Nieuwsbrief september 2021

SEPTEMBER 2021

Voorwoord – Jan Adels

Alle collega’s en leerlingen die ik spreek zijn enorm blij dat we weer met z’n allen naar school kunnen gaan. We moeten ons nog wel aan een paar coronaregels houden, maar dat de school weer een ontmoetingsplaats is voor alle leerlingen en medewerkers is echt heel fijn.

Eind vorig schooljaar hebben we een plan gemaakt om leerlingen zo goed mogelijk te helpen om opgelopen achterstanden in te lopen. Dat bestaat uit onder andere uit een verdubbeling van het mentoraat, de zomerschool en extra lesuren in vakken waar achterstanden zijn opgelopen. Het plannen en bemensen van de extra lesuren is nog een hele uitdaging, maar we hebben nu een aanbod voor periode 1 en we proberen dit in de volgende periodes steeds iets beter te krijgen.

Vorige week mocht ik voor het eerst van mijn leven jurylid zijn bij een danswedstrijd. Dat was bij de Willem I-dagen. Het was een hele ervaring. Meer hierover kunt u lezen in deze Zwijgerpraat. En we laten u (nader) kennismaken met enkele van onze collega’s die al gepensioneerd hadden kunnen zijn, maar die het les geven zo fijn vinden dat ze daar nog graag mee doorgaan. Veel plezier met deze Zwijgerpraat!

Jan Adels
rector Willem de Zwijger College

Willem I-dagen

De nieuwe lichting brugklasleerlingen is ook gestart op het Willem. En volgens traditie de eerste week met de Willem I-dagen om elkaar te leren kennen. Alle leerlingen op het Willem hebben ze doorlopen en zijn er mee groot geworden. Zo ook onze lichting 2021-2022!

Een bonte stoet van fel gekleurde Willem de Zwijger T-shirts (met exotische namen als Gready Golden, Flamingo Pink, burn Red en Grasmat Blauw) stroomde door de school. Het is een intense week waarin de leerlingen ontzettend veel doen op het gebied van zowel schoolse zaken als ook sociale activiteiten. Ze maken kennis met de groep, individuele klasgenoten en de mentor, maar ook met de medewerkers en het gebouw. Dit mede onder leiding van de ‘maatjes’. De maatjes zijn leerlingen uit de derde klas die, een jaar lang, de mentor meehelpen om de brugklassers zo goed mogelijk te begeleiden en zich thuis te doen voelen.

Een paar hoogtepunten van de Willem I-dagen zijn; een speurtocht door de school, zwemmen, de bonte avond met natuurlijk, voor één klas, het winnen van de Willem Wisselbokaal; de prijs voor de beste klassen-presentatie.

Dit alles natuurlijk voor de lol maar ook om als groep in korte tijd iets neer te zetten middels samenwerken en overleg. Een strenge maar rechtvaardige jury bestaande uit de rector en onze coördinator van de Musicals, heeft het oordeel geveld. Ook de mentoren gaven een spetterend optreden waar we, net als Willem, verder maar liever over zwijgen.

Op praktisch gebied leerden de leerlingen vast de werking van Magister, het werken met een rooster, kregen ze de papieren boeken, installeerden ze de Chromebook en kregen de eerste les er mee te kunnen werken en leerden; ‘wie is wie?’ bij ons op het Willem. Natuurlijk bieden we de leerlingen weer de bekende ‘zachte landing’ op het voortgezet onderwijs door het in periode 1 aanbieden van een ‘eigen lokaal’ (bruggerseiland) en een eigen kantine maar ook door een langzame opbouw in huiswerk en werkdruk op school. Ook wordt er mild becijferd in deze voor brugklasleerlingen spannende en intensieve eerste periode. Kortom, we zijn van start met een naar onze mening superleuke nieuwe lichting en we hebben er allemaal zin in! Vrijdag 27 augustus waren de eerste lessen.

Even terugkijken

Hoe hebben docenten dit jaar de eindexamens ervaren
Dit jaar hadden alle scholen in Nederland drie tijdvakken in plaats van twee. Leerlingen kregen hierdoor de kans hun examen gespreid te doen zodat ze meer rust en ruimte kregen om te leren. Voor onze docenten was het een pittige klus en even goed opletten wie in welk tijdvak examen wilde doen. Het is uiteindelijk door de administratieve medewerkers en de examendocenten bijzonder goed verlopen. Heel veel dank voor hun inzet in die laatste drukke weken.

