Nieuwsbrief juli 2023

JULI 2023

Voorwoord Joyce Doeze Jager

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Dit is de laatste Zwijgerpraat van het schooljaar 2023-2024. De rapportvergaderingen liggen achter ons en de leerlingen mogen gaan genieten van een welverdiende vakantie. Donderdag 20 juli was dan echt de laatste schooldag van dit schooljaar en hebben de leerlingen samen met hun mentoren het jaar feestelijk afgesloten met een verfrissend ijsje. De examenleerlingen hebben hun schooltijd afgesloten met een geweldige diploma uitreiking. In deze Zwijgerpraat vindt u een sfeerimpressie van deze diploma uitreikingen.

Voor mij persoonlijk is dit ook de laatste week van dit schooljaar dat ik werkzaam zal zijn voor het Willem de Zwijger College. Bij deze wil ik iedereen bedanken voor de open gesprekken die ik met velen van u heb mogen voeren. Ik wens iedereen een hele mooie zomervakantie en een goede start van het nieuwe schooljaar toe!

Hartelijke groet,

Joyce Doeze Jager
conrector a.i.

Veldwerk Aardrijkskunde VWO 5

Veldwerk aardrijkskunde in 5 VWO hoort erbij, we gaan al decennia op pad met onze 5 VWO leerlingen. In Zuid-Limburg, van het Gulpdal naar het Geuldal kun je 300 miljoen jaar  aan geologische geschiedenis waarnemen tijdens wandeling van 6,6  km. Hoe leuk wil je het hebben?

Tijdstress vanaf het begin kleurde de dag

Dinsdag 6 juni gingen we richting Zuid-Limburg. Niet zoals de laatste 20 jaren om 7.00 uur, maar om 8.00 uur zijn we vertrokken. Tenminste dat was de planning, want uiteindelijk konden we om 8.25 uur vertrekken (onze bus had vertraging opgelopen door een ongeval op de route). En ja hoor, de files begonnen al bij Utrecht ( we waren net goed en wel op weg…). Bij Eindhoven moest de chauffeur een verplichte pauze houden van 30 minuten.  Files op de heenweg, het late vertrek en een verplichte pauze zette de dag onder druk, tijdstress kleurde vanaf het begin onze dag.

De wandeling

Het mooie weer, de prachtige wandeling, de juiste voorbereidingen, het verhaal van 300 miljoen jaar aan geologische geschiedenis verteld bij 13 punten langs de route, de opgewekte meewerkende leerlingen en de sfeer in de groep gaven de dag glans.

Begrippen die voorbijkomen tijdens de uitleg bij de 13 punten zijn oa; horizontale en verticale erosie, (inter) glacialen, meanderende en vlechtende rivieren, sedimentatie van exo-skeletten die kalsteen vormen tijdens het Krijt, het Carboon, schalie, geplooide gesteentelagen, vuurstenen, Heimansgroeve, belemnietenkerkhof, Tertiar, chemische verwering, Pleistoceen en Holoceen.

Rennen met “de Haan”, verdwalen met “van de Riet” omschreef ooit een ex-leerling de veldwerken aardrijkskunde heel treffend. Docent de Haan staat om z’n hoge wandeltempo bekend en van de Riet wil nog wel eens ‘verdwalen’…

Leerlingen krijgen uitleg in het landschap waarvan ze aantekeningen maken. Samen met de theorieles vormt dit een Praktische Opdracht hetgeen meetelt in hun eindexamendossier.  De theorieles is een aparte les waarin  de geologische opbouw van Zuid-Limburg vergeleken wordt met die van Nederland. Voorafgaand aan deze wandeling is ook het gebied, met name het Gulpdal en Geuldal in kaart gebracht en bestudeerd.

Sfeerimpressie diploma uitreikingen

De diploma uitreiking van de HAVO en VWO was een GROOT succes. De afdelingsleiders, Kees Hasenaar en Bert Tijhuis opende samen met de rector, Jan Adels de middag met een warm welkom en mooie woorden. Daarna was het de beurt aan de mentoren die elk op zijn/haar eigen manier de leerlingen geweldig hebben toegesproken. De leerlingen en ouders hebben hier zichtbaar van genoten!

De uitreiking van de Willempenning door Jibbe Heetveld was ook een hoogtepunt van de middag, vier leerlingen zijn in het zonnetje gezet vanwege hun tomeloze inzet en hulp bij schoolse activiteiten. Dank, Adriaan, Floris, Sierk en Max! Na een daverend applaus werden de leerlingen nogmaals door elke docent gefeliciteerd en kregen zij een roos en het jaarboek 2023. De middagen zijn afgesloten met een gezellige borrel en een alcoholvrij feestelijk drankje!

Dank examencommissie voor de fantastische organisatie!

De afdelingsleiders hebben vorige week alle ouders een link gestuurd waarmee ze de foto’s van hun zoon/dochter kunnen downloaden.

Willem de Zwijger College

Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 38
1405  HM  Bussum

t: (035) 692 76 00
e: info@wdz.nl

   

Gymnasium   |  Atheneum  |  Havo

Nieuwsbrief juni 2023

JUNI 2023

Voorwoord Joyce Doeze Jager

Beste ouder(s) en/of verzorger(s),

De toetsweek van periode 4 is alweer voorbij tijdens het schrijven van deze Zwijgerpraat. De laatste weken zijn dus ingegaan en we kunnen met elkaar gaan toewerken naar het einde van het schooljaar. In deze Zwijgerpraat kunt u lezen over een aantal activiteiten die hebben plaatsgevonden de afgelopen weken, zoals de schoolexamentraining voor 4 HAVO en 5 VWO, de beroepenavond, de Rome reis en de veldwerkdag van aardrijkskunde. Tevens kunt u hier de planning lezen voor de laatste schoolweken.

Hartelijke groet,

Joyce Doeze Jager
conrector a.i.

Schoolexamentraining 4H en 5V

Zaterdag 17 juni hebben we schoolexamentrainingen georganiseerd voor onze 4H en 5V leerlingen. Dertig leerlingen hebben zich hiervoor opgegeven en vonden het dus de moeite waard om op zaterdag te komen studeren, waarvoor complimenten! De leerlingen hebben goed kunnen werken aan de voorbereidingen voor de laatste schoolexamens. Er heerste een prettig werkklimaat, de leerlingen waren tevreden over de hulp die zij kregen en zijn dus met veel vertrouwen de toetsweek ingegaan! Met dank aan de studenten van de BijlesStudent!

Beroepenavond 4 havo en 5 vwo dinsdag 23 mei 2023

Wat hebben een technisch officier van de luchtmacht, een beeldend kunstenaar en een advocaat met elkaar gemeen? Ze waren op de beroepenavond van het Willem!

Tijdens de beroepenavond die op 23 mei werd georganiseerd voor de leerlingen van 4 havo en 5 vwo waren verschillende sprekers aanwezig die vertelden over hun werkveld en beroep. Alle leerlingen konden vooraf kiezen bij welke twee gastsprekers ze wilden aansluiten.

Volgend schooljaar gaan de leerlingen zich verder oriënteren op een vervolgstudie en tijdens deze avond konden zij alvast op een inspirerende manier kennismaken met een aantal beroepen. De gastsprekers gaven aan dat de leerlingen erg actief meededen en leuke vragen stelden. We hopen ook dat we door deze avond de leerlingen hebben kunnen laten inzien dat de keuze voor een studie niet het enige bepalende moment in hun carrière is, maar dat keuzes daarna hun toekomst ook positief kunnen beïnvloeden.

De avond werd georganiseerd door het decanaat en de ouderraad. Ook een aantal ouders waren aanwezig als gastspreker. We willen de organisatie en deelnemers nogmaals bedanken voor een avond die vast en zeker een aantal blikken heeft verruimd.

Veldwerk aardrijkskunde: Hoek van Holland

Donderdag 8 juni zijn de V4-leerlingen met aardrijkskunde in hun pakket afgereisd naar Hoek van Holland voor hun veldwerk. Al jaren neemt de aardrijkskundesectie haar leerlingen mee naar buiten om de soms wat droge en abstracte examenstof te bestuderen in de praktijk. Met de verrichtingen in het veld oefenen de leerlingen hun onderzoeksvaardigheden, leren ze samenwerken en ondervinden aan den lijve wat een examenonderwerp als ‘wateroverlast’ voor hen betekent. De verrichtingen ‘in het veld’ en het veldwerkverslag vormen een PO dat onderdeel vormt van hun examendossier.

Het veldwerk zijn we begonnen met een bezoek aan de ‘Maeslantkering’ bij Rotterdam, waar we zijn ontvangen door een ingenieur van Rijkswaterstaat. Hij heeft de leerlingen uitgelegd wat de uitdaging voor de toekomst is: hoe houden we Nederland droog? Onderdeel van dit ontvangst was een rondleiding langs en door deze indrukwekkende stormvloedkering.

Na een bezoek aan de Tweede Maasvlakte en een busrit door het Westland hebben de leerlingen in drietallen zandmetingen gedaan op de zogenaamde Zandmotor bij Monster. Hierbij hebben ze onder meer het effect van de branding op het strand bestudeerd, zandmetingen gedaan en het proces van duinvorming onderzocht. Alle informatie en gegevens die zij verzameld hebben worden de komende week verwerkt in een verslag.

We kijken terug op een geslaagde en leerzame dag, waar, naast hard werken en vechten met afzetlint tegen de elementen, gelukkig ook gelegenheid was om te genieten van het heerlijke weer en een prima lunch op een strandpaviljoen.

Foto’s aardrijkskunde Hoek van Holland

Romereis

Vorige maand hebben jullie een mooi verslag kunnen lezen over de reis naar Parijs en Berlijn. Deze week kunt u het verslag lezen over de Romereis!

Op vrijdag 14 april vertrokken we in alle vroegte (04:50 uur verzamelen op Schiphol!) met 16 gymnasiasten naar Italië. De Romereis op het Willem is meer dan alleen Rome. Een deel van de reis verblijven we in het zuiden van Italië. En dat was ook het reisdoel van deze eerste dag. Na aankomst op vliegveld Capodichino te Napels reisden we verder met de bus naar Paestum, een oude Griekse kolonie waar nog drie prachtige ruïnes van Griekse tempels te bezichtigen zijn. Natuurlijk was er een toepasselijke opdracht: maak de invulling van een timpaan (zie foto). De volgende dag stond een bezoek aan de stad Napels op het programma. Eerst werd Napels onder de grond bekeken: Napoli Sotteranea. En na een goede Napolitaanse lunch konden we ons vergapen aan de kunstschatten in het Museo Nazionale. In dit museum zijn veel van de belangrijkste vondsten uit Pompeï en Herculaneum ondergebracht. Voor een gymnasiast een Walhalla van beelden, mozaïeken, fresco’s en zelfs een geheim kabinet.

