Nieuwsbrief april 2022

APRIL 2022

Voorwoord Joyce Doeze Jager

Beste ouder(s) en/of verzorger(s),

We leven momenteel in spannende en onvoorspelbare tijden door alles wat er in de wereld gebeurt. Ook onze leerlingen houden zich bezig met de omstandigheden in de Oekraïne en een aantal van hen is koffie gaan verkopen voor GIRO 555. Een super mooi initiatief waar we alleen maar trots op kunnen zijn! In deze Zwijgerpraat kunt u lezen over nog meer activiteiten die we afgelopen maand met z’n allen hebben mogen beleven. Want ondanks alle ellende in de wereld gaat het leven op het Willem ook gewoon door en doen we er alles aan om weer het oude ritme op te pakken. Sport en ontspanning zijn wat mij betreft belangrijke onderdelen waar een school niet zonder kan en gelukkig is dit dus weer mogelijk. En niet alleen de leerlingen zijn sportief bezig geweest, ook de medewerkers zijn druk aan het trainen voor de Hilversumse City run die zondag 3 april plaats vindt. U bent van harte welkom om ons te komen aanmoedigen! Rest mij u nog veel leesplezier toe te wensen en alvast een mooie Pasen!

Joyce Doeze Jager
conrector Willem de Zwijger College

Taaldorp

Maandag en dinsdag (7 en 8 maart) hadden alle tweede klassen Taaldorp. Dit is een spreektoets waarbij leerlingen gesprekjes hebben met elkaar over mogelijke levensechte situaties die ze in het buitenland kunnen tegenkomen. Hoe vraag je bijvoorbeeld waar de paskamers zijn, of zeg je tegen de dokter dat je een allergische reactie hebt? Het zou je maar gebeuren! In het begin hadden de leerlingen nog wel knikkende knietjes en zweethandjes, maar snel kropen ze in de rol van o.a. verkoper, of politieagente en lieten ze zien hoe goed ze waren. Een aantal leerlingen heeft geholpen om lokaal 033 om te bouwen tot een dorp door echt een politiebureau, restaurant, ziekenboeg en winkel in elkaar te knutselen. Leerlingen uit de bovenbouw, die de Engelse taal goed beheersen, hebben geholpen met het beoordelen van de tweedeklassers. Dit hebben zij vol enthousiasme gedaan en wij waren dan ook zeer blij met hun hulp.

Koffie verkoop voor de Oekraïne

Dinsdag 22 maart hebben Jim, Reyn, Aaron en Pieter uit Havo 3, vanaf 08.00 uur koffie verkocht om de opbrengst te doneren aan Giro 555 voor de Oekraïne. Ze stonden bij de hoofdingang en hebben iedereen die voorbij kwam lopen gevraagd om een lekker kopje koffie voor het goede doel te kopen. In totaal is 70 euro opgehaald.

DNA Embryo onderzoek

Leerlingen V5 volgen in periode 3 van het vak Academische Vaardigheden II, om zich voor te bereiden op het profielwerkstuk tijdens het eindexamenjaar. Zelfstandig onderzoek en het ontwikkelen van een kritisch wetenschappelijke houding is ook onderdeel van dit vak; zo kunnen de leerlingen bijvoorbeeld inmiddels al begrijpen wanneer een onderzoek wel of niet betrouwbaar is, de validiteit beoordelen, beoordelen of efficiëntie of robuustheid in data (mediaan, modus, etc.) de voorkeur verdient, fouten in data analyse herkennen (Simpsons Paradox) en nog veel meer. Maar ook nadenken over ethische vraagstukken’mag dat wel?’, ‘moeten we dat wel willen?’ is onderdeel van een wetenschappelijke houding. Om die reden is het DNA-LAB van de UU voor een gastcollege ACVA II uitgenodigd. Studenten van Biomedische Wetenschappen zijn met de leerlingen in gesprek gegaan over de medische ethiek m.b.t Embryo-onderzoek.

Hilversum City Run zondag 3 april

Dit jaar doen de collega’s weer mee aan de Hilversum City Run. Onder de bezielende leiding van Juan Dominguez, docent natuurkunde en wiskunde, is er ook dit jaar weer een enthousiast team samengesteld van 20 collega’s van de verschillende scholen van Volant. De City Run is op 3 april in Hilversum. En we zijn hard in training, dat zie je op de volgende foto’s!

Volleybaltoernooi 22 en 23 maart

En we blijven in de sportieve activiteiten! Op 22 en 23 maart organiseerde de afdeling Lichamelijk Opvoeding een volleybaltoernooi voor eerste, tweede en derde jaars leerlingen.

Nog meer sport en ontspanning

Maandag 21 maart had klas GA3a een bijzondere mentorles. Om even alle stress en spanning van toetsen en profielkeuzes los te kunnen laten gingen ze ’t klaslokaal uit. Ze konden kiezen uit een lesje kickboksen of yoga. Heerlijk, dat zouden de docenten ook wel eens willen!

Co-pilots Erasmus + internationale uitwisseling

Het Willem heeft de afgelopen twee jaar deelgenomen aan een internationale Erasmus+ uitwisseling met verschillende Europese landen (Hongarije, Spanje, Turkije en Italië). In februari zijn er leerlingen in Bitonto geweest en in mei zal een groep leerlingen naar Segovia gaan. Doel van het project CO-PILOTS is om leerlingen en docenten meer gebruik te laten maken van digitale leermiddelen, alsook om hen beter bewust te maken van hun ‘digital footprint’ op het Internet. Deze uitwisseling is onderdeel van Internationalisering op het Willem de Zwijger College.

Huiswerk maken op school

In periode 4 is er een mogelijkheid voor leerlingen om op school huiswerk te maken onder begeleiding van onze onderwijsassistenten. Op de maandagen en donderdagen van 15.00 uur tot 17.00 uur kunnen leerlingen in alle rust werken aan hun huiswerk in de mediatheek. De begeleiding zal zich niet richten op vakinhoudelijk zaken maar bestaat uit het creëren van een rustige werkplek en het beantwoorden van eventuele vragen van leerlingen. De leerlingen kunnen zich opgeven door een mail te sturen naar huiswerkbegeleiding@mdw.wdz.nl.

Er zijn geen kosten verbonden aan deze begeleiding.

Willem de Zwijger College

Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 38
1405  HM  Bussum

t: (035) 692 76 00
e: info@wdz.nl

   

Gymnasium   |  Atheneum  |  Havo