Diploma uitreiking
Vanwege de maatregelen rondom Corona hadden we er dit jaar voor gekozen om de diploma uitreiking in het Spant te houden. Het waren prachtige bijeenkomsten. Ouders en leerlingen waren erg enthousiast over deze locatie. Maar ze waren vooral enthousiast over de manier waarop de mentoren de leerlingen toespraken en uitzwaaiden. Een bijzonder mooi slotakkoord van een tumultueus schooljaar.

Zomerschool
Afgelopen zomer zijn we overigens niet alleen op vakantie geweest, er was ook zomerschool om eventuele achterstanden bij leerlingen op te pakken en weg te werken. In totaal waren er 185 leerlingen vanuit de hele stichting, dus ook Vituscollege en Vitusmavo, die zich vóór de zomervakantie al hadden ingeschreven. 31 leerlingen van Het Willem hebben de zomerschool volledig doorlopen. De waardering van het vakinhoudelijke deel, het LO-deel (sport en spel / samenwerking) en de motivatie workshops was gemiddeld tot goed. Wat betreft het aangeven van de leervragen voor toekomstige herstellessen is gebleken dat deze best wat strakker geformuleerd en gespecificeerd mogen worden door de leerlingen. We zijn met elkaar een flinke ervaring rijker!

In het zonnetje!

Ouders vragen ons vaak is het nou moeilijk om nieuwe docenten te vinden? Je leest er zoveel over in de kranten, het is zo vaak in het nieuws. Ja ook voor ons is het vaak een flinke klus om goede, enthousiaste docenten te vinden. Tot nu toe lukt ons dat en soms moeten we de hulp van een extern bureau inschakelen. Maar we hebben ook een aantal docenten die na hun pensioen door blijven werken en die willen we graag in het zonnetje zetten. Dat zijn:

Simon Biesheuvel – docent wiskunde
Simon is gestart in 1978 en werkt al 43 jaar op het Willem de Zwijger College als docent wiskunde. Hij is de langs zittende docent wiskunde aller tijden op het Willem! Simon is nu 69 jaar. Hij heeft op het Willem 5 rectoren meegemaakt.

Tijdens zijn studie wiskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam waren er destijds zoveel studenten dat hij voor de zekerheid de lerarenopleiding ernaast ging doen voor meer baangarantie. Hij ging stage lopen op een school en… was verkocht aan het lesgeven, dat zijn grote passie is gebleven. Hij heeft nooit meer verder gekeken naar een baan buiten het onderwijs. Hij vindt het leuk om uit te leggen, ingewikkelde vraagstukken voor te leggen en te zien dat leerlingen het opeens begrijpen, dat ze het snappen, dat is fantastisch zegt hij. Dat geeft een enorme kick. Hij past zijn uitleggen ook steeds aan, zodat iedereen het snapt en hij deelt dat ook met zijn collega wiskunde docenten. Soms constateert hij een fout in een wiskunde boek. Soms een drukfout, maar soms ook een principe fout waardoor de hele som of stelling niet klopt. Dat laat hij dan de uitgever weten. Door de loop der jaren is hij een zeer gewaardeerde hulp gebleken voor de uitgevers.

De eerste jaren van zijn loopbaan zat hij in de noodlokalen die op het huidige schoolplein stonden. De hele sectie wiskunde zat daar, een heerlijke tijd. Daarna kwam de nieuwbouw en werd het schoolplein gemaakt zoals het er nu uitziet.

Waren de leerlingen vroeger eigenlijk ook al zo mondig? Ja zegt hij, dat is eigenlijk door de jaren niet veranderd. Maar hij vindt ze tegenwoordig wel rustiger, misschien hebben ze dan eindelijk toch respect voor zijn grijze haren! Het vak vinden een heleboel leerlingen bij voorbaat al moeilijk, maar zegt hij, als ze erachter komen dat het regels zijn die je moet onthouden en toepassen, dan vinden ze het helemaal niet meer zo moeilijk. Die wiskunderegels moet iedereen leren, of je nu een zogenaamde wiskunde knobbel hebt of niet.

Naast het lesgeven werkt Simon voor Casio rekenmachines, hij is 1 van de beste in Nederland op de Casio grafische rekenmachine. Ook doet hij dingen voor het CITO.  En Simon vindt het heerlijk om te zwemmen. Hij gaat niet hard, komt later aan dan de rest. Hij zegt als hij 4 minuten om de minuut een andere slag moet doen, dan red hij het precies in die tijd. Ja, denk hier maar eens over na zegt hij schaterlachend.

