DECEMBER 2021

Voorwoord – Jan Adels
Beste ouder of verzorger,
In de afgelopen maanden hebben heel veel leerlingen van het Willem de Zwijger College niet alleen het zogenaamde ‘reguliere’ onderwijs gevolgd. Zij hebben ook deelgenomen aan allerlei activiteiten die wij konden organiseren buiten de lessen om. Ik denk aan de Willem 1-dagen voor de nieuwe eerstejaarsleerlingen, de werkweek naar Rome, de werkweken naar Berlijn en Parijs enzovoort. Wij hebben niet geaarzeld dit soort activiteiten weer op te pakken zodra dat mogelijk was. In deze Zwijgerpraat vindt u daar voorbeelden van.
Helaas zijn allerlei buitenschoolse activiteiten nu niet meer mogelijk. Sterker nog, deze week mochten we alleen maar de examenleerlingen op school ontvangen. Wij hopen dan ook dat wij vanaf maandag 10 januari 2022 weer op de gewone manier onderwijs mogen geven. En als we dit niet mogen doen vanwege de covid-maatregelen dan doen we dat digitaal. Hierover ontvangt u aparte informatie.
Graag maak ik van de gelegenheid gebruik de vele ouders en verzorgers te bedanken die hebben deelgenomen aan de ‘ouderdialoog’ van afgelopen maandagavond. Mijn collega’s Joyce Doeze Jager, Petra Laseur en ik hebben deze als bijzonder nuttig ervaren. Veel dank hiervoor!
Ik wens u en uw gezinsleden heel fijne feestdagen en een mooie jaarwisseling!
Jan Adels
rector Willem de Zwijger College

Willem 1 dagen
Zoals altijd begonnen we het schooljaar met de Willem 1 dagen voor de nieuwe brugklassers. Alle leerlingen op het Willem hebben ze doorlopen en zijn er mee groot geworden. Het was ook deze keer weer een intense week waarin de leerlingen ontzettend veel deden op het gebied van zowel schoolse zaken als sociale activiteiten. Kennis maken de groep, individuele klasgenoten en de mentor, maar ook met de medewerkers en het gebouw. Dit mede onder leiding van de ‘maatjes’. De maatjes zijn leerlingen uit de derde klas die, een jaar lang, de mentor meehelpen om de brugklassers zo goed mogelijk te begeleiden en zich thuis te doen voelen. Een paar hoogtepunten van de Willem I-dagen waren; een speurtocht door de school, zwemmen, de bonte avond met natuurlijk, voor één klas, het winnen van de Willem Wisselbokaal; de prijs voor de beste klassen-presentatie. Dit alles natuurlijk voor de lol maar ook om als groep in korte tijd iets neer te zetten middels samenwerken en overleg.
Op praktisch gebied leerden de leerlingen de werking van Magister, het werken met een rooster, kregen ze de papieren boeken, installeerden ze de Chromebook en kregen de eerste les er mee te kunnen werken en leerden; ‘wie is wie?’ bij ons op het Willem.

Werkweek Rome augustus
Gelukkig konden dit jaar de leerlingen weer op werkweek. V5 ging naar Rome en ze hadden een fantastische week. Niet alleen vanwege al het moois en interessants wat Rome te bieden heeft aan cultuur en geschiedenis, maar ook zeker om weer samen met elkaar op reis te kunnen en weer iets leuks te ondernemen.


Snoeproute
Woensdag 15 september was het “World Cleanup Day” voor scholen. Een supergoed moment om het schoonhouden van onze “snoeproute” weer op te pakken. In het convenant met de gemeente Gooise Meren is afgesproken dat we als school een stukje Bussum adopteren en dit 1x per week schoon houden. Het stukje Bussum wat we geadopteerd hebben is de route van school naar de Albert Heijn en deze route hebben we de “snoeproute” genoemd.
Veldwerk aardrijskunde
Leerlingen uit havo 5 met aardrijkskunde in hun pakket waren op veldwerk. Eindelijk niet meer digitaal of dicht bij huis, maar naar de uiterwaard van Culemborg en naar de ENCI-groeve in de Pietersberg bij Maastricht. Het weer werkte helemaal mee en de leerlingen hadden een heerlijke en leerzame dag. De begroeiing in de uiterwaard was door de natte zomer wat uitbundiger dan gebruikelijk, waardoor ze zich een weg door de brandnetels en braamstruweel moesten slaan. Ze bestudeerden de uiterwaarden, de baken, zomerdijk, winterdijk en grondsoorten. In Limburg bestudeerden ze de mergelgroeves, het beekje de Jeker en de kalkgesteenten van de groeve. Dat alles om de geologische basisbeginselen beter onder de knie te krijgen.


