Nieuwsbrief mei 2021

MEI 2021

Voorwoord Jan Adels

Op het moment dat ik dit voorwoord schrijf, is de school zojuist volledig heropend. Voor het eerst sinds lange tijd mogen alle leerlingen volgens het reguliere lesrooster volledig ‘fysiek’ onderwijs volgen. Daar zijn we heel blij mee. Eén van de belangrijkste dingen die we dankzij de corona-crisis hebben geleerd is – wat mij betreft – dat er niks gaat boven echt, fysiek onderwijs. Tegelijkertijd is er ook zorg: nog niet alle medewerkers zijn gevaccineerd en sommigen vrezen alsnog besmet te raken. Daarom wil ik u vragen bij uw zoon of dochter te benadrukken dat het belangrijk is de maatregelen in acht te nemen, zoals het dragen van een mondkapje en het twee keer per week afnemen van een zelftest, die gratis bij de receptie kan worden afgehaald. Wij willen heel graag met z’n allen gezond de zomervakantie halen. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we daarna min of meer terugkeren naar ‘normaal’.

Ondertussen zijn wij op het Willem druk bezig met het nakijken van examens en zijn de collega’s van de leerlingenadministratie (waarover hieronder meer) klaar om diploma’s te maken. En we zijn volop aan de slag met het voorbereiden van het nieuwe schooljaar: lessentabellen worden vastgesteld, het werk wordt verdeeld over de beschikbare collega’s enzovoort. Al deze dingen doen we trouwens heel graag, vooral we nu iedere dag weer alle leerlingen kunnen zien voor wie we dit allemaal doen.

Met vriendelijke groeten,

Jan Adels
rector Willem de Zwijger College

Eind examens 2021

Gelukkig gaan de examens dit jaar ondanks alle coronamaatregelen gewoon door. Een opluchting voor zowel de leerlingen van havo 5 en vwo 6 als voor de school. Voor deze leerlingen wordt hun schoolcarrière op het Willem op een mooie en traditionele manier afgesloten. Inmiddels is het eerste tijdvak bijna afgerond. Het tweede tijdvak start op 14 juni en het laatste en derde tijdvak start op 6 juli.

Medewerkers van de maand, Cobij van Huisstede en Hinke de Jager van de leerlingenadministratie

Cobij werkt al 23 jaar met veel plezier op het Willem. Ze heeft altijd bij de leerlingenadministratie in een duobaan gewerkt met collega Elise die eind 2019 met pensioen is gegaan. Cobij heeft ook nog een tijdje bij de bibliotheek van het Willem gewerkt. Na het vertrek van Elise is Hinke aangenomen, zij werkt sinds januari 2020 bij het Willem.

De dames zijn het aanspreekpunt voor de leerlingen met al hun vragen. Ze staan altijd voor hen klaar en helpen ze graag. Dat vinden ze ook allebei heel fijn om te doen. Als de leerlingen met een grote glimlach weer weg lopen, hebben zij hun werk goed gedaan.

Een paar van de leukste vragen zijn:

“Kunt u mij helpen mevrouw ik weet niet waar ik naar toe moet”.
“Kunt u mij helpen mevrouw, ik weet niet wat ik doen moet”.
“Mevrouw kunt u mij NU helpen want ik heb het NU nodig”.
“Mevrouw heeft u ook zo’n ding waar je gaatjes mee kunt maken…” Dat heet een perforator en ja, die heb ik voor je”.

De leerlingenadministratie houdt zich bezig met alle administratieve taken die je maar kunt bedenken: ze zorgen dat alle cijfers goed in Magister staan, zorgen voor de SE kaarten, hebben contact met docenten hierover. Ze zorgen dat de naw gegevens correct in Magister staan. Ze verwerken alle aanmeldingen, altijd een drukke tijd, van zowel nieuwe bruggers als instromers in andere klassen en sturen deze nieuwe leerlingen een welkomstkaartje. Ze onderhouden contacten met de PO scholen voor de overdracht. Voor de onderbouw draaien ze rapporten uit.

Nu is het een drukke tijd vanwege de examens. Ze helpen examenleerlingen die cijferlijsten e.d. nodig hebben voor hun vervolgstudie. Voor de examens zelf maken zij de roosters voor de leerlingen en zorgen ze dat de collega’s van het examensecretariaat precies weten per examen welke leerling het examen moet maken en in welk lokaal ze zitten. Hun controle functie is essentieel hierbij. Als straks alle examens afgerond zijn zorgen zij voor diploma’s en cijferlijsten. Voor Coby wordt dit de 23ste keer, voor Hinke de 1ste. Een spannende tijd voor beiden, ook omdat ze de meeste leerlingen goed kennen en natuurlijk heel graag willen dat alle leerlingen slagen.