Paul Hirsh – docent filosofie
Paul is in dienst gekomen in 1985 en al 36 jaar werkzaam op het Willem. Paul is nu 70 jaar. Hij is begonnen als docent maatschappijleer en is daarna filosofie gaan geven. Hij heeft theologie en filosofie gestudeerd  aan de GU. Zijn scriptie bij godsdienstwijsbegeerte ging over Spinoza. Hij is in 1976 les gaan geven als kandidaat-assistent op de theologische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft kort daarop de lerarenopleiding afgerond omdat hij het lesgeven echt heerlijk vond. Hij is er ingerold zegt hij, maar hij vindt het nog steeds heel leuk en heel belangrijk om met jongeren te werken. Jongeren leren te leren nadenken, dat is zijn streven. Vorming, building, dat is belangrijk. En, hij blijft op deze manier zelf ook betrokken bij wat er speelt in de maatschappij en het lesgeven houdt zijn brein wakker. En dat is mooi meegenomen!

Veel ouders van de huidige leerlingen heeft hij in de klas gehad. Wat vooral veranderd is in de loop der jaren is de invloed van sociale media. Complottheorieën die via facebook en dergelijke makkelijk de wereld in geslingerd worden, dat had je 30 jaar geleden niet. Dat is ook iets waar hij veel aandacht aan besteedt in zijn lessen. Want wat is kennis, wat is waar, wat is niet waar, wat is daar de consequentie van? Dit soort vraagstukken behandelt hij op een filosofische wijze.

Ook de klassieke oudheid wordt behandeld en dan specifiek ‘wat leren wij van al die filosofen’? Het is een fantastisch breed en super interessant vak zegt hij dat in alle aspecten van het leven terugkomt. Hij mag ook graag Martin Buber aanhalen, ‘Ik leer van de leerling, Unser Schuler lernen uns’. Filosofie is een verbindend vak, waarin je leert de juiste vragen te stellen. Zo te horen blijft Paul nog wel even verbonden aan onze school!

Willem Zijlstra – docent tekenen
Willem werkt al 43 jaar in het onderwijs, waarvan 20 jaar op het Willem en 23 jaar op de Minister Park, de voorloper van de Vitusmavo. En hij heeft als leerling ook nog op het Willem gezeten. Hij is dus nog langer dan die 43 jaar aan onze school verbonden. Willem is nu 67 jaar.

Zijn docent op de havo zei tegen hem dat tekenen echt iets voor hem was, hij had talent en daarmee is het tekenballetje gaan rollen. Willem is naar de pedagogische academie in Hilversum gegaan en daarnaast een avond opleiding LO 3e graads- tekenen gedaan. Zijn eerste baan was op een basisschool maar dat was geen succes. Hij is daar al na twee maanden weer opgestapt, omdat bleek dat hij echt niets had met die kleine mensjes. Daar moet Willem nu smakelijk om lachen. Inmiddels is Willem vader van drie volwassen dochters en is dat wel veranderd.

Willem heeft een mooie en diverse carrière doorlopen. Hij heeft gewerkt in een opvangcentrum voor drugs- en alcoholverslaafden waar hij creatieve projecten deed en heeft daarna 1 jaar op een huishoudschool gewerkt. Daar vond hij ook niets aan! Gelukkig was zijn overstap naar de middelbare school een bijzonder succesvolle. Daar voelde en voelt hij zich nog steeds bijzonder thuis. Hij heeft zijn 2e graads- gehaald en daarna zijn 1e graads-, en tekenen als examenvak voor het vwo op het Willem geïntroduceerd. Daar zijn we hem dankbaar voor.

Dit wordt waarschijnlijk wel zijn laatste jaar op het Willem. Hij geeft alleen nog les aan de eindexamen leerlingen V6, omdat het thema dit jaar hetzelfde is als vorige jaar, dus dat is wel zo prettig voor de school.

Naast het lesgeven is Willem zelfstandig kunstenaar, hij heeft een prachtig atelier in Bussum. Hij geeft tekencursussen via Versa aan ouderen en doet vrijwilligers werk voor een jeugdgroep in Huizen. Een druk en vol leven dus!

Hij wil graag nog een kwijt dat het best bijzonder is dat op het Willem zoveel ruimte is voor creatieve vakken. Naast tekenen is ook muziek een eindexamenvak. Het is mooi zegt hij dat naast de rationele vakken er ruimte is voor creatieve vakken die je toegang tot je emotie geven.

Schoolgids 2021-2022

U kunt de schoolgids voor het nieuwe jaar openen door op de onderstaande afbeelding te klikken of bekijk de schoolgids via de website.