Op zondag eindelijk de plek bezocht waaraan zoveel kennis over het Romeinse Rijk te danken is: Pompeï. Een licht regenachtige dag zorgde voor een vlotte rondgang door dit prachtige stadje. Eerst was er tijd om zelfstandig door en langs de opgravingen te lopen en om de presentaties voor te bereiden. In de middag liepen we samen langs belangrijke gebouwen van Pompeï om met elkaar wetenswaardigheden uit te wisselen.
De nachten in het zuiden brachten we door in een mooi hotel aan de voet van de opgravingen van Pompeï. Wat een uitzicht!

Na eerst een mooie ochtendwandeling op de Vesuvius te hebben gemaakt, was het op maandag tijd om met de bus noordwaarts af te reizen naar de eeuwige stad. In Rome aangekomen en na de incheck in het hotel hebben we een eerste verkenning van de stad gedaan. Voor de avond stond een lezing van Andrea Vreede op het programma. In een klein zaaltje vertelde de oud-correspondent van het NOS-journaal speciaal voor onze groep over het leven in Italië. Een interessant verhaal dat werd afgesloten met een lekker diner. De avond sloten we af met een bezoek aan de Trevifontijn.

Op dinsdag en woensdag hebben we veel van het oude en nieuwe Rome gezien. Natuurlijk het Forum Romanum, de Palatijn en het Colosseum bezocht. Boven op de Engelenburcht hebben we genoten van het uitzicht over de stad en een lekker ijsje gegeten in de buurt van het Pantheon. Tot slot hebben we een groepsfoto gemaakt bij het olifantje van Bernini.

Het was een super gezellig en geslaagde reis met een hele leuke, fantastische groep gymnasiasten!

Activiteitenweek

Het werkstuk en verduurzamings-idee uit de activiteitenweek van onze leerlingen uit V2A is door de juryleden gekozen als winnaar! Op zaterdag 3 juni zijn de prijzen uitgereikt in het gemeentehuis tijdens het Energiefestival van Gooise Meren door de wethouder. We zijn trots op onze leerlingen!

Uitslag dag 14 juni

Het was weer een spannende dag woensdag 14 juni! Er zijn heel veel leerlingen geslaagd, maar helaas hebben we ook leerlingen die nog een herkansing moeten maken om te kunnen slagen en een aantal leerlingen is gezakt.

Het was een gezellige chaos op de dag van de uitslag! Bij deze iedereen nogmaals van harte gefeliciteerd met het mooie resultaat dat we met elkaar bereikt hebben. Rest ons nog de uitslag van tijdvak 2 af te wachten en we hopen op nog meer geslaagden!

Jaarplanning laatste weken van het schooljaar

Deze planning is ook te vinden op de website.

Startdatum einddatum begintijd eindtijd onderwerp
19-6-2023 30-6-2023     CE II
19-6-2023 23-6-2023     P4 W9
26-6-2023 30-6-2023     P4 W10
22-6-2023 30-6-2023     Toetsweek P4
3-7-2023 7-7-2023     P4 W11
3-7-2023 5-7-2023     Inhalen toetsen alle periodes
5-7-2023       Atelierdag V5 tekenen – op school
5-7-2023   17.00   Deadline cijferdossier leerlingen
6-7-2023       G2 – Excursie Archeon
6-7-2023   8:00   Normering CE II
6-7-2023   9.00 12.30 V4 – Softbaltoernooi
6-7-2023   13.30 14.30 Ontvangst geslaagde en niet geslaagde leerlingen
7-7-2023   10.00 12.30 Boeken inleveren examenklassen
10-7-2023   08.30 17.00 Rapportvergaderingen onderbouw
11-7-2023   08.30 17.00 Rapportvergaderingen bovenbouw
11-7-2023   9.00 13.00 Boeken inleveren niet-examenklassen
12-7-2023   14.45 15.00 Diploma uitreiking Havo – inloop
12-7-2023   15.00 17:00 Diploma uitreiking Havo
12-7-2023   17.00 18.00 Diploma uitreiking Havo – uitbrengen toast
12-7-2023   17.00   Sluiting revisie
13-7-2023   9.00 12.30 V5 – Softbaltoernooi
13-7-2023   14.15 14.30 Diploma uitreiking VWO – inloop
13-7-2023   14.30 16.30 Diploma uitreiking VWO – aansluitend uitbrengen toast
13-7-2023   16.45 17.00 Diploma uitreiking VWO – inloop
13-7-2023   17.00 19.00 Diploma uitreiking VWO – aansluitend uitbrengen toast
14-7-2023       H4/V4/V5 – Herkansing voor overgang
14-7-2023   9.00 12.30 V3 – Softbaltoernooi
20-7-2023       Afronding schooljaar leerlingen met mentoren en rapporten ophalen
24-7-2023 1-9-2023     Zomervakantie

Deadline cijferdossiers leerlingen

Op maandag 3 juli, dinsdag 4 juli en woensdag 5 juli zijn de inhaalmomenten voor alle periodes van het schooljaar ingepland. Op deze dagen kunnen onze leerlingen de gemiste toetsen inhalen. Na woensdag 5 juli worden er geen inhaaltoetsen meer afgenomen. Vrijdag 7 juli om 8.00 uur worden de vergaderlijsten uitgedraaid voor de rapportvergaderingen.

Willem de Zwijger College

Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 38
1405  HM  Bussum

t: (035) 692 76 00
e: info@wdz.nl

   

Gymnasium   |  Atheneum  |  Havo

Nieuwsbrief mei 2023

MEI 2023

Voorwoord Joyce Doeze Jager

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Periode 4 is alweer in volle gang en CE tijdvak 1 ligt inmiddels achter ons. De examenleerlingen hebben hard gewerkt en zijn nu aan het genieten van een welverdiende vakantie! Onze 4 havo en 5 vwo leerlingen zijn in april op reis geweest en hebben met elkaar veel plezier beleefd en nieuwe ervaringen opgedaan, zoals u kunt lezen in deze Zwijgerpraat. De leerlingen die nog geen vakantie hebben zijn bezig met de laatste periode om ook het schooljaar goed te kunnen afsluiten.

Overigens merken wij dat ouders en leerlingen vragen hebben over het docententeam voor het nieuwe schooljaar. Dit kunnen wij ons heel goed voorstellen. Daarom sturen wij u hierover volgende week een aparte brief.

Hartelijke groet,

Joyce Doeze Jager
conrector a.i.

Werkweek 4 havo en 5 vwo

Parijs 4 havo

Op 17 april vertrok 4 havo ’s ochtends vroeg naar de prachtige stad Parijs. Na een vlotte en zeer comfortabele busrit kwamen we mooi op tijd aan bij het hostel. Nadat alle leerlingen hun kamers hadden verkend en we gezamenlijk in het hostel hadden gegeten, vertrokken we met de metro naar Bateaux Mouches. Daar kregen de leerlingen met een boottocht over de Seine vast een eerste indruk van de stad die ze deze week beter zouden leren kennen. Doordat de zon onderging en de lampjes op de Eiffeltoren aan gingen, eindigden we de tocht met een prachtig uitzicht.

De volgende ochtend zijn we in alle vroegte vertrokken naar de Sacre Coeur, waar de leerlingen, na een enorme hoeveelheid trappen opgeklommen te zijn, dit mooie bouwwerk van dichtbij konden bekijken. Na een kort bezoek hebben we door de wijk Montmartre gewandeld en konden we genieten van de schilders die op het plein te vinden waren.

’s Middags zijn we onder begeleiding van een gids langs andere belangrijke plekken in de stad gelopen waaronder de Notre Dame, het steegje waar de guillotine ooit stond en werd gebruikt, het Louvre en de oudste boekhandel Shakespeare and Company waar veel (nu) beroemde schrijvers mochten logeren tijdens het schrijven van hun boeken. Na het avondeten zijn we vervolgens vanaf Les Halles via de Champs Elysees naar de Arc de Triomph gelopen. Het was een lange dag, we hebben meer dan 25 kilometer gelopen, maar ook ontzettend veel gezien, ervaren en geleerd.

Woensdagochtend zijn met de bus naar het Paleis van Versailles gereden om ook hier een bezoek aan te brengen. Helaas was het erg druk, maar de leerlingen hebben toch een goede impressie gekregen van dit prachtige paleis met zijn weelderige kamers en beeldschone tuinen. Doordat er veel in originele staat behouden is gebleven kregen we echt een goede indruk van hoe het er in die tijd uit moest hebben gezien, zowel van buiten als van binnen. In de middag hebben de leerlingen zelfstandig de stad mogen verkennen.

Na het eten hebben we nog een avondtour door de stad gemaakt, ook hier onder leiding van een Nederlandstalige gids. We hebben tijdens deze wandeling de wijk le Marais verkent en onder andere de Joodse wijk en het plein Place des Vosges waar prachtige (en hele dure) woningen stonden bezocht.

De laatste dag hebben we ’s ochtends de Catacomben bezocht waar de beenderen van ongeveer zes miljoen Parijzenaren zijn ondergebracht. De beenderen liggen verspreid in ondergrondse tunnels waar we gezamenlijk doorheen gelopen zijn. Na dit indrukwekkend bezoek zijn we terug gereden naar Bussum.

Kortom: het was een geweldige werkweek: we hadden prachtige weer, hebben enorm veel van de stad Parijs gezien en hebben veel gelachen en elkaar beter leren kennen.

Berlijn 5 vwo

Van zondag 16 tot vrijdag 21 april zijn onze V5 leerlingen met elkaar op werkweek geweest naar Berlijn. Zondagochtend om 10.00 vertrok een bus gevuld met zo’n 70 leerlingen en 5 docenten voor een aardig lange rit naar de Duitse hoofdstad. Maar de stemming zat er goed in en het verkeer zat mee, dus de reis verliep prima.

Nadat iedereen zich geïnstalleerd had in zijn of haar hotelkamer, was er tijd voor een eerste verkenning van Berlijn. De beroemde Alexander Platz lag op loopafstand van het hotel en de East Side Gallery, een restant van de muur met mooie graffiti was ook de moeite van het bekijken waard.

De dagen die volgden waren gevuld met excursies, stadswandelingen en ’s avonds gezamenlijke etentjes. Het Olympisch Stadion, de Brandenburger Tor, het Museumsinsel en de Reichstag passeerden zo de revue, evenals de indrukwekkende Gedächtniskirche.

Een bijzondere ervaring was het bezoek aan de voormalige gevangenis Lernort Keibelstraβe. Behalve dat deze gevangenis vaak in films wordt gebruikt, werd hier ook duidelijk hoe het in de tijd van de Koude Oorlog vaak afliep met mensen die in opstand kwamen tegen het bewind.

