Nieuwsbrief maart 2021

MAART 2021

Voorwoord – Jan Adels

Beste ouders,

Dit is het eerste nummer van de ‘Zwijgerpraat nieuwe stijl’. Dat betekent dat er ook een ‘Zwijgerpraat oude stijl’ is: dit was een tweemaandelijks verschijnend bulletin voor ouders waarin wij wetenswaardigheden bundelden over de school en onze leerlingen die al eerder op de website stonden. De ‘Zwijgerpraat nieuwe stijl’ zal één keer per maand verschijnen en nieuws en wetenswaardigheden bevatten over de school, onze leerlingen en collega’s. De oudercommissie zal ook geregeld een bijdrage leveren. Naast deze Zwijgerpraat zal ik u brieven blijven sturen over allerlei meer officiële zaken waarover u snel moet worden geïnformeerd.

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om u te bedanken. Want het zijn spannende tijden, waarin wij uw geduld en uithoudingsvermogen behoorlijk op de proef stellen. Wij zijn gedwongen op school veel te improviseren, waardoor dingen soms niet (in één keer) goed gaan. U krijgt hier ook mee te maken. En wij moeten voortdurend onze manier van werken veranderen, afhankelijk van instructies die we van de overheid krijgen. De zeer vele brieven die ik schreef, getuigen hiervan. En natuurlijk zijn er ouders met vragen en soms met klachten. Maar uiteindelijk lukt het steeds om er in overleg uit te komen, hetzij met individuele ouders, hetzij met de op het Willem zo actieve oudercommissie. Veel dank hiervoor!

Met vriendelijke groeten,
Jan Adels
rector Willem de Zwijger College

De oudercommissie 2021 stelt zich voor

Wij zijn met 9 enthousiaste ouders actief betrokken bij het wel en wee van school. Dat doen wij door maandelijks (of zoveel meer als noodzakelijk) met de schoolleiding te vergaderen en te adviseren over verschillende onderwerpen. Wij bepalen zelf de onderwerpen die wij willen bespreken en worden gelukkig ook met input gevoed door ouders. Afgelopen jaar stond – hoe kan het ook anders – de vele uitdagingen van het online onderwijs elke maand op de agenda. Hoe zorgen wij – school, leerlingen en ouders – voor goed onderwijs onder deze moeilijke omstandigheden? Het is bemoedigend om te zien dat dankzij de komst van Jan Adels onze rol in het uitoefenen van ons adviesrecht is gegroeid. In een open sfeer hebben wij alle mogelijkheid om ideeën voor te dragen en kritische geluiden te uiten. Voor de komende tijd staat op de agenda: toetsen P3; nazorg en zomeronderwijs en de eerste bevindingen van het vernieuwde rooster. Jullie input is altijd welkom!

Dit jaar zullen wij nog de volgende activiteiten organiseren:

  • de Beroepenavond voor leerlingen uit 5 VWO waarbij ouders of een externe vol verve uitleggen wat hun beroep zo leuk maakt. Dit jaar staat deze avond gepland op 19 mei.
  • de Ouderavond voor ouders waarbij een prangend thema wordt uitgelicht door een gastspreker en tot doel heeft ouders nuttige informatie hierover te verschaffen. Zo zijn aan bod geweest, alcohol en pubers, pesten en social media. Dit jaar zal de avond in mei worden georganiseerd zeer waarschijnlijk online. Jullie ontvangen een uitnodiging hiervoor.

Tot de volgende Zwijgerpraat, of eerder via mail (oudercommissie@mdw.wdz.nl), app of telefoon.

Truke den Uyl-Slagter, Eric Hoefman, Hein Langendijk, Margot de Jong, Riekelt Pasterkamp, Bea Berndsen, Raymond Kuijten, Dillianne van den Boogaard en Patricia Schaafsma.

.

Medewerker van de maand

En de medewerker van de maand is…..Samuel Ferdinandus! Deze bevlogen godsdienstdocent is al meer dan 12 jaar in dienst bij het Willem. Zijn lessen zijn zijn leven en zijn hobby. Na zijn opleiding Theologie en studie Pastoraat in Amsterdam heeft hij in Jakarta en Kampen de opleiding tot predikant gedaan. Zijn vicariaat heeft hij in de protestantse kerk van Jakarta en bij het Hervormd centrum (bejaardenhuis) in Zaandam gelopen. Het lesgeven en vertellen van verhalen heeft hij geleerd toen hij voor het IKOS ( interkerkelijk overleg in schoolzaken ) in Amsterdam les gaf, naar eigen zeggen meer daar dan op de opleiding. De lessen die hij voor het IKOS gaf op verschillende openbare basisscholen begonnen in de keukentjes van de scholen met slechts 3 of 4 leerlingen maar dit groeide al snel uit tot lessen voor de hele klas en later voor de hele bovenbouw, groep 5 t/m 8.

Daarnaast deed vader Ferdi, zoals hij door veel leerlingen wordt genoemd, als jongeren predikant ook de catecheselessen voor de kerk. Als leraar is hij wel een aparte verschijning, want hij is dagelijks gekleed in een pastores/predikanten outfit, zoals hij het zelf noemt zijn pinguïn outfit. Zo is hij herkenbaar in dit werk uniform, net als bijvoorbeeld een agent die ook in uniform beter herkenbaar is. En over zijn schouder is bijna altijd een Molukse sjaal gedrapeerd in de kleuren van het kerkelijk jaar. Dit blijkt een antependium te heten dat de geestelijkheid gebruikt bij de diensten.  Op deze manier herkennen de leerlingen hem en weten aan de kleuren die hij draagt dat er iets godsdienstig aan staat te komen. Momenteel wordt er lesgegeven in de naastgelegen Spieghelkerk. Dat voelt voor Ferdi als thuiskomen, hier in Gods huis bijbel verhalen te mogen vertellen, is zeker in corona tijd een geschenk uit de hemel. En, het is echt een galmende ervaring.

