Nieuwsbrief maart 2023

MAART 2023

Voorwoord Joyce Doeze Jager

Beste ouder(s)/verzorger(s),

In de maand maart waren er mooie activiteiten op maatschappelijk, sportief en muzikaal vlak. In deze editie van de Zwijgerpraat kunt u alles lezen over wat er allemaal gebeurd is. Bovendien geven we u informatie over een aantal vakken van de onderbouw. De examenklassen zijn begonnen met de laatste SE-week en de niet-examenklassen hebben binnenkort toetsperiode. Het zijn spannende tijden voor zowel de leerlingen als de ouders, maar we weten zeker dat iedereen zijn of haar best zal doen. Veel plezier met het lezen van deze Zwijgerpraat!

Hartelijke groet,

Joyce Doeze Jager
conrector a.i.

Eindexamens Muziek

Op 15, 16 en 17 maart zijn de praktijk examens muziek gehouden. Zoals elk jaar weer een prachtig spektakel, zeer professioneel neergezet door de examen leerlingen en de leerlingen van beeld en geluid.

Bezoek ProDemos

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ en is gevestigd in Den Haag. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en de Europese Unie. Voor scholen hebben ze politieke excursies, gastlessen, rollenspellen en lesmateriaal over actuele onderwerpen op het gebied van democratie en rechtsstaat: een schat aan mogelijkheden om lessen concreet en levendig te maken.

Maandag 13 maart stond onze jaarlijkse excursie met havo 4 naar Den Haag weer op het programma. Een van de hoofdthema’s van het vak maatschappijleer is de behandeling van de parlementaire democratie. Leerlingen leren hierbij niet alleen over hoe de Nederlandse democratie werkt en ons politieke bestel is ingericht, maar ook hoe ze hier kritisch naar kunnen kijken. Een bezoek aan politiek Den Haag mag dan uiteraard niet ontbreken! De dag begon in hartje Den Haag tegenover het Binnenhof in het bezoekerscentrum van Prodemos. Na de introductie van de gids en het spelen van een quiz, volgde een wandeling over het altijd mooie Lange Voorhout richting het gebouw van de Tweede Kamer. Het bezoek aan de Tweede Kamer was uiteraard het hoofddoel van deze excursie en werd door de leerlingen, ondanks dat er die dag geen debatten waren, dan ook als het hoogtepunt van de dag ervaren. En zeker met de Provinciale Staten verkiezing deze maand een interessant en leerzaam bezoek!

Bezoek kamp Vught

“Nationaal Monument Kamp Vught wil een wezenlijke bijdrage leveren aan het morele bewustzijn in de samenleving door de herinnering levend te houden aan concentratiekamp Vught en de lotgevallen van degenen die met deze plek (ook na de oorlog) verbonden raakten. Daarnaast streven we er naar om duidelijk te maken wat de actuele betekenis is van de (im-)materiële getuigenissen en wat de verbinding is met de vraagstukken van deze tijd. Ons motto luidt: herdenken is nadenken”.

Vrijdag 17 maart hebben alle leerlingen uit havo 3 en vwo 3 een bezoek gebracht aan Nationaal Monument Kamp Vught. Dit bezoek maakte onderdeel uit van de lessen over de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het bezoek aan Kamp Vught hebben we een wandeling gemaakt naar de fusilladeplaats. Daar zijn 329 mensen doodgeschoten, bijvoorbeeld omdat ze onderduikers verborgen hadden.  Daarnaast hebben we een rondleiding gekregen. Tijdens de rondleiding hebben we gezien hoe mensen moesten leven in het kamp. Ook hebben we stil gestaan bij het monument voor het kindertransport. Vanuit Vught zijn meer dan 1000 joodse kinderen, via Westerbork, vervoerd naar vernietigingskampen waar zij omgekomen zijn. Het bezoek maakte op iedereen veel indruk. In de lessen geschiedenis zal het bezoek aan het kamp zeker terugkomen.

Informatie over Godsdienst en informatiekunde

De vacature voor een docent Godsdienst en een docent informatiekunde voor de onderbouw hebben we helaas niet kunnen invullen in periode 3. We streven ernaar om in periode 4 de tweede klassen 1 uur informatiekunde te kunnen aanbieden en de derde klassen 1 uur Godsdienst. We zullen u op de hoogte houden over de ontwikkelingen omtrent deze twee vakken.

Voorstelling Booze

Leerlingen van havo 2 en vwo 2 hebben de voorstelling Booze bijgewoond van Stichting KiKid.

“Stichting KiKiD levert een bijdrage aan het versterken van sociale competenties en weerbaarheid van jongeren in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Kikid gelooft dat het vergroten van weerbaarheid bij jongeren mogelijk is door een open en eerlijk het gesprek aan te gaan. Hierdoor worden zij zich bewust van hun eigen kracht en de keuzes die zij kunnen maken.  Nederlandse jongeren staan in de top tien van Europa als het gaat om drankmisbruik. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren beginnen met experimenteren met drank is twaalf jaar. Er wordt steeds meer op jonge leeftijd geëxperimenteerd met alcohol. Het is daarom belangrijk dat jongeren worden voorgelicht over de gevaren en risico’s. Wat doet alcohol met je lichaam en geest? Hoe ga je hiermee om en hoe kan je dit voorkomen? De leerlingen gaan tijdens de voorstelling met elkaar en met de jongeren expert van Kikid in gesprek. Door middel van korte theaterscenes (5 minuten), stellingen en korte werkvormen wordt er een open en eerlijk gesprek gecreëerd. De leerlingen worden verdeeld over 5 kringen/ groepen. Bij elke groep zit een jongerenexpert van Kikid. Vanuit de kring kijken de leerlingen steeds naar de theaterscenes. Ze blijven de gehele voorstelling gekoppeld aan dezelfde jongerenexpert. De jongerenexpert sluit de voorstelling positief af”. De bijeenkomst was erg interessant voor de leerlingen en is zeker voor herhaling vatbaar.

Willem de Zwijger College

Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 38
1405  HM  Bussum

t: (035) 692 76 00
e: info@wdz.nl

   

Gymnasium   |  Atheneum  |  Havo