Een deel van de leerlingen bracht een bezoek aan het mooie Potsdam, terwijl de andere leerlingen het Mauerpark en de Bernauer Straβe bezochten, waar de tragische historie van de Berlijnse muur nog goed terug te vinden is.

Een ander indrukwekkend bezoek was dat aan concentratiekamp Sachsenhausen. De laatste dag stond er weer een vrolijkere activiteit op het programma, namelijk een fietstoer onder leiding van een gids door de stad. In ruim drie uur en met heerlijk weer fietsten we langs alle mooie en beroemde plekken van de stad. Een mooie afsluiting van de werkweek, want nadat iedereen ergens nog wat gegeten had, was het al weer tijd voor de terugreis en stonden we vrijdagochtend heel vroeg weer voor de school.

Decanaat

Vanuit het decanaat vwo organiseerden we meerdere activiteiten om leerlingen kennis te laten maken met verschillende opties in het vervolg onderwijs. Hieronder een chronologische volgorde van de activiteiten die zijn doorlopen.

In september heeft V5 LOB lessen gevolgd waarin zij op zoek zijn gegaan naar verschillende open dagen voor een vervolgstudie. Er zijn gesprekken geweest met de decaan en de leerlingen hebben opdrachten gemaakt om weer een stap verder te komen in het studiekeuzeproces.

In september is voor V6 de Studiekeuze in een dag georganiseerd. Op deze dag komen verschillende studenten vertellen over hun studie, welke fases er zijn in het studiekeuze proces en wat hun afwegingen zijn om voor een studie te kiezen.

In oktober is V4 naar de UVA geweest voor de activiteit Onderzoeker in een dag. Daar kregen de leerlingen mini hoorcolleges, een rondleiding van studenten en een Q&A met studenten. Aan het eind hebben de leerlingen hun mini-cultureel antropologische onderzoek afgerond waarin zij keken naar de verschillen en overeenkomsten tussen de middelbare school en de universiteit.

Voor V3 zijn in oktober-november de decaanlessen gestart waar zij informatie hebben gekregen over de profielkeuze. Leerlingen maken verschillende opdrachten (interview bovenbouw leerling, ouders, interesse testen enz.)

In december is V3 naar de Wageningen Universiteit and Research geweest om profielkeuze workshops te doen, in gesprek te gaan met studenten over hun profielkeuze en een wandeling over het campus terrein.

In december heeft V4 deelgenomen aan de Rectors League van de Universiteit Utrecht. Om leerlingen kennis te laten maken met de wetenschap en met verschillende opleidingen, geven Universiteit Utrecht-docenten in de Rectors League gastcolleges op middelbare scholen. Zij vertellen over hun vakgebied aan leerlingen uit 4, 5 en/of 6 vwo. De Rectors League kan bijdragen aan de oriëntatie op een vervolgstudie en als inspiratiebron dienen voor het vinden van een onderwerp voor het profielwerkstuk. De leerlingen konden zelf kiezen welke twee colleges zij wilden volgen in de verschillende vakgebieden van psychologie, economie, biologie en recht.

Veel leerlingen in V5 willen een spreker die een boodschap heeft. In december was Jack Keizer te gast op school om over het leven van zijn twee zoons te praten. Jack geeft zelf les op het Trinitas College en naast zijn werk als docent, vertelt hij zijn levensverhaal over zijn twee zonen. In zijn familie is een gapend gat ontstaan door het overlijden van zijn twee kinderen. Hij heeft het zijn levensdoel gemaakt om leerlingen voorlichting te geven over de gevaren van drugs en over de geestelijke gezondheid bij jongeren.

In januari  heeft V3 een toneelstuk gezien over de keuzes in het kader van de profielkeuze die gemaakt moet worden in februari. Door middel van toneelspel en een interactief contact tijdens de voorstelling spelen de acteurs samen met de leerlingen het toneelstuk.

Hoe moet je kiezen, welke keuzestijlen bestaan er, wie zijn je raadgevers en welke motieven heb je om te kiezen. Het belangrijkst is dat je tegenwoordig nog zo vaak kan wisselen van baan dat je studie meer iets zegt over je interesses en opleidingsniveau.

Ouderraad

Tot onze spijt heeft de ouderraad van onze school de werkzaamheden beëindigd. Als reden hiervoor vermelden de leden van de ouderraad dat zij zich niet voldoende serieus genomen voelen als klankbord van de ouders in deze roerige tijd van de school.

Wij vinden het bijzonder spijtig dat de ouderraad hiertoe heeft besloten. Wij constateerden echter ook dat de – voormalige – ouderraad en de schoolleiding verschillend aankijken tegen de rol die een ouderraad van een VO-school heeft.

Willem de Zwijger College

Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 38
1405  HM  Bussum

t: (035) 692 76 00
e: info@wdz.nl

   

Gymnasium   |  Atheneum  |  Havo

Nieuwsbrief maart 2023

MAART 2023

Voorwoord Joyce Doeze Jager

Beste ouder(s)/verzorger(s),

In de maand maart waren er mooie activiteiten op maatschappelijk, sportief en muzikaal vlak. In deze editie van de Zwijgerpraat kunt u alles lezen over wat er allemaal gebeurd is. Bovendien geven we u informatie over een aantal vakken van de onderbouw. De examenklassen zijn begonnen met de laatste SE-week en de niet-examenklassen hebben binnenkort toetsperiode. Het zijn spannende tijden voor zowel de leerlingen als de ouders, maar we weten zeker dat iedereen zijn of haar best zal doen. Veel plezier met het lezen van deze Zwijgerpraat!

Hartelijke groet,

Joyce Doeze Jager
conrector a.i.

Eindexamens Muziek

Op 15, 16 en 17 maart zijn de praktijk examens muziek gehouden. Zoals elk jaar weer een prachtig spektakel, zeer professioneel neergezet door de examen leerlingen en de leerlingen van beeld en geluid.

Bezoek ProDemos

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ en is gevestigd in Den Haag. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en de Europese Unie. Voor scholen hebben ze politieke excursies, gastlessen, rollenspellen en lesmateriaal over actuele onderwerpen op het gebied van democratie en rechtsstaat: een schat aan mogelijkheden om lessen concreet en levendig te maken.

Maandag 13 maart stond onze jaarlijkse excursie met havo 4 naar Den Haag weer op het programma. Een van de hoofdthema’s van het vak maatschappijleer is de behandeling van de parlementaire democratie. Leerlingen leren hierbij niet alleen over hoe de Nederlandse democratie werkt en ons politieke bestel is ingericht, maar ook hoe ze hier kritisch naar kunnen kijken. Een bezoek aan politiek Den Haag mag dan uiteraard niet ontbreken! De dag begon in hartje Den Haag tegenover het Binnenhof in het bezoekerscentrum van Prodemos. Na de introductie van de gids en het spelen van een quiz, volgde een wandeling over het altijd mooie Lange Voorhout richting het gebouw van de Tweede Kamer. Het bezoek aan de Tweede Kamer was uiteraard het hoofddoel van deze excursie en werd door de leerlingen, ondanks dat er die dag geen debatten waren, dan ook als het hoogtepunt van de dag ervaren. En zeker met de Provinciale Staten verkiezing deze maand een interessant en leerzaam bezoek!

Bezoek kamp Vught

“Nationaal Monument Kamp Vught wil een wezenlijke bijdrage leveren aan het morele bewustzijn in de samenleving door de herinnering levend te houden aan concentratiekamp Vught en de lotgevallen van degenen die met deze plek (ook na de oorlog) verbonden raakten. Daarnaast streven we er naar om duidelijk te maken wat de actuele betekenis is van de (im-)materiële getuigenissen en wat de verbinding is met de vraagstukken van deze tijd. Ons motto luidt: herdenken is nadenken”.

Vrijdag 17 maart hebben alle leerlingen uit havo 3 en vwo 3 een bezoek gebracht aan Nationaal Monument Kamp Vught. Dit bezoek maakte onderdeel uit van de lessen over de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het bezoek aan Kamp Vught hebben we een wandeling gemaakt naar de fusilladeplaats. Daar zijn 329 mensen doodgeschoten, bijvoorbeeld omdat ze onderduikers verborgen hadden.  Daarnaast hebben we een rondleiding gekregen. Tijdens de rondleiding hebben we gezien hoe mensen moesten leven in het kamp. Ook hebben we stil gestaan bij het monument voor het kindertransport. Vanuit Vught zijn meer dan 1000 joodse kinderen, via Westerbork, vervoerd naar vernietigingskampen waar zij omgekomen zijn. Het bezoek maakte op iedereen veel indruk. In de lessen geschiedenis zal het bezoek aan het kamp zeker terugkomen.

Informatie over Godsdienst en informatiekunde

De vacature voor een docent Godsdienst en een docent informatiekunde voor de onderbouw hebben we helaas niet kunnen invullen in periode 3. We streven ernaar om in periode 4 de tweede klassen 1 uur informatiekunde te kunnen aanbieden en de derde klassen 1 uur Godsdienst. We zullen u op de hoogte houden over de ontwikkelingen omtrent deze twee vakken.

Voorstelling Booze

Leerlingen van havo 2 en vwo 2 hebben de voorstelling Booze bijgewoond van Stichting KiKid.

“Stichting KiKiD levert een bijdrage aan het versterken van sociale competenties en weerbaarheid van jongeren in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Kikid gelooft dat het vergroten van weerbaarheid bij jongeren mogelijk is door een open en eerlijk het gesprek aan te gaan. Hierdoor worden zij zich bewust van hun eigen kracht en de keuzes die zij kunnen maken.  Nederlandse jongeren staan in de top tien van Europa als het gaat om drankmisbruik. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren beginnen met experimenteren met drank is twaalf jaar. Er wordt steeds meer op jonge leeftijd geëxperimenteerd met alcohol. Het is daarom belangrijk dat jongeren worden voorgelicht over de gevaren en risico’s. Wat doet alcohol met je lichaam en geest? Hoe ga je hiermee om en hoe kan je dit voorkomen? De leerlingen gaan tijdens de voorstelling met elkaar en met de jongeren expert van Kikid in gesprek. Door middel van korte theaterscenes (5 minuten), stellingen en korte werkvormen wordt er een open en eerlijk gesprek gecreëerd. De leerlingen worden verdeeld over 5 kringen/ groepen. Bij elke groep zit een jongerenexpert van Kikid. Vanuit de kring kijken de leerlingen steeds naar de theaterscenes. Ze blijven de gehele voorstelling gekoppeld aan dezelfde jongerenexpert. De jongerenexpert sluit de voorstelling positief af”. De bijeenkomst was erg interessant voor de leerlingen en is zeker voor herhaling vatbaar.

