MAART 2022

Voorwoord – Jan Adels
Het wereldnieuws baart leerlingen en medewerkers van het Willem zorgen. Dat neemt niet weg dat wij enkele mooie dingen kunnen melden over onze school. Zoals: nu het ergste van covid achter ons lijkt te liggen, keren er veel dingen terug die te lang niet konden. In januari ging een groep leerlingen en docenten naar Barcelona, onlangs gingen we met leerlingen naar ProDemos en er was eindelijk weer een Grote Avond. Dit was de eerste Grote Avond die ik live kon meemaken en hij overtrof mijn verwachtingen! Zowel de dansvoorstelling als de musical waren nog een stuk professioneler dan ik me had voorgesteld. Veel complimenten dus voor alle leerlingen en collega’s die hieraan een bijdrage hebben geleverd!
Positief is ook dat het Willem weer een ouderraad heeft. Inmiddels hebben de leden zich aan u voorgesteld. En heel fijn vonden wij ook dat velen van u woensdagavond 16 februari jl. de moeite hadden genomen (digitaal) aanwezig te zijn bij het webinar over het Montessori-onderwijs.
Meer nieuws over onze school leest u in deze Zwijgerpraat. Veel plezier hiermee!
Jan Adels
rector Willem de Zwijger College

Corona maatregelen
Het kabinet heeft 15 februari 2022 diverse versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Daar zijn we bijzonder blij mee. Wat blijft is het advies aan leerlingen en personeel om minimaal twee maal per week een zelftest te doen. Zo houden we de besmettingen op school laag.
Stuntdag
Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn kunnen de leerlingen van H5 en V6 traditiegetrouw weer een examenstunt organiseren. Gezien de problematieken van vorig jaar leek het burgemeester Han ter Heegde een goed idee om met leerlingen van het Goois, het Vitus en het Willem in debat te gaan hierover. Aan de hand van stellingen werd besproken hoe de stunt voorspoedig en zonder ongeregeldheden te laten verlopen. De leerlingen hebben dit serieus opgepakt en voelen zich verantwoordelijk om de stunt leuk en gezellig te laten zijn.
Bezoek ProDemos
Ook dit jaar hebben leerlingen ProDemos bezocht. Deze organisatie zorgt o.a. voor rondleidingen naar de eerste en tweede kamer, zodat je kunt meebeleven wat zich afspeelt in de landelijke politiek. Je hoort dan alles over de werkzaamheden van de kamerleden en je kunt vragen stellen aan de gidsen. Op deze manier worden jongeren betrokken bij de politiek en onze rechtsstaat. Het sluit prachtig aan bij de onderwijsdoelen van de vakken maatschappijleer en geschiedenis.
Grote Avond – Het geheim van de witte draak
We mogen het theater weer in! En dat is echt heel erg fijn. De Grote Avond zoals we die kennen van voor corona is in op 2 en 3 maart uitgevoerd in ’t Spant. Een musicalproductie waaraan zo’n 60 leerlingen voor en achter de schermen mee doen.
Het verhaal gaat hierover: Heel lang geleden was er een kapitein: Willem van der Decken. Hij was een moedig en dapper man en heerste samen met vier piratenkoningen over de wereldzeeën.
Geen schip was veilig voor Van der Decken. Maar op een dag lang, lang geleden verdween hij spoorloos en met hem zijn schip, de Witte Draak. Het verbond werd verbroken en piraten raakten aan lager wal. De macht over de wereldzeeën kwam in handen van de koopmannen en in het bijzonder van de koopman Van der Briesse. Krijgen de piraten hun macht weer terug of zijn zij gedoemd om aan lager wal te blijven? Een musical vol met spanning, liefde en avontuur!