‘t Spant!

Behalve van de Spieghelkerk mogen we ook gebruik maken van ruimtes in ’t Spant. Daar worden toetsen gehouden voor de bovenbouw leerlingen. We zijn ontzettend blij met deze oplossing en willen de medewerkers van ’t Spant dan ook via deze nieuwsbrief ontzettend bedanken. En hoe leuk is het om in ’t Spant te zitten!

Praktijkexamen muziek

Op woensdag 10 maart en donderdag 11 maart waren de praktijkexamens muziek. Dit keer niet met zenuwachtige ouders, leerlingen en belangstellenden erbij, maar dit keer online te volgen via onze website. Het zag er bijzonder professioneel uit. En wat een talenten! The Voice of Holland is er niets bij!

Lena Radt, 16 jaar, vindt zingen heel erg leuk. Ze houdt van diverse muziekstromingen van indiepop, tot alternatieve muziek maar liever geen top 40. En klassiek zal ze zelf niet snel luisteren, maar dat staat altijd wel aan in de auto van haar vader. Ze heeft bewust gekozen voor muziek in haar pakket. Muziek moet je echt niet kiezen als je denkt dat je dan makkelijk een goed cijfers scoort, want zo werkt het niet, je moet er veel voor doen. Op het examen speelde ze o.a. eigen werk en The less I know the better van Tame Impala. Dat was bijzonder indrukwekkend.

Mees Mallant, 18 jaar, speelde achter de vleugel Liebestraum  No.3 van Franz Liszt en van zijn lievelingscomponist Rachmaninoff Elegie Op.3 No.1. Mees is 18 jaar en woont in Blaricum. Hij speelt al vanaf zijn 8ste piano. Hij werd enthousiast gemaakt voor klassieke muziek door een vriendje van de basisschool. Die vriend is naar het conservatorium gegaan. Dat zou Mees ook wel willen maar hij kiest toch voor een toekomst met meer financiële zekerheid en gaat werktuigbouwkunde studeren. Maar muziek blijft zijn grote liefde. Zo speelt hij op 25 juni het 11de pianoconcert van Mozart. Zodra de locatie bekend is zullen we dat hier zeker vermelden.

Ook Tije Appel, 18 jaar, is gegrepen door muziek. Hij raadt dan ook iedereen aan op het Willem, met name nieuwe brugklassers om als keuzevak muziek te kiezen. Niet alleen is muziekdocent Robin Buijs geweldig, maar muziek brengt je als persoon veel zegt hij. Hij houdt van lekkere gitaarmuziek. Hij speelde Stairway to heaven van Led Zeppelin en Home again van Micheal Kiwanuka. Hij zou best iets met muziek willen gaan doen maar kiest toch voor een bedrijfseconomische richting.

Van de Havo hebben o.a. Marleen de Beer, Jonna Oosterlaag en Roos Weidema hun praktijkexamen gedaan. Marleen en Jonna zijn 18 en Roos is 17 jaar. Ze vonden het examen heel erg leuk om te doen en het ging ook goed. Wel was het gek om applaus te krijgen, dat was een aparte sensatie. Want in de klas klap je niet voor elkaar. Ze horen snel of ze het praktijkexamen gehaald hebben en dan wacht het aan het eind van het schooljaar nog het examen muziek theorie. Roos wilde altijd al naar het conservatorium, ze heeft zich aangemeld in Utrecht en Amsterdam. Ze heeft gezongen, filmpjes gestuurd en een theoretische toets gedaan. Voor het eindexamen op het Willem heeft ze muziek van Carol King, Alaina Castillo en eigen werk gezongen. Jonna gaat na het Willem studeren aan het muziektheater in Arhem, ze moet daar begin april auditie voor doen. Voor ons speelde ze o.a. op saxofoon de Aria van Eugene Bozza. Marleen twijfelt tussen muziektherapeut en forensisch onderzoek. Ze liet ons op het examen genieten van eigen werk, Faded thoughts en Fevrier en speelde Liebestraum van Franz Liszt.

Robin Buijs – docent muziek

Samen met Karen Moll van Charante vertegenwoordigt hij de muzieksectie van het Willem. Robin werkt hier nu 4 jaar. Naast docent is hij drummer. Hij speelt in diverse bands, waarvan Tangerine waarschijnlijk de meeste bekende is. Hij heeft het conservatorium in Amsterdam gedaan en daarna getoerd over de hele wereld, o.a. in de VS en Europa. Robin heeft ook veel studiowerk gedaan voor films en reclame. Dit werk en het les geven is goed te combineren. Wat leuk is van docent zijn op het Willem is om leerlingen van jongs af aan bekend en enthousiast te maken met muziek, om zelf een instrument te bespelen en zelf te zingen. In de bovenbouw gaat die ontwikkeling verder en begeleidt hij leerlingen richting hun examen. Wij vinden het normaal, maar eigenlijk is het heel bijzonder dat het Willem één van de weinige VO scholen in het Gooi is waar muziek als eindexamenvak mogelijk is. Een mooie plek voor creatief talent!