Willem de Zwijger College

Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 38
1405  HM  Bussum

t: (035) 692 76 00
e: info@wdz.nl

   

Gymnasium   |  Atheneum  |  Havo

Nieuwsbrief februari 2023

FEBRUARI 2023

Voorwoord Joyce Doeze Jager

Beste ouder(s)/verzorger(s),

In februari hebben er een aantal leerzame, sportieve en muzikale activiteiten op de agenda gestaan. Leerlingen hebben een bezoek gebracht aan het filmhuis in Bussum en Veilig Verkeer Nederland is bij ons op school geweest. In deze Zwijgerpraat kunt u meer lezen over de diverse activiteiten.

Deze maand zijn er ook weer gesprekken geweest met de leerlingenraad en heeft de ouder resonanse plaatsgevonden. Het helpt de school enorm om in gesprek te zijn en blijven ter verbetering van de kwaliteit van onze school. Bij deze dank hiervoor!

Tot slot, de leerlingen van de Grote Avond verdienen een extra grote pluim, want wat was het een geweldig optreden! Het enthousiasme spatte van het podium en het publiek heeft genoten van de musical! De laatste dagen van februari worden gevuld met de laatste afrondingen van de lessen om vervolgens te kunnen gaan genieten van een welverdiende vakantie!

Ik wens jullie allemaal een hele fijne voorjaarsvakantie!

Hartelijke groet,

Joyce Doeze Jager
conrector a.i.

Winterberg

Vrijdag 3 februari zijn 200 leerlingen naar Winterberg geweest. Ze moesten al vroeg op pad en vertrokken om 05.30 uur in 4 bussen richting Duitsland. Om 10.00 waren ze ter plaatse om het skimateriaal op te halen. En ja er lag sneeuw tot ieders vreugde! De leerlingen hadden een heerlijke dag en laat in de middag zat iedereen vermoeid maar zeer tevreden weer in de bus, terug naar Bussum.

Grote Avond 20 en 21 februari in ’t Spant!

Ook dit jaar was de Grote Avond weer een succes! De musical “Geslaagd” is met recht geslaagd te noemen. Voor het eerst zijn de leerlingen van het Willem een samenwerking aangegaan met leerlingen van de Vitusmavo. Een prachtig initiatief en leuk om al deze leerlingen zo enthousiast te zien bij de uitvoeringen.  De eerste grote avonden vonden plaats in de jaren twintig van de vorige eeuw. Sinds 1982 voeren we de musical op in het Spant.

Dinsdag 21 februari was een speciale dag omdat ouderen die in de verschillende zorgcentra wonen in Bussum waren uitgenodigd. Sinds een aantal jaar is dit initiatief in samenwerking met de Rotary Bussum een groot succes. Ouderen die anders niet zo vaak de deur uitkomen worden opgehaald uit de verschillende zorgcentra om hun een leuke middag te bezorgen. De middag werd feestelijk geopend door burgemeester Han ter Heegde en onze conrector Joyce Doeze Jager.

TeamAlert – Veilig Verkeer Nederland

Donderdag 9 februari was er een workshop van Veilig Verkeer Nederland om de leerlingen bewust te maken van de gevaren in het verkeer. Helaas gebeuren er nog veel ongelukken omdat kinderen, maar ook volwassenen, op hun telefoon kijken tijdens het fietsen. TeamAlert monitort voortdurend welke problematiek er speelt en doet doorlopend onderzoek naar jongeren en hun risicogedrag. Hierbij wordt breder gekeken dan naar verkeer alleen. Door namelijk ook te kijken naar de oorzaken van onveilig gedrag en de problemen die daar aan ten grondslag liggen, weten ze een vraagstuk bij de kern aan te pakken. Wist u hoeveel jongeren er in 2020 overleden zijn door een verkeersongeluk? Maar liefst drie volle klassen. Daarom daagt TeamAlert de leerlingen uit om betere keuzes te maken in het verkeer. Laat die telefoon dus in de tas tijdens het rijden en regel na een festival of avond stappen een nuchtere bestuurder.  Aan de hand van heel realistische filmpjes werden stellingen besproken en konden de leerlingen discussiëren over hun eigen  telefoongebruik en fietsgedrag in relatie tot veiligheid. Een leerzame workshop!

Concertgebouw bezoek

Een groepje leerlingen uit Havo 5 is onder begeleiding van muziek docent Karen Moll van Charante naar het concertgebouw in Amsterdam geweest. Na een hapje eten bij restaurant  Wildschut werd in het concertgebouw plaatsgenomen op het balkon. Wie speelden er? Riccardo Chailly was even terug met zijn Italiaanse Orchestra Filarmonica della Scala. Hij was van 1988 tot 2004 chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Naast Tsjaikovski’s Zesde symfonie werd Prokofjevs Eerste vioolconcert, met als solist Emmanuel Tjeknavorian gespeeld. De leerlingen genoten zichtbaar, de meesten waren nog niet eerder in deze prachtige muziektempel geweest. Ze dirigeerden mee, leefden mee met de slagwerker (vooral de bekkenslag zullen velen zich nog herinneren) en hoorden en zagen de verschillen tussen alle blaasinstrumenten (de koper- en houtblazers). Ook werden in de pauze gesprekken met de bezoekers aangeknoopt die hen weer van alles vertelden over de achtergrond van de stukken. Het was een hele belevenis!

Eindexamen muziek

De proefexamens waren afgelopen week, en dat leverde veel spanning op bij de leerlingen. Een eerste keer laten zien waar je goed in bent en wat je mooi vindt, dat is natuurlijk niet niks! De leerlingen van zowel H5 als V6 lieten zich van een heel verschillende kant zien en horen. Ze speelden hun bandnummer, solowerk en vrijekeuze voor de groep voor. Soms heel verstild en ontroerend maar ook vaak dynamisch en opzwepend. Meer informatie volgt en staat op de website.

Willem de Zwijger College

Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 38
1405  HM  Bussum

t: (035) 692 76 00
e: info@wdz.nl

   

Gymnasium   |  Atheneum  |  Havo

Nieuwsbrief januari 2023

JANUARI 2023

Voorwoord Joyce Doeze Jager

Beste ouder(s)/verzorger(s),

De vakinhoudelijke begeleiding is gestart in periode 3 en ook hebben de examenleerlingen in hun rooster gezien dat er vanaf periode 3 geoefend gaat worden met het maken van een examen. Hiermee hopen we de leerlingen extra te kunnen helpen bij het leren van de stof en bij het maken van het huiswerk. Ook laten we de examenleerlingen alvast wennen aan het maken van een examen van gemiddeld 2 of 3 uur.

Ook in deze Zwijgerpraat willen wij een aantal collega’s aan u voorstellen. Deze maand zijn de collega’s van het decanaat en de sectie Lichamelijke opvoeding aan het woord.

Hartelijke groet,

Joyce Doeze Jager
conrector a.i.

Decanaat Willem de Zwijger College

Ronald van Velsen – decaan

Het decanaat helpt leerlingen na te denken over hun toekomst en begeleidt en adviseert bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding. Ook begeleiden wij leerlingen in klas 3 bij het maken van hun profielkeuze. We hebben dus niet alleen te maken met leerlingen in de bovenbouw, maar ook met de onderbouw.

Naast het begeleiden van de lessen loopbaanoriëntatie-en begeleiding (LOB) organiseert het decanaat regelmatig activiteiten om leerling na te laten denken over de toekomst. Zo zijn we afgelopen november met 3 havo op bezoek geweest op Hogeschool Windesheim in Almere, waar leerlingen ook de mogelijkheid kregen met studenten in gesprek te gaan, en organiseren wij in mei een beroepenavond waarbij allerlei sprekers over hun beroep komen vertellen.

Het maken van een profielkeuze of het maken van een goede studiekeuze kan een hele klus zijn, maar ik denk dat het als decaan ook belangrijk is om de leerlingen het belang van de keuze te relativeren en een deel van de keuzestress weg te halen. Als leerling heb je misschien het idee dat de keuze die je nu maakt de rest van je leven bepaalt en je nooit meer iets anders kunt doen, terwijl een groot deel van de mensen een beroep hebben waarvoor ze nooit voor hebben gestudeerd. Het is als leerling dan ook belangrijk om met ouders, oom, tantes en buren over hun werk te kletsen en te achterhalen hoe ze ooit tot dat beroep zijn gekomen.

Zelf ben ik na een aantal jaar in de financiële sector te hebben rondgelopen én als stadsgids in Berlijn te hebben gewerkt, overgestapt naar het onderwijs. In eerste instantie had ik hiervoor ook niet gestudeerd (ik heb ooit organisatie antropologie gestudeerd) en zag ik mijzelf tot een aantal jaar geleden ook nooit voor de klas staan. Toch heb ik de stap gezet en ben ik de docentenopleiding gaan doen. Zeg dus nooit nooit!

Na het afronden van de universitaire lerarenopleiding aan de VU in Amsterdam en mijn werkzaamheden aan het Amsterdamse het St.Nicolaaslyceum, ben ik afgelopen schooljaar begonnen als docent maatschappijleer aan Het Willem. Daarbij kon ik ook direct als decaan aan de slag. Dit was (en is)natuurlijk een mooie kans, maar ik moet eerlijk zeggen dat dit in eerste instantie ook best zwaar was. Ik had nog geen ervaring als decaan en ik moest de school nog leren kennen. Ondertussen raak ik steeds meer bekend met de school en vind ik het decanaat ontzettend leuk om te doen.

Marinda Kersbergen – decaan

Ik werk al 8,5 jaar op het Willem als docent Spaans en decaan vwo. Ik ken het Willem al heel lang, want ik ben oud-leerling. Ik vindt het decanaat de leukste baan binnen school, omdat je de leerlingen begeleid bij hun loopbaan en nog meer betrokken bent bij de algemene ontwikkeling van een leerling binnen school dan wanneer ik de leerling alleen Spaans geef. Het belangrijkst is dat je tegenwoordig nog zo vaak kan wisselen van baan dat je studie meer zegt over je interesses en opleidingsniveau. Natuurlijk zal een leerling die geneeskunde minder/niet wisselen, maar iemand die communicatie studeert kan daarna bijvoorbeeld een hele andere kant op gaan.

Een decaan helpt leerlingen in klas 3 bij de profielkeuze. Ik geef voorlichting over de verschillende profielen en vertel over de mogelijkheden. In de bovenbouw organiseer ik allerlei activiteiten om leerlingen kennis te laten maken met het studeren. Zo gaan we met V4 en V5 naar universiteiten en voorlichtingen voor studiekeuze. Veder ik help ook leerlingen die niet geslaagd zijn (gezakt) om te kijken welke opties zij hebben voor het behalen van hun diploma.