Life goes on!
Alle onderbouwklassen zijn in februari naar de “Life Goes on” training in Hilversum geweest. De drie hoofddoelstellingen van deze trainingen waren de groepsdynamiek versterken, persoonlijke veerkracht vergroten en toekomstperspectief verrijken. Op school zijn in de mentorles de bouwstenen van deze training toegelicht en zijn de leerlingen aan de slag gegaan met een aantal vragen en opdrachten.
In het eerste onderdeel (personal power) is er ruimte geweest voor verdieping, opdrachten en tools gericht op eigenaarschap pakken op persoonlijke groei en welbevinden. Leerlingen zijn bijvoorbeeld samen aan de slag gegaan met cirkel van invloed en bedenken met elkaar hoe je kan omdenken van negatieve gedachtes en gevoelens naar meer neutrale of positieve gedachtes en gevoelens
Het tweede blok van de training (positive people) stond in het teken van teamwork. Er waren oefeningen en opdrachten, waarin leerlingen in groepjes werken.
Bijvoorbeeld door het bouwen van een “spaghetti toren” en een “stoelendans” waarbij een stoel teveel aanwezig was. Tijdens de uitvoer van deze opdrachten heeft de trainer feedback gegeven over hoe de leerlingen samenwerkten en verdieping over hoe o.a. empathie, vertrouwen, weerstand, attitudes en overtuigingen hierin een rol spelen. In het laatste onderdeel (purpose) is er stil gestaan bij zingeving in zowel de ‘kleine’ als ‘grote’ dingen van het dagelijks leven. Leerlingen hebben ontdekt hoe gedragsverandering en routines een positief effect kunnen hebben en spreken uit hoe ze omgaan met de obstakels die ze tegenkomen binnen en buiten school. De opdracht van dit onderdeel is het tekenen/visualiseren van een (te overwinnen) berg.
De mentoren waren bij de training aanwezig als observator en kunnen wat ze gezien hebben in de mentorlessen van de komende weken als kapstok gebruiken voor verdere verdieping van de doelstellingen.



Afscheid van onze aardrijkskunde docent Sigrid Ettema
Sigrid Ettema heeft 23 jaar op het Willem gewerkt. Dit was haar derde baan, hiervoor werkte ze in het oosten van het land, op een school in Bemmel en een school in Zevenaar.
Behalve docent is zij ook 5 jaar teamleider geweest, om daarna toch terug te keren als docent. “Ik miste het onderwijs, het werken met groepen, de leerlingen en de lessen” zegt zij.
Sigrid heeft Ontwikkelingsgeografie gestudeerd, dat is zeg maar de aardrijkskunde in armere landen waar de ontwikkelingsverschillen in de wereld en de daarbij horende processen en problematieken aan de orde komen. Ze heeft voor haar afstudeerstage een half jaar in Burkina Fasso gewerkt. Daar is haar liefde voor landen in midden Afrika ontstaan om nooit meer weg te gaan. Ook voor het Willem heeft ze samen met een andere docent een paar jaar geleden een studiereis naar Ghana georganiseerd en daarvoor een reis naar Uganda. Een fantastische ervaring voor onze leerlingen.
Aan het einde van haar studie ontdekte ze dat het werken met groepen, kennisoverdracht meer bij haar paste dan wetenschappelijk onderzoek en heeft na haar studie de 1e graads lerarenopleiding gedaan.
Op het Willem heeft ze zowel in de bovenbouw als in de onderbouw lesgegeven. Vaak was ze de mentor van een derde klas, omdat dan de persoonsontwikkeling van de kinderen belangrijk is in het kiezen van het pakket wat bij hen past.
Leuk vond ze ook het veldwerk, met de leerlingen lekker naar buiten, fietsexcursies naar de hei, grondboringen doen en in de natuur werken.
Het Willem is zeker veranderd in loop van 23 jaar, dat is logisch, en dat komt niet zozeer door de school zelf, maar doordat zowel in het onderwijs als in de samenleving een voortdurende veranderingsstroom gaande is, dus ja, dan veranderd de school mee.
Na 23 jaar met heel veel plezier op het Willem te hebben gewerkt wilde Sigrid graag een stap maken, een andere uitdaging aangaan. Want ook al had zij het erg naar haar zin, op een gegeven moment heb je alles al een keer gezien en gedaan zegt zij. Haar stap naar de Hogeschool Windesheim in Zwolle, is dan ook een logische stap. Een andere omgeving, andere doelgroep, het vak aardrijkskunde op een hoger theoretisch niveau, meer verdieping en les geven in lesgeven. Teach the teacher!
Ze heeft er erg veel zin in maar zal het Willem, de leerlingen en collega’s zeker missen.

Ouderresonans
Op donderdag 31 maart vindt de tweede ouderresonansgroep plaats. Ouders die in de resonansgroep zitten, zijn ouders die in de klas van hun kind(eren) een extra actieve rol vervullen in de communicatie en samenwerking tussen de school (in de persoon van afdelingsleider) en de ouders. Elke klas heeft één of twee contactouders. Deze ouders hebben periodiek een bijeenkomst met de afdelingsleider.
De notulen van de eerste ouderresonans van 25 november jongstleden zijn gemaild naar alle ouders van de desbetreffende jaarlaag. Mocht u agendapunten willen inbrengen voor de vergadering van donderdag 31 maart, mailt u dan de ouders van uw resonansgroep. De contactgegevens van deze ouders worden u binnenkort gemaild, maar staan ook in de notulen van de vergadering van 25 november.