Veldwerk biologie en aardrijkskunde

Wat fijn dat we eindelijk weer naar buiten mogen voor veldwerk en wat hadden we een prachtig weer! De sectie aardrijkskunde heeft het veldwerk nieuw ontwikkeld zodat het in coronatijd haalbaar is.

Normaal gaan we met de leerlingen naar Limburg, maar in de eigen omgeving was dit een prima alternatief. Het nieuwe veldwerk geeft antwoord op de vraag hoe de Gooise stuwwal door endogene krachten (van binnenuit de aarde) en exogene krachten (door wind, water en ijs) is gevormd. We bestuderen dit door te kijken naar de verschillende gesteentesoorten die in grind en zwerfkeien voorkomen om vervolgens te verklaren hoe deze hier terecht gekomen zijn.

Leerlingen determineren stenen, lezen het landschap en karteren tot slot de zwerfkeien van de Zanderij Crailo.

Urbs Romana – een romeinse stad

Op dit moment zijn de leerlingen uit gymnasium 1 en 2 bezig met het bouwen van een Romeinse stad. Niet een echte met steen en beton, maar een digitale, met een websitemaker. Tijdens een introducerende les hoorden de leerlingen wat de bedoeling was. Bij veel verschillende vakken kregen de leerlingen de daarop volgende weken extra informatie, die ze konden gebruiken bij de bouw van hun stad. Het Latijns en de Romeinse tijd bleken met veel verschillende vakken in verband te staan. Zo hoorden de leerlingen onder meer over wetenschappelijke naamgeving bij biologie, stedenbouw bij aardrijkskunde en de Renaissance bij Nederlands.  Bovendien kwam een archeoloog op school vertellen over opgravingen. Zij had allemaal bodemvondsten bij zich, die door de leerlingen bekeken en aangeraakt mochten worden. Op woensdag 26 mei werd het project afgesloten. De leerlingen presenteerden hun websites aan elkaar en er was een quiz. De foto’s zijn gemaakt tijdens het bezoek van de archeoloog.

Namens de Oudercommissie

Wat een goed nieuws! De school mag eindelijk helemaal open, voor iedereen. Met name de ouderbouw leerlingen hebben heel lang op dit moment moeten wachten.

Wij kijken terug op een geslaagde beroepenavond voor 4 HAVO en 5 VWO waarbij – online – ouders/professionals aan de leerlingen allerlei wetenswaardigheden over hun beroep vertelden. De feedback was goed en wij hopen dit evenement volgend jaar weer live te kunnen organiseren.

De OC heeft de afgelopen weken met de schoolleiding gesproken over een groot aantal zaken, waaronder de resultaten van P3. Wij hebben ook stilgestaan bij de interventies die voor de zomer nodig zijn voor – met name – de onderbouwleerlingen om de resultaten op peil te krijgen en te houden.

Een belangrijk element voor de komende tijd is het Nationaal Programma Onderwijs na Corona. Dit is een van overheidswege ingesteld programma met funding om achterstanden bij leerlingen gedurende de komende twee jaar weg te werken. Elke school moet een scan maken en aangeven waar zij denkt de gelden voor nodig te hebben. School heeft aangegeven de funding niet alleen te willen inzetten om cognitieve achterstanden in te lopen, maar ook voor herstel van de soft skills en aandacht voor sociale aspecten van de leerlingen. Er wordt met een enorm tempo aan deze scan gewerkt en aan de verdere uitwerking van het plan. Wij houden jullie uiteraard van deze ontwikkelingen op de hoogte.

Voor komend schooljaar hebben wij diverse vacatures voor de  OC. Mocht je geïnteresseerd zijn om  een onderdeel te vormen van een betrokken en positieve groep van ouders, die de school wil ondersteunen in de ongetwijfeld nog roerige maanden die gaan komen, meld je dan gerust aan via  het onderstaande e-mail adres. Bij voorkeur graag voor 1 juli a.s.

Tot de volgende Zwijgerpraat, of eerder via mail (oudercommissie@mdw.wdz.nl), app of telefoon,

Truke den Uyl-Slagter, Eric Hoefman, Hein Langendijk, Margot de Jong, Riekelt Pasterkamp, Bea Berndsen, Raymond Kuijten, Dillianne van den Boogaard en Patricia Schaafsma.