In klas 3 hebben we de profielkeuze lessen. Hierin maken leerlingen opdrachten om uit te zoeken welke profielen er zijn en welke interesses zij hebben. Ze interviewen een bovenbouwleerling en hun ouders over hun studiekeuze. Ik klas 6 heb ik gesprekken met leerlingen over hun studiekeuzes en welke interesses zij hebben.

Er is een nieuwsbrief voor de vwo-bovenbouw te vinden op de website van school en voor leerlingen in de LOB Classroom met allerlei handige informatie over studiekeuze activiteiten zoals de data van open dagen, Webinars voor ouders over studiekeuze onderwerpen. Ook zoeken we weer sprekers voor de beroepenavond. Dat is een avond in mei die voor V5 en H4 wordt georganiseerd. De sprekers zijn ouders die het leuk vinden om iets te vertellen over hun beroep maar ook over de weg naar hun studiekeuze. Ook zoeken we ouders die leerlingen kunnen mailen als zij vragen hebben over specifieke beroepen, werkveld of studies.

De verschillende activiteiten van het decanaat in een jaar:

In september heeft V5 LOB lessen waarin zij opzoek gaan naar verschillende open dagen voor een vervolgstudie. In september is voor V6 de Studiekeuze in een dag. Op deze dag komen verschillende studenten vertellen over hun studie, welke fases er zijn in het studiekeuze proces en wat hun afwegingen zijn om voor een studie te kiezen.

In oktober is V4 naar de UVA geweest voor de activiteit Onderzoeker in een dag. Daar kregen de leerlingen mini hoorcolleges, een rondleiding van studenten en een Q&A met studenten. Aan het eind hebben de leerlingen hun mini cultureel antropologische onderzoek afgerond waarin zij keken naar de verschillen en overeenkomsten tussen de middelbare school en de universiteit.

Voor V3 starten in oktober-november de decaanlessen waar zij informatie krijgen over de profielkeuze. Leerlingen maken verschillende opdrachten (interview bovenbouw leerling, ouders, interesse testen enz.).

In december is V3 naar de Wageningen Universiteit and Research geweest om profielkeuze workshops te doen, in gesprek te gaan met studenten over hun profielkeuze en een wandeling over het campus terrein.

V4 heeft deelgenomen aan de Rectors League van de Universiteit Utrecht. Om leerlingen kennis te laten maken met de wetenschap en met verschillende opleidingen, geven Universiteit Utrecht-docenten in de Rectors League gastcolleges op middelbare scholen. Zij vertellen over hun vakgebied aan leerlingen uit 4, 5 en/of 6 vwo. De Rectors League kan bijdragen aan de oriëntatie op een vervolgstudie en als inspiratiebron dienen voor het vinden van een onderwerp voor het profielwerkstuk. De leerlingen konden zelf kiezen welke twee colleges zij wilden volgen in de verschillende vakgebieden van psychologie, economie, biologie en recht.

In januari  heeft V3 een toneelstuk gezien over de kiezen in het kader van de profielkeuze die gemaakt moet worden in februari. Door middel van toneelspel en een interactief contact tijdens de voorstelling spelen de acteurs samen met de leerlingen het toneelstuk. Hoe moet je kiezen, welke keuzestijlen bestaan er, wie zijn je raadgevers en welke motieven heb je om te kiezen.

Sectie Lichamelijke opvoeding

Stellen jullie je eens even voor, hoe lang werk je hier al, wat heb je hiervoor gedaan, waarom heb je voor dit vak gekozen?

Marieke Griffioen: ik werk hier sinds maart 2006, dus al bijna 17 jaar. Hiervoor was ik gymdocent op meerdere basisscholen. Waarom ik voor dit vak gekozen heb is omdat ik heel veel verschillende sporten leuk vind en het daarnaast ook heel leuk vindt om iemand te helpen. Het vak waarbij je deze twee perfect kunt combineren is LO.

Jolien Teunissen: Onlangs ontving ik een prachtige bos bloemen voor mijn 12,5 jubileum in het onderwijs. Sinds vorig schooljaar ben ik werkzaam op het Willem. Lange tijd heb ik met plezier in het speciaal onderwijs gewerkt en op verschillende VO-scholen in Amsterdam.

Waarom LO? Daar kan ik wel pagina’s aan wijden! De afgelopen weken ging het gesprek met mijn mentorleerlingen (H3) over de profielkeuze, dit bracht mij terug naar mijn eigen keuze destijds. Sporten was (en is) mijn uitlaatklep en bij mijn docent LO kon ik altijd terecht. Vrij snel wist ik dat ik het enthousiasme daarvoor over wilde brengen en voor andere van eenzelfde betekenis wilde zijn.

Mark Griffioen: Op het Willem werk ik een blauwe maandag, want ik ben na de kerstvakantie begonnen. Hiervoor heb ik 6,5 jaar gewerkt op het Montessori College in Arnhem. Nog verder terug was ik werkzaam als docent LO op de Vitusmavo en het speciaal onderwijs Koninklijke Visio (cluster 1). Naast mijn werkzaamheden in het onderwijs heb ik een eigen onderneming waarmee ik voornamelijk dienstbaar ben aan het onderwijs met trainingen t.b.v. het welbevinden en meta-cognitie van de organisatie; scholieren én personeel.
Waarom ik voor LO gekozen heb? Als veel sportende scholier vond ik het een worsteling om dagelijks veel te moeten zitten. Van lichamelijke en mentale uitdagingen ging ik aan! Daarbij werd duidelijk dat ik goed uit de voeten kom met sporten. Voor mij vielen alle opleidingen zonder beweging dan ook af, twee opties bleven voor mij over: KCT (Korps Commando Troepen) en de ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding). Al snel bleek dat alleen de ALO overbleef, aangezien de medische keuring duidelijk maakte dat mijn ogen niet sterk genoeg waren voor een werkveld binnen defensie. Uitslag medische keuring: fysiek fit, ogen kleurzwak. Voorliefde voor KCT leeft nog steeds, maar als docent LO voel ik me zeker ook als een vis in het water.

Waarom is LO zo belangrijk als vak?

Waarom niet, zouden wij willen stellen! Sporten is leven, emotie, een universele (lichaams-)taal en bovenal een prachtig leermiddel. Ontdekken wie je bent, wat je kwaliteiten zijn, waar je grenzen liggen en wat er gebeurt wanneer je daarbuiten treedt! LO is hèt moment om even uit de stoelbanken te komen. Dit is de manier om breder sociale en emotionele vaardigheden op te doen. Leren samenwerken, elkaar coachen, helpen en je daarbij zekerder voelen in je lijf.

Van jongs af aan sporten en leren hoe je dit integreert in een gezonde leefstijl is van groot belang in je verdere leven. Regelmatig verschijnt er wel een artikel waarin op wetenschappelijke basis wordt uiteengezet waarom bewegen van groot belang is. Wij zijn ervan overtuigd dat motorische vaardigheden een essentiële bijdrage leveren aan de cognitieve ontwikkeling en een positief effect hebben op het mentale welbevinden van onze leerlingen. Ontwikkeling alom!

Wat voor sporten krijgen de leerlingen en doen jullie ook nog extra dingen en waarom dan?

Het lesprogramma dat wij aanbieden kent een doordachte, gevarieerde en opbouwende leerlijn van de brugklas tot aan de examenjaren. Binnen de beweegdomeinen turnen, atletiek, doelspelen, (terug)slagspelen, bewegen & muziek en zelfverdediging komen diverse binnen- en buitensporten aan bod. Daarnaast is er aandacht binnen de talentklas voor externe sporten in de buurt zoals; klimmen, mountainbiken, kickboksen, enzovoorts. Het examenjaar heeft een apart programma, leerlingen kiezen dan uit 8 verschillende profielen bestaande uit vier sporten. Deze zijn samengesteld uit oa: Rugby, yoga, squash, basketbal, padel, fitness en meer.

Hoe is het om met je broer/ zus samen te werken en hoe is het om geen Griffioen te heten?

Jolien: Ik heb een naamswijziging overwogen 😉
Marieke & Mark: We kennen elkaar goed en kunnen goed met elkaar opschieten, werk en privé maakt hierin geen verschil.

Grote Avond 20 en 21 februari in ’t Spant!

De komende weken zijn voor de deelnemers aan de Grote Avond drukke weken. Vanaf september wordt er al geoefend en zijn leerlingen bezig om de musical “Geslaagd” te repeteren. Maar nu komt de uitvoerdatum echt snel dichterbij en moeten teksten geleerd worden, muziek geoefend worden en wordt het decor afgemaakt. De Grote Avond op het Willem kent een lange traditie. De eerste grote avonden vonden plaats in de jaren twintig van de vorige eeuw. Sinds 1982 voeren we de musical op in het Spant. Een reuze ervaring voor iedereen die meedoet. Maandag 6 februari start de kaartverkoop. Kaarten kosten 10 euro per stuk en kunnen via de kaartverkoop van het Spant worden gekocht. De musical van dit jaar is een bewerking van het stuk “Geslaagd” dat eerder is opgevoerd door toneelgezelschap De Papegaai in Laren. Het gaat over:

Merel wacht op de uitslag van het examen. Deze dag is uitgerekend ook de wisseldag van haar familie. Wisseldag? Ja, Merel leeft in een bird nesting gezin: Merel, haar broer en zusjes wonen thuis, haar gescheiden ouders wisselen om de week. Hectisch dus! Er worden voorbereidingen getroffen voor het feest voor Merel. Haar zusjes Saar en Soof zijn bezig met een actie tegen het klimaat. Daan, haar broer, doet duistere zaken met opa. Willemijn de moeder van Merel heeft moeite met het erkennen van haar nieuwe relatie en weet niet of vandaag de juiste dag is om te vertellen dat ze een nieuwe relatie heeft. En dan is er nog Lieke, de dochter van Alexandra, de nieuwe vlam van pa, die alles vlogt om zo een groot aantal volgers te krijgen. Bij Merel speelt de vraag wat ze volgend jaar gaan doen. Haar ouders willen dat ze een tussenjaar in Tanzania doet. Maar wil Merel dat wel of wil ze liever meteen studeren en verhuizen naar een studentenstad met haar vriendje Floris?

Leerlingen van het Willem de Zwijger College en de Vitusmavo hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om deze grappige, ontroerende en toffe productie op te kunnen voeren.