Bezoek Xanten
Een bezoek aan Xanten hoorde er dit jaar ook bij. Leerlingen van G1, G2 en G3 waanden zich even in de romeinse tijd.


Werkweek Berlijn
Het was lang de vraag of er een werkweek kon worden georganiseerd. Daarom was het een bijzondere reis voor de V6 leerlingen en de begeleiders. Tijdens deze culturele reis hebben we een bezoek gebracht aan meerdere iconische plekken waaronder de Berlijnse Muur, CheckPoint Charly, het Olympisch stadion en de Brandenburgertor en het Holocaust monument. Het bezoek aan Sachsenhausen is prachtig verwoord door onze leerling Fleur Klein die met deze tekst in de Volkskrant heeft gestaan. De werkweek Berlijn was een geweldige reis, de V6 leerlingen kijken terug op een gezellige reis én een mooie afsluiting van hun middelbare school periode!



Mobiel Planetarium
In Atheneum 1, 2 en 3 hebben de leerlingen het vak Big History. Big History is het vak waar 13,8 miljard jaar geschiedenis wordt behandeld vanaf de oerknal tot heden. Het vak bevat diverse wetenschappelijke disciplines zoals kosmologie, astronomie, geschiedenis, geologie scheikunde, natuurkunde en biologie. Een van de onderwerpen die behandeld wordt is ons zonnestelsel, hoe is het ontstaan, hoe ziet het eruit. Om de leerlingen daar een goed beeld te geven van ons zonnestelsel en ons heelal organiseerden we in samenwerking met de UvA het mobiele planetarium.
Het mobiele planetarium is een opblaasbare koepel waarin een voorstelling 180 graden geprojecteerd kan worden. Tijdens deze voorstelling maken de leerlingen een reis door ons zonnestelsel, ons melkwegstelsel, naar het zwarte gat er middenin en naar een aantal andere melkwegstelsels en planetenstelsels in ons heelal. Een superleuke ervaring voor leerlingen die ze echt een keer moeten beleven.
Paarse vrijdag
Vrijdag 10 december was het Paarse Vrijdag. Dit is de dag waarop leerlingen door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met lhbt+’ers. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. Ook dit jaar hebben wij hier met elkaar, leerlingen en medewerkers, aandacht aan besteed. We droegen paarse kleding, er waren paarse suikerspinnen, en natuurlijk hebben wij onze paarse muur in het gebouw met namen van leerlingen erop die op deze manier hun solidariteit tonen.
Amnesty schrijfactie
De leerlingen van het Willem de Zwijger College deden zoals ieder jaar mee aan de Amnesty schrijfactie ‘Write for Rights’, op donderdag 16 december. In heel Nederland worden brieven geschreven en tekeningen gemaakt voor mensen die onrecht is aangedaan.
De leerlingen van H3, A3 en G3 wilden met hun schrijfactie onderdrukte jongeren die in actie komen om hun situatie te verbeteren elders in de wereld een hart onder de riem steken. Onze schrijfactie werd dit jaar geopend door de wethouder onderwijs en jeugd van Gooise Meren Geert-Jan Hendriks.


En verder organiseerden we: veldwerk biologie, een poldersurvival voor H3, A3 en G3, teambuilding voor H2, A2 en G2, Survivalmiddag voor H4, de werkweek naar Parijs, theatergroep Signatuur onbekend voor H3, A3 en G3, Shakespeare and tradgedy voor V6, Big wheel – meaning in the mud voor V5, Olympiade biologie voor V6, en toneelstuk Ilias!

