Nieuwsbrief mei 2022

MEI 2022

Voorwoord Jan Adels

Elk jaar verschijnt De staat van het onderwijs. In deze publicatie beschrijft de Onderwijsinspectie hoe het er volgens haar voor staat met de kwaliteit van het onderwijs in Nederland. De toon van de inspectie is dit jaar vrij streng. Dat heeft vooral te maken met de daling van de lees- en rekenvaardigheid van de leerlingen. Daar zouden scholen volgens de inspectie meer aan moeten doen. Ik denk dat de inspectie daar gelijk in heeft. Het zou daarbij trouwens helpen als allerlei belanghebbenden – waaronder soms ook de Onderwijsinspectie – niet steeds van scholen zouden vragen om allerlei andere dingen te doen. En het zou helpen als leerlingen niet op school lezen, maar ook daarbuiten. Hoewel het lezen van boeken in de ogen van sommigen een archaïsche activiteit is, is het in werkelijkheid de kern van onze samenleving. Zoals onlangs in het NRC stond: ‘De cultuur is erop gebouwd (democratie, recht, onderwijs en wetenschap), ons kritisch denken is ervan afhankelijk, en we worden er betere mensen van.’

Tegelijkertijd: school is meer dan de plek waar leerlingen leren lezen en rekenen. Het is een plaats waar jonge mensen – als het goed is – meer zichzelf worden met alles wat daarbij hoort, zoals conflicten, verliefdheden enzovoort.

Dat school meer is dan de plek waar je leert lezen en rekenen, werd voor mij extra duidelijk toen ik onlangs aanwezig was bij één van de avonden waar onze examenleerlingen muziek optraden. Dat was een prachtige gebeurtenis waarover u hieronder meer kunt lezen.

Met vriendelijke groeten,

Jan Adels
rector Willem de Zwijger College

Praktijkexamen Muziek Havo 5 en VWO 6 op 5, 6 en 8 april

De leerlingen die muziek in hun eindexamenpakket hebben gekozen, hebben het hele jaar heel hard naar dit praktijk examen toegewerkt. De uitvoering was in de theaterzaal en zag er bijzonder professioneel uit.  Ook dit jaar zijn wij heel erg trots op het hoge niveau wat onze leerlingen laten zien. Wie weet komen we ze nog eens tegen op Lowlands of bij het concertgebouw orkest!

Interview Joyce Doeze Jager – conrector

Joyce, je bent dit schooljaar gestart als interim conrector bij het Willem de Zwijger College, vertel eens, hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

Nou, ik kan vertellen dat elke dag weer anders is. Het leuke is dat je voortdurend verrast wordt, wordt meegenomen in de problematiek van dat moment. Het kan zijn dat een leerling ziek is die een toets moet maken, een collega die een dringende vraag heeft en daarvoor een luisterend oor nodig heeft, of een scooter die verkeerd geparkeerd staat wat de leerling niet fijn vindt omdat de scooter dan aan de ketting ligt. Ik loop elke dag door de school, zorg dat ik zichtbaar ben, geef mensen advies, help ze op weg. Je weet nooit wat een dag brengt, wat op je afkomt, zowel door collega’s, ouders en leerlingen.

Wat is anders aan deze school in vergelijk met je vorige werkomgeving?
Het Willem is met name een veel grotere school dan de vorige school waar ik werkte. Daardoor is er uiteraard een andere dynamiek, er gebeurt gewoon meer hier. En waar ik werkte in Den Haag, ja dat is ook weer anders, stad versus dorp. En dat is wel bijzonder, ook al is de school groter, iedereen kent elkaar hier, dat geeft een bijzondere saamhorigheid.

Qua didactiek, qua onderwijs zijn er weinig verschillen, pubers zijn nu eenmaal pubers, waar ze ook wonen of naar school gaan. Ik werk al 18 jaar in het onderwijs en werken met pubers blijft leuk. In al die tijd ben ik ook nooit boos op een leerling geweest, als de leerling ergens boos om is dan ga ik het gesprek aan. Ik luister naar ze, denk met ze mee, geef ze de mogelijkheid, de tijd, om zich uit te spreken. Want bezig zijn met de toekomst van kinderen, hun te begeleiden in hun levenspad, dat is mijn passie.

Fijn van het Willem is dat de school een grote betrokkenheid heeft van collega’s, ik merk dat er veel initiatief is om leuke dingen te doen met elkaar.

Wat voor studie heb je gedaan?
Ik heb in Leiden Biomedische wetenshappen gestudeerd en vond met name wiskunde en biologie heel interessant. Het functioneren van het menselijk lichaam, met cijfers werken, daar wilde ik in het begin van mijn studie mee verder. Maar gaandeweg, na veel onderzoek in het lab, miste ik toch het sociale aspect. Ik heb daarom na mijn studie de 1e graads biologie gehaald en ben als docent gaan werken. Ik was toen pas 23 jaar en ik vond het werken als docent heerlijk om te doen. Daarna ben ik doorgegroeid, kwamen andere zaken op mijn pad. Dat kwam allereerst door deel te nemen in verschillende commissies en daar diverse taken uit te voeren. Ik ben ook mentor geweest en kwam erachter dat managen, organiseren mij goed afgaat. Daarna was de stap naar stafmedewerker, conrector en rector een heel logische. En de rol maakt mij niet zoveel uit. Ik wil graag een bijdrage leveren aan een school, ik wil kunnen verbinden en bouwen. Als teamspeler, want dat ben ik, zowel op het werk maar ook privé, ik hockey bijvoorbeeld nog steeds met heel veel plezier. Als je de intrinsieke motivatie kunt laten zien, dan kun je heel veel bereiken. Zet je zelf ertoe om op het hockey veld goed te spelen, te scoren, en doe dat dan ook op school. Dat levert voor de leerling uiteindelijk een mooi resultaat op. Ik zeg altijd: “bikkel op het veld, bikkel op de school”.

