INFO GROEP 8

De tijd van je leven

Welke school past bij jou? De grote stap naar het voortgezet onderwijs is spannend. En een goede keuze is belangrijk. Zeker als je grote plannen voor later hebt.

Het Willem de Zwijger College geeft je een mooie basis. Je kunt bij ons gymnasium, atheneum en havo doen. Je groeit, gaat je ontwikkelen, de wereld beter begrijpen, grote keuzes maken. Je maakt vrienden voor het leven en hebt veel plezier. Het is écht de tijd van je leven.
Daarnaast krijg je bij ons ontzettend veel extra’s. Naast de gewone vakken kun je bij ons aan heel wat extra activiteiten meedoen. We bieden bijvoorbeeld sport, science en theater aan buiten de gewone vakken en talentklassen zoals: Slacklinen, Free-Running, Technisch Bouwen, Kickboksen, Klimmen, Ninja Experience, 3D-Prints Ontwerpen en Songwriting. Daar leer je veel van en het is leuk. Verderop lees je wat er allemaal mogelijk is.

In tevredenheidsenquêtes geven leerlingen de school een hoge score voor veiligheid. Gelukkig maar!

3x Heel bijzonder

1. We bieden je kwalitatief hoogwaardig onderwijs.
Dat betekent dat we er alles aan doen om jou te laten slagen. Afgelopen jaar is bijvoorbeeld 96% van onze examenleerlingen van het gymnasium, 94% van het atheneum en 90% van de havo geslaagd.

2. We bieden ook een waaier aan extra’s.
Naast de gewone vakken kun je bij ons aan heel wat extra initiatieven meedoen. Dat hoeft niet, maar we stimuleren het wel. Want je hebt er veel aan. En het is leuk.
Hier lees je wat er allemaal mogelijk is >

3. In tevredenheidsenquêtes geven leerlingen de school een hoge score voor veiligheid.
Zij zeggen: pesten of discrimineren komt niet of nauwelijks voor op onze school omdat er snel en stevig tegen wordt opgetreden.
Lees onderaan deze pagina wat onze leerlingen van ’t Willem vinden >

Fijne sfeer

Op het Willem is de sfeer fijn, leerlingen helpen elkaar, docenten zijn betrokken. Onze leraren maken elke dag hun lessen levendig en boeiend. Dat is belangrijk. Want hoe meer je het naar je zin hebt, hoe beter je leert.

“Op het Willem heb je goede en grappige leraren. Je hebt lol en leert ook nog wat.”

Ruben

De brochure

Alles is ook te lezen in onze brochure.
Download ‘m hier!  ->

De brugklas

Je start straks in een eenjarige brugperiode. Er is een gymnasiumbrugklas, een atheneumbrugklas en een vwo/havo-brugklas. Zo krijg je les op jouw niveau. Aan het eind van het jaar kijken we op welk niveau je het beste verder kan in de tweede.

GYMNASIUM

Wist je dat wij het oudste en ook het leukste gymnasium in Bussum zijn? We hebben dan ook een mooie gymnasiumafdeling. Dat merk je! Naast een stevige basis met klassieke talen en geschiedenis van de klassieke oudheid zorgen we voor een goede voorbereiding op de universiteit. Je kunt bovendien deelnemen aan het projecten, in samenwerking met de universiteit van Utrecht, waarbij je onder begeleiding een zelfgekozen onderzoek of project gaat uitvoeren.

ATHENEUM

Ook ons atheneum geeft je een geweldige basis. Hier bereiden we je stevig voor op de universiteit. We bieden je onder andere de extra vakken Big History en Cambridge Engels. Zoek je nog meer uitdaging dan doe je mee aan ons verbredingsproject in samenwerking met de universiteit van Utrecht. Daarbij ga je onder begeleiding een zelfgekozen project of onderzoek doen.

