Nieuwsbrief februari 2023

FEBRUARI 2023

Voorwoord Joyce Doeze Jager

Beste ouder(s)/verzorger(s),

In februari hebben er een aantal leerzame, sportieve en muzikale activiteiten op de agenda gestaan. Leerlingen hebben een bezoek gebracht aan het filmhuis in Bussum en Veilig Verkeer Nederland is bij ons op school geweest. In deze Zwijgerpraat kunt u meer lezen over de diverse activiteiten.

Deze maand zijn er ook weer gesprekken geweest met de leerlingenraad en heeft de ouder resonanse plaatsgevonden. Het helpt de school enorm om in gesprek te zijn en blijven ter verbetering van de kwaliteit van onze school. Bij deze dank hiervoor!

Tot slot, de leerlingen van de Grote Avond verdienen een extra grote pluim, want wat was het een geweldig optreden! Het enthousiasme spatte van het podium en het publiek heeft genoten van de musical! De laatste dagen van februari worden gevuld met de laatste afrondingen van de lessen om vervolgens te kunnen gaan genieten van een welverdiende vakantie!

Ik wens jullie allemaal een hele fijne voorjaarsvakantie!

Hartelijke groet,

Joyce Doeze Jager
conrector a.i.

Winterberg

Vrijdag 3 februari zijn 200 leerlingen naar Winterberg geweest. Ze moesten al vroeg op pad en vertrokken om 05.30 uur in 4 bussen richting Duitsland. Om 10.00 waren ze ter plaatse om het skimateriaal op te halen. En ja er lag sneeuw tot ieders vreugde! De leerlingen hadden een heerlijke dag en laat in de middag zat iedereen vermoeid maar zeer tevreden weer in de bus, terug naar Bussum.

Grote Avond 20 en 21 februari in ’t Spant!

Ook dit jaar was de Grote Avond weer een succes! De musical “Geslaagd” is met recht geslaagd te noemen. Voor het eerst zijn de leerlingen van het Willem een samenwerking aangegaan met leerlingen van de Vitusmavo. Een prachtig initiatief en leuk om al deze leerlingen zo enthousiast te zien bij de uitvoeringen.  De eerste grote avonden vonden plaats in de jaren twintig van de vorige eeuw. Sinds 1982 voeren we de musical op in het Spant.

Dinsdag 21 februari was een speciale dag omdat ouderen die in de verschillende zorgcentra wonen in Bussum waren uitgenodigd. Sinds een aantal jaar is dit initiatief in samenwerking met de Rotary Bussum een groot succes. Ouderen die anders niet zo vaak de deur uitkomen worden opgehaald uit de verschillende zorgcentra om hun een leuke middag te bezorgen. De middag werd feestelijk geopend door burgemeester Han ter Heegde en onze conrector Joyce Doeze Jager.

TeamAlert – Veilig Verkeer Nederland

Donderdag 9 februari was er een workshop van Veilig Verkeer Nederland om de leerlingen bewust te maken van de gevaren in het verkeer. Helaas gebeuren er nog veel ongelukken omdat kinderen, maar ook volwassenen, op hun telefoon kijken tijdens het fietsen. TeamAlert monitort voortdurend welke problematiek er speelt en doet doorlopend onderzoek naar jongeren en hun risicogedrag. Hierbij wordt breder gekeken dan naar verkeer alleen. Door namelijk ook te kijken naar de oorzaken van onveilig gedrag en de problemen die daar aan ten grondslag liggen, weten ze een vraagstuk bij de kern aan te pakken. Wist u hoeveel jongeren er in 2020 overleden zijn door een verkeersongeluk? Maar liefst drie volle klassen. Daarom daagt TeamAlert de leerlingen uit om betere keuzes te maken in het verkeer. Laat die telefoon dus in de tas tijdens het rijden en regel na een festival of avond stappen een nuchtere bestuurder.  Aan de hand van heel realistische filmpjes werden stellingen besproken en konden de leerlingen discussiëren over hun eigen  telefoongebruik en fietsgedrag in relatie tot veiligheid. Een leerzame workshop!

Concertgebouw bezoek

Een groepje leerlingen uit Havo 5 is onder begeleiding van muziek docent Karen Moll van Charante naar het concertgebouw in Amsterdam geweest. Na een hapje eten bij restaurant  Wildschut werd in het concertgebouw plaatsgenomen op het balkon. Wie speelden er? Riccardo Chailly was even terug met zijn Italiaanse Orchestra Filarmonica della Scala. Hij was van 1988 tot 2004 chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Naast Tsjaikovski’s Zesde symfonie werd Prokofjevs Eerste vioolconcert, met als solist Emmanuel Tjeknavorian gespeeld. De leerlingen genoten zichtbaar, de meesten waren nog niet eerder in deze prachtige muziektempel geweest. Ze dirigeerden mee, leefden mee met de slagwerker (vooral de bekkenslag zullen velen zich nog herinneren) en hoorden en zagen de verschillen tussen alle blaasinstrumenten (de koper- en houtblazers). Ook werden in de pauze gesprekken met de bezoekers aangeknoopt die hen weer van alles vertelden over de achtergrond van de stukken. Het was een hele belevenis!

Eindexamen muziek

De proefexamens waren afgelopen week, en dat leverde veel spanning op bij de leerlingen. Een eerste keer laten zien waar je goed in bent en wat je mooi vindt, dat is natuurlijk niet niks! De leerlingen van zowel H5 als V6 lieten zich van een heel verschillende kant zien en horen. Ze speelden hun bandnummer, solowerk en vrijekeuze voor de groep voor. Soms heel verstild en ontroerend maar ook vaak dynamisch en opzwepend. Meer informatie volgt en staat op de website.

Willem de Zwijger College

Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 38
1405  HM  Bussum

t: (035) 692 76 00
e: info@wdz.nl

   

Gymnasium   |  Atheneum  |  Havo