. Alle bestanden en het digitale lesmateriaal waar de leerling op school mee werkt, zijn thuis vanaf elke andere computer te gebruiken.

Hebt u vragen over de Chromebooks, stuur dan een e-mail naar de heer Kees Vlaanderen k.vlaanderen@mdw.wdz.nl. Hij is onze ICT-coördinator en kan u al uw vragen beantwoorden.