HAVO

Doe je de havo, dan loop je mee in het Havisten Competentie programma (HaCo). Daar krijgen we heel veel complimenten voor. Ook krijg je extra les in de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. Daarnaast volg je het vak ‘programmeren’. En er is een aanvullend keuzeprogramma. Je kunt kiezen uit Business, Design, Engineering & Technology of Wereldburgerschap (Unesco-programma). Hier werk je in groepjes aan concrete opdrachten van ongeveer acht weken. De nadruk ligt daarbij op samenwerkend leren, reflecteren, presenteren en het organiseren van evenementen.

Wennen aan je nieuwe school

Nog vóór de zomervakantie maak je kennis met je nieuwe klasgenoten en je mentor.

Je begint je schooltijd straks met de Willem 1-dagen. Dat zijn drie leuke en leerzame introductiedagen. Op school en in de directe omgeving. Zo leer je iedereen beter kennen. Bij de indeling van de klassen houden we zoveel mogelijk rekening met jouw wensen en met je woonplaats zodat je straks samen met klasgenoten naar school kunt fietsen.

In de eerste periode heeft elke brugklas een eigen lokaal. De docent komt naar je toe en jij kunt dus op je stoel blijven zitten. Ook is er een aparte ruimte in de kantine voor brugklassers. De hoeveelheid huiswerk bouwen we langzaam op. In de lessen krijg je trouwens al tijd voor je huiswerk. Zo kun je rustig wennen aan je nieuwe school. Bovendien krijg je een mentor die altijd voor je klaar staat.

We zijn een kleinschalige school, hier kent iedereen elkaar. De klassen zijn niet te vol.

Wie was die Willem de Zwijger eigenlijk?

Onze school is genoemd naar de vader des vaderlands Willem van Oranje. Hij was de eerste prins van Oranje en stond aan de wieg van het huidige Nederland. Hij werd De Zwijger genoemd, maar eigenlijk was hij juist welbespraakt en heel erg slim. Zijn lijfspreuk was:  ‘Je maintiendrai’ (Ik zal handhaven). Hij was dan ook nogal een volhouder. Jij ook?

In de eerste periode heeft elke brugklas een eigen lokaal. De docent komt naar je toe en jij kunt dus op je stoel blijven zitten. Ook is er een aparte ruimte in de kantine voor brugklassers. De hoeveelheid huiswerk bouwen we langzaam op. In de lessen krijg je trouwens al tijd voor je huiswerk. Zo kun je rustig wennen aan je nieuwe school. Bovendien krijg je een mentor die altijd voor je klaar staat.

We zijn een kleinschalige school, hier kent iedereen elkaar. De klassen zijn niet te vol.

Lees hier wat onze leerlingen van ’t Willem vinden

Sarah
Je bent op het Willem nooit alleen want iedereen kent elkaar.

Bram
Als een les uitvalt mag je huiswerk maken in het opvanglokaal met Chromebooks.

Koen
Ze geven goed les.

Jeffrey
Je krijgt hulp als je een probleempje hebt of iets moeilijk vindt.

Evelijn B.
De school is niet heel erg groot, dus je kunt alles makkelijk vinden.

Gijs
Les is heel leuk met Ferdi de docent.

Alex de L.
Het is er gezellig, niet te groot en niet te klein.

Charlotte
Op het Willem heb je goede en grappige leraren. Je hebt lol en leert ook nog wat.

Quinten B.
Leuke schoolfeesten.

Marcus
Op het Willem is het altijd gezellig en iedereen doet aardig.

Bram
Het Willem is gezellig en heeft een warme sfeer.

Evelijn de R.
Je voelt je snel thuis.

Frederique
Het is gewoon een TOP-school.

Lot
Kom naar het Willem en je wilt niet meer weg.

Chris
Je krijgt les van een echte Française.

Dasha
De talentklassen zijn heel leuk.

Manus
Een leuke kantine met elke dag verse broodjes.

Sandra
De kluisjes zijn handig om je spullen op te bergen.

Sarah
De roostertijden zijn fijn, want je bent meestal vroeg uit.

Floris
Elke dag iets anders lekkers in de kantine!

Rutger
Het is een creatieve school.