Willem de Zwijger College

Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 38
1405  HM  Bussum

t: (035) 692 76 00
e: info@wdz.nl

   

Gymnasium   |  Atheneum  |  Havo

Feestdagen2023

DECEMBER 2022

Willem de Zwijger College

Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 38
1405  HM  Bussum

t: (035) 692 76 00
e: info@wdz.nl

   

November 2022

NOVEMBER 2022

Voorwoord Joyce Doeze Jager

Beste ouder(s)/verzorger(s),

De eerste toetsperiode zit erop en de resultaten zijn inmiddels bekend gemaakt. De oudergesprekken zijn inmiddels gestart en aan de hand van leerlingbespreking.nl hebben de leerlingen een plan van aanpak geschreven. Dit vormt de basis voor het oudergesprek. Naast de resultaten van de toetsen, komen ook de onderwerpen welzijn, motivatie en inzet van de leerlingen aan bod. Deze gesprekken hebben als doel dat de leerling met hulp van de docenten en ouders zelf gaat nadenken over zijn eigen leerproces, zodat hij/zij een plan kan maken voor periode 2 waar hij zelf ook achter kan staan. Daarnaast heeft de eerste ouderresonance plaatsgevonden waarbij de afdelingsleiders en een aantal ouders van verschillende jaarlagen met elkaar praten over wat er speelt op onze school. Wij waarderen enorm dat er ouders zijn die hier tijd voor willen maken.

Tot slot, in deze Zwijgerpraat leest u over een aantal mooie initiatieven van onze school. Ik wens iedereen alvast een mooi Sinterklaas weekend!

Hartelijke groet,
Joyce Doeze Jager, conrector a.i.

Examen-kick-off

Op donderdag 24 november hebben we de bekende onderwijspsycholoog Steven Pont op het Willem te gast gehad. Alle examenkandidaten havo 5 en vwo 6 heeft hij samen met hun docenten aan het denken gezet. Want een examenjaar is voor iedereen speciaal en wordt ervaren als een grote opdracht, maar is alleen mooi als het tot succes leidt. Hoe gaan we dat samen voor elkaar krijgen? Nu we de eerste toetsweek achter de rug hebben vonden de afdelingsleiders het hoog tijd om puntjes op de i te gaan zetten.

Samen met Steven Pont hebben we gezocht naar een manier om iedereen in de “examenstand” te krijgen. Dat kan alleen als je de confrontatie met de uitdaging aangaat. Je moet er mee aan het werk, vandaar de workshop. Steven stelt dat je het examenjaar kunt zien als een periode van transitie naar een volgende fase. De stress en inhoud van alles rond het examen is een vorm van crisis, waar je doorheen moet om in de volgende fase te komen. De opdracht om dat tot een succes te maken is een gezamenlijk doel, waarbij iedere speler zijn bijdrage te leveren heeft. Een crisis is geen negatief fenomeen, maar juist positief als de volgende fase van een hoger niveau is dan de vorige.

De opdracht in de workshop was -met het gezamenlijke doel voor ogen- om samen te bepalen wat van wie is. Wat moet de leerling leveren, wat is van de docent, wat is van de ouders en wat is van ons samen? Hierover hebben eerst kleine groepjes leerlingen met een docent gefilosofeerd. Daarna is het een en ander aan een forum, bestaande uit 2 leerlingen, 2 docenten, een ouder en de rector, voorgelegd. Dit leverde een levendige discussie, maar zeker ook eensgezindheid over ieders bijdrage op.

We hebben stellig de indruk dat de leerlingen geïnspireerd de lessen hervat hebben. Daarnaast hebben we het signaal afgegeven en ontvangen dat het voor leerlingen enorm belangrijk is dat er naar hen geluisterd wordt, zodat we de samenwerking goed af kunnen stemmen. Daar gaan we op korte termijn een vervolg aan geven!

Snoeproute

In periode 2 pakken we het schoonhouden van onze “snoeproute” weer op. In het convenant met de gemeente Gooise Meren is afgesproken dat we als school een stukje Bussum adopteren en dit 1x per week schoon gaan houden. Het stukje Bussum wat we geadopteerd hebben is de route van school naar de Albert Heijn en deze route hebben we de “snoeproute” genoemd.

1x per week (in roulatie) gaat een mentor met zijn/haar mentorklas op pad en ruimt al het vuil, wat ze tegenkomen in de snoeproute, op. Daarvoor hebben we grijpers , vuilniszakken, handschoenen en hesjes (met daarop het logo van de school) beschikbaar. De mentor krijgt hulp van een docent die op het betreffende mentoruur een tussenuur heeft.

Big wheel theater – Meaning in de mud

Ook al is de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog voorbij, scholen blijven vragen stellen over deze periode in onze geschiedenis en deze workshop laat de relevantie voor de politiek van de 21e eeuw verontrustend duidelijk zien. Deze workshop, performance, voor leerlingen geeft een  ontroerend verslag van de oorlog. Niet alleen oorlogsdichters en andere kunstenaars komen aan bod, maar het geeft ook een bredere kijk op de culturele erfenis van de Eerste Wereldoorlog.

Deze schoolworkshop kijkt naar de manier waarop dichters, toneelschrijvers, kunstenaars en romanschrijvers 100 jaar geleden reageerden op de Eerste Wereldoorlog en hoe de erfenis van die oorlog zelfs nu nog invloed heeft op schrijven en andere kunstvormen zoals film. Een acteur gaat met leerlingen aan de slag tijdens deze workshop en neemt hen mee en laat hen deze periode beleven. Ook dit jaar deden de leerlingen weer enthousiast mee.

Reünie terugblik

We kijken terug op een zeer geslaagde reünie. Ruim 800 oud-leerlingen bezochten het Willem om oud-klasgenoten, oud-docenten te ontmoeten en om herinneringen op te halen.

Er werden veel leuke verhalen over het Willem verteld. Natuurlijk maakten veel reünisten een rondje door de school, keken bij de Grote Avond, stonden stil bij het vele fotomateriaal of bezochten Paul Hirsch en Eric Bor, die in een lezing vertelden over de geschiedenis van de school. Een heerlijk buffet en de gezellige amf-jazzband maakten de reünie compleet.

Muizenval race 2022

Ook dit jaar hielden we de jaarlijkse muizenval race. De race waarin onze vwo 5 leerlingen met natuurkunde in hun pakket tegen elkaar strijden met zelfgemaakte autootjes. De auto met als enige energiebron een muizenval moet in staat zijn om in z’n geheel een afstand van 7,0 m te overbruggen. Ook moet de auto koersvast genoeg zijn om aan de finish door een poort van 3,0 m breed te gaan. En dan geldt de snelste wint. Elk jaar leidt dit tot veel leuke en spannende momenten en zijn de leerlingen er druk mee bezig.  Waarbij ze veel leren over samenwerken en technisch ontwerpen.

Dit jaar was het een bijzonder goed jaar. Geen enkele auto was niet race klaar en elke groepje heeft een mooie prestatie neer gezet. Daar zijn we bij natuurkunde natuurlijk extra trots op.

Vooral de ontknoping was spannend doordat de snelste twee groepjes precies dezelfde snelste tijd hadden neergezet. De beslissing moest vallen via een extra race tegen elkaar. Beide groepjes verschenen vol bravoure aan de startstreep laden hun autootjes op en lieten los zodra het start startschot klonk. Het autootje van Daan, Yugi en Philip schoot er vandoor en nam vroeg in de race een ruime voorsprong, maar helaas het aandrijftouw rolde weer om de as om het wagentje zo een halve meter voor de finish tot stilstand te brengen. Het autootje van  Nout, Timber en Berend kwam ondertussen snel dichter bij, maar ook hun laatste race verliep niet vlekkeloos. De afwijking van het autootje naar rechts werd steeds groter en de racer dreigde buiten de baan te komen. Maar met nog een centimeter over kwam de strijdwagen van Nout, Timber en Berend over de finish en mogen de heren zich een jaar lang school kampioen Muizenvalrace noemen. Met een knappe 15e plek in het algemeen klassement van alle jaren.

Instagram account

Wist u dat we ook instagram account hebben? Volg ons zodat u ook op een andere manier geïnformeerd wordt over alle mooie dingen die we op het Willem doen en organiseren. https://www.instagram.com/willemdezwijgercollegebussum/

Willem de Zwijger College

Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 38
1405  HM  Bussum

t: (035) 692 76 00
e: info@wdz.nl

   

Gymnasium   |  Atheneum  |  Havo

Zwijgerpraat oktober 2022

OKTOBER 2022

Voorwoord Joyce Doeze Jager

Beste ouder(s)/verzorger(s),

De wintertijd is weer een feit en hiermee is ook periode 1 bijna afgerond. Onze leerlingen zijn momenteel hard aan het studeren voor hun eerste toetsweek en we wensen iedereen hierbij heel veel succes! Onze collega, Julian van Ogtrop maakt onder andere de toetsroosters en in deze Zwijgerpraat komt u meer te weten over onze roostermaker. Mariska Bolt, onze zorgcoördinator neemt u ook graag mee in haar werkzaamheden bij ons op school. Tot slot staan er in deze Zwijgerpraat nog een aantal mededelingen over vaste afspraken voor onze leerlingen, waarvan het goed is dat u hier ook van op de hoogte bent.

Hartelijke groet,

Joyce Doeze Jager
conrector a.i.

Verlengde schooldag

Na de toetsweek kunnen onze leerlingen zich inschrijven voor een verlengde schooldag. Deze vindt plaats op elke dinsdag van 14.30 uur – 16.00 uur en op donderdagen van 15.30 uur – 17.00 uur. De leerlingen kunnen zich vrijwillig inschrijven als zij op school rustig willen studeren in de mediatheek. Mocht de leerling naast het zelfstandig studeren behoefte hebben aan begeleiding bij het plannen van het huiswerk, dan is er in de mediatheek ook een collega aanwezig die de leerling kan helpen. Tot slot, als de leerling zich heeft ingeschreven via de mentor, dan is hij/zij ook verplicht om te komen en verwachten wij de leerling op de desbetreffende dag op school.

Inhaalmoment voor gemiste toetsen: elke vrijdag van 15.30 uur – 16.30 uur tenzij anders vermeld

Vanaf periode 2 is er elke vrijdagmiddag de mogelijkheid voor een leerling om een toets van maximaal 60 minuten in te halen van 15.30 uur – 16.30 uur. De leerling en de docent maken de afspraak onderling en de docent zorgt dat de toets in de mediatheek klaar ligt. Hiermee willen we voorkomen dat er gedurende de week voortdurend toetsen worden ingehaald op elk willekeurig moment. Voor de eindexamenklassen geldt dat, indien nodig, er aparte momenten worden ingepland voor de SE’s.