Is er nog iets wat je kwijt wilt?
Misschien leuk te weten dat ik in Den Haag woon, getrouwd ben en twee zoons heb, één van 7 en één van 9 jaar. Zoals ik al vertelde ben ik sportief, ik hockey en loop hard, ik speel piano, hou van reizen en het goede leven. Per slot van rekening kom ik uit Brabant!

Ook volgend schooljaar ben ik op het Willem, het is een fijne school met fantastische collega’s en er is nog genoeg te doen hier.

Hilversum City run zondag 3 april

Het was weer een pittige run zondag 3 april. Het weer was heerlijk, niet te warm en niet te koud, voortreffelijk hardloop weer. En, een geweldig resultaat, met een 3e plek voor ons 1e team, naast een 3e individuele plaats voor Juan de aanvoerder van ons team! Gefeliciteerd allemaal!

Humanimals

Zowel de eerste, tweede als derde klassen hebben afgelopen periode Humanimals getekend. Humanimals zijn half dier, half mens, dus bijvoorbeeld dieren met kleding aan. De opdracht hebben ze uitgewerkt met balpen. Een intensief werkje. Met balpen moesten ze verschillende texturen en verschillende tonen maken om zo plasticiteit te creëren. En de resultaten zijn prachtig!

Paasvieringen

Afgelopen weekend was het weer Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen. Dagen die elk jaar weer terugkomen. Dit jaar startte de vieringen op donderdag 14 april, Witte Donderdag, en sloten we het paasweekend af maandag 18 april, Tweede Paasdag. Ook dit jaar staan wij als school hier bij stil en werden de paasvieringen als vanouds in de Spiegelkerk gehouden. Docent godsdienst, Samuel Ferdinandus hield een gloedvol betoog over zin en zingeving.

Energie dagen

Dinsdag 19 april startte het energieproject voor de 2e klassen. De centrale aftrap werd gedaan door de wethouder Energie Barbara Boudewijnse. Het is een project waarbij de leerlingen een opdracht krijgen van de gemeente om te kijken naar zes verschillende gebouwen in Bussum om te kijken naar mogelijkheden van verduurzaming van deze gebouwen (Wilhelminakerk, Tindalvilla, Filmhuis Bussum, Spant!, Gemeentehuis en Spiegelkerk). De leerlingen worden per klas verdeeld in 6 groepjes en elk groepje krijgt een eigen gebouw. In de gebouwen zijn op gezette tijden mensen aanwezig die de leerlingen ontvangen en vragen kunnen beantwoorden met als einddoel dat de leerlingen een advies schrijven aan de gemeente met daarin plannen voor de verduurzaming van het gebouw. Dat wordt samen met een maquette gepresenteerd aan een panel. Hiervan wordt ook een filmpje en een poster gemaakt en de maquettes en de filmpjes zullen in een expositie in het gemeentehuis (10-12 september) te zien zijn.

De leerlingen doen ook een aantal workshops, zoals een excursie naar Pampus, een workshop techniek over technische oplossingen van verduurzamen inclusief praktische opdrachten en als laatste doen de leerlingen een eigen onderzoek doen aan de hand van een opdrachtbeschrijving van de gemeente.

Voedselbank

Het Willem zet zich al een aantal jaren actief in voor het Voedselbankproject, een inzamelingsactie door Havo-2 leerlingen, ten behoeve van de Stichting Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent. Momenteel worden bijna 50 (92 personen waaronder 26 kinderen) gezinnen in Naarden/Bussum/Hilversumse Meent geholpen door de voedselbank! Dit aantal zal, gelet op de instroom van vluchtelingen uit de Oekraïne, wellicht snel stijgen. Ongeveer 48 leerlingen hebben op dinsdag 19 april in groepjes op ruim 4000 adressen in Naarden een brief bezorgd met het verzoek om onaangebroken, langer houdbare levensmiddelen te geven ten behoeve van mensen die gebruik maken van de Voedselbank. Op vrijdag 22 april zal wethouder Barbara Boudewijnse van de gemeente Gooise Meren het startschot geven voor het ophalen van alle goederen. Alle opgehaalde producten worden vervolgens naar de hal van de Voedselbank gebracht, om ze daar uit te laden en te sorteren. De leerlingen hopen dat de inwoners van de gemeente Naarden massaal meedoen met deze actie en onaangebroken, langer houdbare levensmiddelen willen geven ten behoeve van mensen die noodgedwongen gebruik maken van de Voedselbank.

Naardermeerproject

Dinsdag 19 april zijn we ook begonnen met het naardermeerproject. We gaan onderzoeken wie de baas is rond het Naardermeer: de mens of de natuur? In het lab werd een heus bodemonderzoek gedaan en de rest van de dag was er een heerlijke excursie in het zonnetje op en rondom het Naardermeer.

En tot slot wensen wij u een fijne mei vakantie!

Willem de Zwijger College

Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 38
1405  HM  Bussum

t: (035) 692 76 00
e: info@wdz.nl

   

Gymnasium   |  Atheneum  |  Havo