Ontwikkeldagen

Op de ontwikkeldagen van dit schooljaar zijn de leerlingen van harte welkom om bij ons op school te komen studeren onder begeleiding van een onderwijsassistent. Tevens kunnen wij leerlingen inroosteren om op deze dag een inhaalttoets, opdracht of herkansing te maken, zoals ook heeft plaatsgevonden op de eerste ontwikkeldag van het schooljaar. De tweede ontwikkeldag is op 8 december 2022.

Wat doet de roostermaker? En wie is onze roostermaker?

De roostermaker op het Willem is Julian van Ogtrop. Hij is sinds 1 april vorig schooljaar officieel gestart als roostermaker. Hij werkte al bij ons op de afdeling ICT. Hij heeft zich vanaf oktober 2021 zoveel mogelijk verdiept in de bestaande problemen, gekeken hoe alles werkte en een opleiding gedaan zodat hij nu gecertificeerd roostermaker is. Julian werkt fulltime en is dus elke dag aanwezig.

Er zijn verschillende werkzaamheden zegt hij: ”Mijn taak is te zorgen dat de lessen in het rooster komen, juiste leerlingen in de lesgroepen zijn geplaatst en lessen in lokalen, zodat docenten les kunnen geven wanneer ze beschikbaar zijn. Alles moet in elkaar passen; dat is behoorlijk ingewikkeld en daarom  gebruik ik een software pakket; dat heet Zermelo. Daar programmeer ik alle afspraken en voorwaarden in en dan rekent die voor mij uit wat mogelijk is. Vroeger deden we dat allemaal handmatig, maar met die software kun je flexibeler omgaan met de lessen en vakkenpakketten, zodat je beter kunt voorzien in de vraag van leerlingen en docenten.

Vanaf het 4e jaar kiezen leerlingen van de havo en het vwo hun profielen en keuzevakken. Er zijn eigenlijk zoveel verschillende roosters als keuzes. Dat moet allemaal naast elkaar passen in de dagen en uren die beschikbaar zijn. En met ongeveer zeshonderd leerlingen en zestig docenten is dat een hele klus.”

Julians achtergrond in de ICT en wetenschap, ervaring als docent wiskunde, is een prachtige combinatie die helpt om roostermaker te zijn. Door analytisch te denken kom je op mooie oplossingen, dat heb je zeker nodig bij deze functie.

Het bevalt Julian goed bij het Willem, de contacten met de collega’s zijn goed. Het dagrooster doet hij niet, dat doet een collega, dan moet je denken aan wijzigingen die gedurende de week incidenteel voorkomen, zoals bijvoorbeeld een ziekmelding van een docent, of de wens van een docent om in een ander lokaal te zitten.

Behalve dat Julian het basisrooster maakt, is hij Zermelo applicatiebeheerder, zorgt voor toegang van gebruikers, de rechten, meestal voor docenten, maar ook voor MT leden en onderwijsondersteunend personeel.

Verder maakt hij de toetsroosters. Dat houdt in ervoor te zorgen dat alle toetsen in zo min mogelijk dagen passen en zo goed mogelijk verdeeld worden bij de leerlingen. Een hele puzzel, maar leuk om te doen en fijn als alles past, dat is fijn voor docenten en leerlingen! We hebben 4 toetsperiodes per jaar gepland staan en daarbij komen dan de herkansingen.

Het Centraal Examenrooster maakt hij ook. Die data liggen altijd vast, de leerlingen moeten dan natuurlijk zo rustig mogelijk in het gebouw zitten en er moeten genoeg surveillanten zijn.

Naast zijn werk als roostermaker doet Julian ook graag mee aan de Grote Avond als muzikant, hij speelt saxofoon, is lid van muziekvereniging het Gooi. Hij woont in Naarden, daarvoor in Bussum en heeft zelf op het Vituscollege gezeten. Hij kent onze omgeving dus heel goed en past bij ons als een vis in het water.

Wat houdt zorg in op het Willem? Een gesprek met Mariska Bolt, zorgcoördinator

Zorg of ondersteuning is er voor leerlingen die iets extra’s nodig hebben. Dat kan tijdelijk zijn maar dat kan ook doorlopend zijn. Bij tijdelijk kun je denken aan ziekte en bij doorlopend kun je denken aan ondersteuning tijdens je hele schooltijd zoals bijvoorbeeld bij autisme, adhd, dyscalculie, dyslexie e.d. De mentor is hierbij voor de leerling en ouders het aanspreekpunt en de spil. Bij overstijgende zaken, waar meer deskundigheid nodig is komt de zorgcoördinator in beeld. En dat is Mariska voor het Willem. Zij doet dat niet alleen, er is een zorgteam. Dat team bestaat uit sociale- vaardigheidstrainers, faalangstreductietrainers, persoonlijk begeleiders, maar er is ook een studiecoach en een remedial teacher (die helpt met dyslexie en dyscalculie en/of ondersteunt de leerling in basisvaardigheden op het gebied van taal en rekenen). Verder is er een ambulant begeleider en orthopedagoog in het team.

In het zorgadviesteam voor extern overleg, zit een jeugdarts, jeugdverpleegkundige, iemand van sociaal-maatschappelijk werk, een jeugdconsulent en de leerplichtambtenaar.

Hoe ziet een dag eruit?

Elke dag is anders en elke dag zijn er andere prioriteiten. Hoofdzakelijk gaat het om het beantwoorden van mail en telefoon, monitoren van zaken, contact opnemen met de diverse instanties, zaken in gang zetten en veel gesprekken voeren. Zoals met leerlingen, ouders en mentoren. In haar coördinerende rol inventariseert zij welke ondersteuning nodig is. Zij heeft meer expertise dan de mentor en kan zaken dan ook beter inschatten, zaken die nodig zouden moeten of kunnen zijn voor de leerling. In de meeste situaties kan de mentor problemen oplossen of ondersteuning bieden, maar waar dat niet zo is, komt een leerling ‘in de zorg’.  Mariska houdt in de gaten wat er gebeurt en wat er moet gebeuren. “Goed om te noemen is zegt ze dat het ons streven is dat de leerling optimaal kan presteren, in een prettige en veilige omgeving, en dat we er alles aan doen om dat te bieden. En gelukkig is er veel mogelijk om de leerling te helpen”.

Wat is je achtergrond?

“Ik was docent Frans, ben ooit gevraagd voor Remedial Teaching, jaren geleden en heb daarvoor een master educational needs gedaan” zegt ze. Daaruit voort is haar interesse in zorg in bredere zin gegroeid. Het is een brede studie merkt ze op. Haar kennis op het gebied van leerstoornissen heeft ze uitgebreid door trainingen te volgen op het gebied van autisme, adhd en hoogbegaafdheid. Wat zij nu doet is ook de persoonlijk begeleiders trainen, dat is ook het doel van de komende jaren op het Willem, de mentoren en docenten verder en meer trainen.

Waarom blijf je dit doen, wat haal jij hier zelf uit?

“Inhoudelijk is het heel erg interessant, om mij te verdiepen in zaken, uit te zoeken wat het is te ontdekken hoe je omgaat met waar je tegenaan loopt. En het is heel erg leuk om leerlingen, jongvolwassenen op een andere manier te zien, hen individueel te helpen, met de ouders te spreken, ook om te horen hoe het voor hen, is waar ze tegen aan lopen en uiteindelijk het leven van de leerling makkelijker te maken. Het is geweldig om te ervaren dat het de leerling helpt. Dat is enorm motiverend en merkt ze als laatste op, ik hoop dit nog heel lang te mogen doen op het Willem!”.

Willem de Zwijger College

Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 38
1405  HM  Bussum

t: (035) 692 76 00
e: info@wdz.nl

   

Gymnasium   |  Atheneum  |  Havo

Nieuwsbrief september 2022

SEPTEMBER 2022

Voorwoord Joyce Doeze Jager

Beste ouder(s) en/of verzorger(s),

De eerste schoolweken zitten erop en we mogen constateren dat iedereen inmiddels gewend is aan de nieuwe situatie op onze locatie. De introductieweek met allerlei sportieve activiteiten ligt alweer achter ons en nu zijn we alweer een aantal weken volop bezig met de invulling van het lesprogramma.  We starten ons schooljaar met een nieuwe samenstelling van ons management team. In het kort stel ik hen aan u voor!

Joyce Doeze Jager
conrector a.i. Willem de Zwijger College

Jan Adels, rector

Ik ben sinds ruim 2 jaar rector van het Willem de Zwijger College. Dat betekent – kort gezegd – dat ik verantwoordelijk ben voor de school. Ik heb gekozen voor het Willem, omdat er echt iets te doen was. Hiervoor was ik zes jaar directeur van een school in de gemeente Edam-Volendam. Ooit ben ik mijn onderwijsloopbaan begonnen als leraar Nederlands.

Ik woon in een oude kerk in Wormerveer. Ik heb twee volwassen kinderen die al een tijdje het huis uit zijn en ook al een baan hebben. Ik hou van Bach, Joy Division, Johannes Vermeer, Jan Schoonhoven, Simon Vestdijk en John Coetzee.

Joyce Doeze Jager, conrector a.i.

Ik werk nu alweer 1 jaar op het Willem en ik moet zeggen, nog steeds met heel veel plezier.

Het Willem is met name een veel grotere school dan de vorige school waar ik werkte. Daardoor is er uiteraard een andere dynamiek, er gebeurt gewoon meer hier. En waar ik werkte in Den Haag, ja dat is ook weer anders, stad versus dorp. En dat is wel bijzonder, ook al is de school groter, iedereen kent elkaar hier, dat geeft een bijzondere saamhorigheid.

Ik werk al 18 jaar in het onderwijs en werken met pubers blijft leuk. Fijn van het Willem is dat de school een grote betrokkenheid heeft van collega’s, ik merk dat er veel initiatief is om leuke dingen te doen met elkaar.

 Ik heb in Leiden Biomedische wetenschappen gestudeerd en vond met name wiskunde en biologie heel interessant. Maar gaandeweg, na veel onderzoek in het lab, miste ik toch het sociale aspect. Ik heb daarom na mijn studie de 1e graads biologie gehaald en ben als docent gaan werken. Ik was toen pas 23 jaar en ik vond het werken als docent heerlijk om te doen. Daarna ben ik doorgegroeid, kwamen andere zaken op mijn pad.

Ik woon in Den Haag, ben getrouwd en heb twee zoons. Ik ben sportief, ik hockey en loop hard, ik speel piano, hou van reizen en het goede leven. Per slot van rekening kom ik uit Brabant!

Lynda Rabbah, afdelingsleider havo 2 en 3, vwo 2 en vwo 3

Ik werk sinds november 2021 op het Willem als afdelingsleider. Eerst voor havo 2 en havo 3 en dit schooljaar met vwo 2 en vwo 3 erbij. Dat brengt met zich mee dat ik nu verantwoordelijk voor het reilen en zeilen ben van de gehele onderbouw. Daarbij moet je denken aan beleid, organisatie, leidinggeven aan de collega’s van het onderbouwteam, mentoren en leerlingen van de onderbouw. Een uitdagende taak!

Ik werk nu 14 jaar voor Volant, eerst op het Vituscollege en nu op het Willem. Ik heb de overstap gemaakt omdat ik graag een actieve bijdrage wil leveren aan de uitdagingen die het Willem heeft. En het bevalt mij goed op het Willem: het is een dynamische omgeving, met fijne collega’s en… geen dag is hetzelfde.

Ik ben woonachtig in Bussum, ben getrouwd en heb 3 kinderen (in de leeftijd van 5, 15, 17). Ik vind het belangrijk om tijd door te brengen met mijn gezin/familie en heerlijk om met het gezin op vakantie te gaan. Als sport mag ik graag hardlopen. Ik doe dan ook graag mee met het team van Volant aan de City Run in Hilversum.

Bert Tijhuis, afdelingsleider a.i.  vwo 4 en havo 4 en havo 5

Sinds 2016 werk ik als interim-manager in het onderwijs. De opdrachten die ik sindsdien krijg zijn zeer divers en door die afwisseling blijf ik mijn werk heel uitdagend en vooral leuk vinden. Mijn voorkeur gaat ernaar uit om in het middenmanagement te werken, omdat je dan zowel veel contact met leerlingen, ouders en de werkvloer hebt, als met de directie. Zo beschik je sneller over de relevante informatie en leer je de school snel beter kennen.

Na in 1987 gestart te zijn als L.O.-docent ben ik daarnaast in 1994 onderwijsmanagement gaan studeren. Zo kon ik steeds meer voor de schoolleiding gaan doen, maar na de tweede knieoperatie was het in 1999 beter om iets anders te gaan doen. Dat werd opleidingsadviseur bij de makelaarsvereniging NVM. Dat heb ik tot 2002 gedaan, maar toen had ik toch heimwee naar het onderwijs. De levendigheid van een school past mij beter. Als rector van Luzac College Hilversum kreeg ik een nieuwe kans. Dat verliep erg goed en in 2008 ben ik de interne interimmer geworden, met als taak vestigingen te starten of bij een specifiek probleem te helpen.

In 2016 besloot ik dat ik dat ook in het reguliere onderwijs kon doen. Op alle scholen waar ik kom zie ik hardwerkende collega’s, die goeie ideeën hebben, mooie dingen doen en enorm hun best doen om hun leerlingen succes te laten beleven. Dat is op het Willem zeker het geval! Ik reisde voorheen het hele land door, waardoor ik het nu des te meer waardeer dat ik vanuit mijn woonplaats Hilversum zo vlot op het Willem ben.

De opdracht voor leerlingen is lastig. De manier waarop zij informatie verwerken is anders geworden door het toegenomen beeldschermgebruik, terwijl de toetsing en examens in het Nederlandse onderwijs vrijwel hetzelfde zijn gebleven. Daarnaast worden ze veelal opgevoed met het idee dat zij gelukkig moeten zijn en dat ze alles kunnen worden wat ze willen, terwijl dat in de praktijk natuurlijk niet het geval is. Mijn eigen kinderen zijn volwassen en hebben beide een leuke baan, die ze met hard werken hebben weten te verwerven. Want dat is in mijn ogen de basis voor succes; aan talent heb je niks als je niet bereid er met hard werken iets mee te doen. In sporttermen; ook Messi moet iedere dag hard trainen.

In de strijd tegen de zwaartekracht leef ik me graag uit op de spinning-bike, schaatsplank of crosstrainer, ga ik in de zomer golfen met mijn vrouw en schaats ik in de winter bij schaatsvereniging GHV. De strijd is nog niet beslist….

Kees Hasenaar, afdelingsleider vwo 5 en vwo 6

Ik werk al 12,5 jaar op het Willem. Naast mijn rol als afdelingsleider geef ik nog biologie aan 6 vwo. Ik vind het superfijn om deze twee rollen te mogen combineren.

Na mijn opleiding Nieuwe Leraren Opleiding (NLO) Biologie afgerond te hebben ben ik niet in het onderwijs terechtgekomen maar in het bedrijfsleven gaan werken. Ik heb daar ruim 18 jaar gewerkt. In 2010 heb ik een bewuste overstap gemaakt naar het onderwijs.

Om een goede overstap te kunnen maken naar het onderwijs wilde ik hierover heel graag eens met iemand binnen het onderwijs van gedachte wisselen. Ik had wel mijn bevoegdheid maar nog niet zo heel veel ervaring.  Omdat ik zelf op het Willem gezeten heb was het erg makkelijk om contact te leggen met de toenmalige rector van het Willem. Na een gesprek met hem in februari 2010 kreeg ik de kans om tijdelijk een collega te vervangen en zo mijn ervaring in lesgeven te vergroten. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen, ben niet meer weggegaan en werk nu nog steeds met heel veel plezier op het Willem. In 2019 ben ik naast lesgeven gestart als afdelingsleider vwo 1, 2 en 3 en sinds dit schooljaar dus in mijn nieuwe rol.  Voor mij is het Willem een school waar fijne collega’s werken die echt een onderwijshart hebben. Er wordt op het Willem veel meegedacht en gedaan voor onze leerlingen.  Dat vind ik belangrijk maar ik merk ook dat dit soms een spagaat met de mogelijkheden binnen de organisatie tot gevolg heeft en daar is niemand bij gebaat. We zullen dus vaker in gesprek moeten zijn met onze leerlingen waarom dingen niet kunnen of gaan zoals ze gaan. Dat is niet erg maar geeft juist een extra dimensie aan ons werk.

Ik ben getrouwd en woon in Muiden. Ik kom zoveel als mogelijk lekker op de fiets naar school.  Naast school besteed ik veel tijd aan muziek. Ik speel trompet en oefen zeer regelmatig, daar kan ik heerlijk mijn energie in kwijt.

Grote Avond

Het schooljaar is nog maar net begonnen en de eerste groep leerlingen is al gestart met de repetities voor de Grote Avond. Een enthousiaste groep repeteert elke vrijdag middag voor de musical “Geslaagd”. Op 20 en 21 februari 2023 voeren wij deze musical op in Spant! Bussum. Een hele mooie ervaring voor onze leerlingen om zich van hun creatieve kant te laten zien en om te mogen optreden in een echt theater. Noteert u alvast de datum? Voor iedereen die meedoet aan de productie (dat zijn elk jaar een kleine 100 leerlingen voor en achter de schermen) is het natuurlijk leuk als er veel mensen komen kijken.

Willem 100 jaar – reünie op 19 november 2022

Op zaterdag 19 november a.s. is het, na de noodgedwongen uitstellen, eindelijk zo ver! Wij kijken uit naar de lang verwachte reünie van het Willem de Zwijger College 100 jaar.

Vanaf 14.00 uur ontvangen wij de oud- en huidig medewerkers
Vanaf 15.00 uur zijn alle oud-leerlingen van harte welkom.
Rond 21.00 uur sluiten we de reünie.

We maken hier gezamenlijk een top evenement van met mooie activiteiten en feestelijkheden. Naast “het feest der herkenning” en de meet and greet met oud-docenten, medewerkers en leerlingen zorgen we voor muzikale omlijsting, drankjes en naar keuze een broodje of buffet.

Voor de reünie kunt u zich aanmelden op onze reünie-website www.reuniewillemdezwijger.nl.

Hoe meer zielen , hoe meer vreugd , dus mocht u mensen in uw omgeving kennen die zich nog niet aangemeld hebben, zegt het voort.

Cursus inleiding filosofie voor ouders door Paul Hirsch

Op verzoek van ouders van het Willem wil ik graag als docent filosofie de draad weer oppakken en dit najaar/winter een cursus inleiding in de filosofie verzorgen. Het is een inleiding, waarbij de lesstof van onze leerlingen het uitgangspunt zal zijn. Ouders kunnen zo inzicht krijgen in de filosofie die wij onze leerlingen aanbieden en met hun dochter/zoon het filosofische gesprek aangaan.

 

De cursus inleiding in de filosofie wordt op 6 avonden van twee uur gegeven. Ik gebruik het filosofieboek van de leerlingen “Leren filosoferen voor de tweede fase” zodat ouders zich kunnen inlezen. Ook wordt ruim aandacht besteed aan het eindexamenonderwerp “ Het goede leven & de vrije markt” dat tot en met 2023 het onderwerp van het eindexamen filosofie op het VWO is.

De cursus wordt gegeven op dinsdagavonden van 19.30 uur tot 21.30 uur op het Willem de Zwijger College. De data zijn 15 en 29 november, 13 december, 10 en 24 januari en 7 februari. De lessen worden gegeven in de vorm van een hoorcollege waarbij de inbreng en actieve bijdrage van de cursisten in hoge mate gewenst is. Naast theorie zal ik ook aandacht aan praktische filosofie besteden. Ik denk dan met name aan het ‘Socratisch gesprek’. Het aantal cursisten is beperkt tot maximaal 25. De kosten voor deze 6 lessen bedragen € 120,00. Meer inhoudelijke informatie vindt u op onze website bij laatste nieuws. Heeft u belangstelling? U kunt zich tot 1 november opgeven bij Paul Hirsch ph@mdw.wdz.nl

DNA lab

Afgelopen dinsdag 20 september was het reizend DNA lab de taal van de tumor weer bij ons op bezoek. Alle V6 leerlingen met biologie in hun pakket hebben dit practicum gevolgd. Een mooi voorbeeld van: “de wereld de school in”.

De inhoud van dit interessante practicum was:

Hoe kun je kanker het beste behandelen? Hoe ontstaat het eigenlijk? En is kanker erfelijk? Tijdens dit practicum isoleren leerlingen DNA en onderzoeken ze genen met een PCR en gelelektroforese. Zo ontdekken ze welke behandeling het best past bij de mutaties van een borstkankerpatiënt.

In dit practicum gaan leerlingen zelf aan de slag als DNA-onderzoeker. Een arts vraagt ze om het DNA-onderzoek van één van zijn patiënten uit te voeren. Het is de taak van de leerlingen om uit te zoeken welke fouten er in het DNA van de kankercellen van de patiënt zitten, zodat ze een advies aan de arts kunnen geven over de therapie op maat. Daarnaast ontdekken de scholieren of de kanker van deze patiënt erfelijk is.

Willem de Zwijger College

Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 38
1405  HM  Bussum

t: (035) 692 76 00
e: info@wdz.nl

   

Gymnasium   |  Atheneum  |  Havo